Από την Αλεξάνδρα Τσόλκα

Ξεκίνησε το πρωινό του Mega, ύστερα από τόνους μελάνι να έχουν χυθεί, για τον Μάρκο Σεφερλή και άπειρες ώρες δηλώσεων στον αέρα. Ο καλλιτέχνης που για δεκαετίες, όχι εκπομπή δεν θα έκανε στο Mega, αλλά ούτε στο ασανσέρ του δεν θα έμπαινε για να πάει στους επάνω ορόφους να συναντήσει τα στελέχη, μιας και το μεγάλο κανάλι μια έπαρση την είχε -και πιθανόν δικαίως σύμφωνα με τη τηλεθέαση του για χρόνια- είχε τη στάμπα του «λαϊκού» και του «εύκολου» στο χιούμορ.

Αυτός λοιπόν, ο λαϊκός ηθοποιός -λες και μπορεί να υπάρξει κάποιος ομότεχνος του χωρίς κοινό- με το μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα βρέθηκε σήμερα, να κάνει πρόταση εκπομπής για τα πρωινά, που είναι τα ίδια. Κοινότυπα προγράμματα και πληκτικά προβλέψιμα από καταβολής τηλεόρασης και απ' όταν τα καθιέρωσε και τα απογείωσε η Ρούλα Κορομηλά. Ότι έλεγε τόσες μέρες στις συνεντεύξεις του, το έκανε πράξη... Άλλαξε την φόρμα! Πολλά σκετσάκια, ευρηματικές ενότητες, καθόλου κουτσομπολιά, θεατρική δομή τόσο με την ύπαρξη κοινού, όσο και με την παρουσία του. Πολλές φορές μας έκανε να γελάσουμε, ανέλπιστα και από καρδιάς, μ' αυτό το πολύτιμό του χάρισμα του του αστείου και του έμφυτου χιούμορ του. Πολύ καλή στιγμή και εκείνη που ο ίδιος ο Σεφερλής έπαιρνε συνέντευξη από τον εαυτό του. Θετικές εντυπώσεις άφησαν και όσοι τον πλαισιώνουν. Ο Ουγγαρέζος για πρώτη φορά ίσως, ήταν μετρημένος και όχι αγχωτικά υπερβολικός για να κερδίσει πλάνο. Η Χριστίνα Πολίτη υπήρξε φιλική και ανθρωπινή και όχι με ύφος ενοχλημένης μυλαίδης που μόλις άφησε τις παρέες της στο Μπάκιγχαμ για να πάρει την Αττική οδό και να μποτιλιαριστεί επειδή έχουν τρύγο στα Σπάτα.

Η Τσαβαλιά, διακριτική και υποστηρικτική. Ο ίδιος ο Μάρκος Σεφερλής στάθηκε ευγενικός προς όλους και κυρίως προς το μέσο και το κοινό. Εντυπωσίασε με τη σεμνότητα, την απαλότητα και το μέτρο του, το οποίο δεν τον χαρακτηρίζει στην υποκριτική, αλλά είναι ουσιαστικό στην τηλεοπτική του παρουσία. Σαν να έχει επίγνωση πως δεν χειρουργεί εγκεφάλους, δεν είναι στο πύργο ελέγχου και καθοδηγεί πτήσεις να μη προσγειωθούν στην Ομόνοια, ούτε παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του Έμπολα. Ήταν λοιπόν στην αρχή του, ένας κανονικός άνθρωπος, που μας μοιάζει και που τα κατάφερε να αλλάξει την φόρμα ενός απολιθωμένου προγράμματος. Ακόμη και το σκηνικό του –επιτέλους δηλαδή!- δεν θύμιζε σπίτι νεόπλουτου νοικοκυριού, με καναπέδες χρυσοποίκιλτους και μπερζέρες αυτοκρατορικές, ή τραπεζαρίες να χωρέσουν το φαγοπότι τριών χωριών, αλλά ήταν μια εμπνευσμένη σκηνογραφία και πάλι θεατρική, που δινόταν η εντύπωση του εξωτερικού χώρου, της αλέας, του δρόμου με τον τηλεφωνικό θάλαμο, της αυλής ή του δάσους!

Την ίδια ώρα που με σκετσάκια έκανε έναρξη ο Σεφερλής και λίγο μετά, το απέναντι τηλεοπτικό ζεύγος μιας εγχώριας εκδοχής των Μπέκαμ, ασχολιόταν με gossip, αναπαράγοντας θεματολογία επιτυχημένης εκπομπής του Σαββατοκύριακου, με υπερβολική άνεση και σιγουριά πως είναι και θα παραμείνουν πρώτοι. Και πιθανόν έτσι να είναι. Το πρωινό του ΑΝΤ1, πιθανόν να συνεχίσει να είναι το πρώτο σε τηλεθέαση. Αλλά πόση σημασία έχει; Μετρά στη συνείδηση του κοινού και μακροπρόθεσμα αυτό θα παγιωθεί, πως ο Σεφερλής, η ομάδα του, το Mega, έκαναν την προσπάθειά τους γι' αυτό που χρόνια ήταν ίδιο και θύμιζε πια μουσειακό είδος και που ήλπιζε μόνο για ανανέωση στις αλλαγές προσώπων. Μετρά πως η αυθεντικότητα προτάθηκε απέναντι στη δηθενιά. Μετρά πως το δώρο του γέλιου κερδίζει στα σημεία την ανετίλα! Το 'πε και το 'κανε ο Μάρκος λοιπόν και μέσα στα άλλα εντυπωσιακά του για πρώτη μέρα χαρίσματα, μπορεί να προστεθεί και η συνέπεια...