Mπορεί η εργένικη ζωή του Πρίγκιπα Ουίλιαμ να πλησιάζει στο τέλος  της, ο ίδιος συνεχίζει να παραμένει όμως ένας από τους πιο γοητευτικούς γαλαζοαίματους, ενώ χαρακτηρίζεται συχνά το "χρυσό αγόρι" της βρετανικής μοναρχίας.

Η ικανότητά του να συνδυάζει το προφίλ του απλού, καθημερινού Βρετανού - που προφανώς κληρονόμησε από τη μητέρα του -την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα - με την δημόσια εικόνα του πρίγκιπα, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματά του.

Οι καθηγητές του στο πανεπιστήμιο λένε ότι ο Ουίλιαμ ήταν "ένας κοινός φοιτητής" κατά την τετραετή διάρκεια της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους στη Σκοτία, απ΄όπου αποφοίτησε με πτυχίο στην Γεωγραφία το 2005.

Από τότε που φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, όπου γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο Κέιτ Μίντλετον, ο Ουίλιαμ αφηγείται την ιστορία μίας εφήβου που του έδωσε ένα σημείωμα, στο οποίο του έκανε πρόταση γάμου.

"Πολύ γλυκό εκ μέρους της που μου το ζήτησε, αλλά έπρεπε να αρνηθώ", λέει ο πρίγκιπας.

Το επικοινωνιακό του χάρισμα με τον απλό λαό φάνηκε πολύ πρόσφατα όταν στη διάρκεια επίσκεψής του στην σεισμόπληκτη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, ο 28χρονος πρίγκιπας έγινε δεκτός ως "ο πρίγκιπας της καρδιάς μας".

"Ήμουν Η Αυτού Εξοχότητα Πρίγκιπας Ουίλιαμ από τότε που γεννήθηκα. Αλλά θέλω ο κόσμος να με φωνάζει Ουίλιαμ...δεν θέλω όλες αυτές τις τυπικότητες γιατί δεν χρειάζονται...", έχει δηλώσει".

Αλλά ταυτόχρονα, ο Ουίλιαμ έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου του: "Όλες αυτές οι ερωτήσεις για το αν θέλεις να γίνεις βασιλιάς; Δεν είναι θέμα αν θέλω να γίνω, είναι κάτι το οποίο κληρονόμησα, είναι καθήκον μου", είχε πει σε συνέντευξή του όταν έκλεισε τα 21 του χρόνια.

Περιγράφοντας την γιαγιά του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, ως "απίστευτη" και ως "σημαντικό πρότυπο" για εκείνον, ο πρίγκιπας δηλώνει ότι θεωρεί πως η μοναρχία παίζει έναν "πολύ σημαντικό ρόλο".

"Αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό ο λαός να αισθάνεται ότι η μοναρχία μπορεί να τον ακολουθήσει και συνδέεται με τη ζωή του".

Ο Ουίλιαμ ήταν μάρτυρας του- πολύ δημόσιου- διαζυγίου των γονέων του, του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα- ενώ ήταν ακόμη έφηβος. Ήταν μόλις 15 ετών όταν σκοτώθηκε η μητέρα του.

Πολύ πρόσφατα, συγκεκριμένα το 2009, μίλησε δημοσίως για το χαμό της μητέρας του καθώς αναλάμβανε μία σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία προήδρευε εκείνη.

Δεν πέρασε ούτε μία μέρα που να μη τη σκέφτομαι, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο της, γιατί πάντα αποτελούσε για εκείνον "έμπνευση".

"Η ζωή αλλάζει και δεν περνάει ούτε μέρα χωρίς να σκέφτεσαι αυτόν που έχεις χάσει. Για κάποιους, είναι ένα πένθος που δεν ατονεί ποτέ", είπε ο Ουίλιαμ.

Ο δεσμός που είχε αναπτύξει η Νταϊάνα με τον Ουίλιαμ και τον νεότερο αδελφό του, ο Χάρι, ευθύνεται για την υπερβολικά στενή σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια, εκτιμούν οι ειδικοί.

"Κάνουν τα πάντα μαζί", εκτιμά ένας ειδικός, ο οποίος παρατηρεί ότι η έλλειψη ανταγωνισμού και η ανατροφή βασιλικών γόνων με τρυφερότητα και συναίσθημα δεν είναι ο κανόνας.

Παράδειγμα περί του αντιθέτου ο πατέρας τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος έχει εμφανώς ψυχρές σχέσεις με τους γονείς του.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις της Ουαλίας γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1982 στο μαιευτήριο Σεντ Μέρι, στο Πάντινγκτον, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον παραμυθένιο γάμο της Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου.

Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο της ελίτ, το Ίτον, πέρασε ένα χρόνο κάνοντας στρατιωτική εκπαίδευση στις ζούγκλες της Μπελίζ και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Χιλή με το Διεθνές Ράλι.

Το 2005, έχοντας αλλάξει το αντικείμενο των σπουδών του σε Γεωγραφία από Ιστορία της Τέχνης, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους με διπλωματική για τους κοραλλιογενείς υφάλους του Ροντρίγκες στον Ινδικό Ωκεανό.

Καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής του στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο επέμενε να τον αποκαλούν Ουίλιαμ Γουέιλς (Ουαλία).

Εντάχθηκε στην Βασιλική Ακαδημία του Σάντχερστ το 2006 και στο τέλος του χρόνου ξεκίνησε να υπηρετεί στο Household Cavalry ως αντισμήναρχος Γουέιλς (Ουαλία).

Σύντομα όμως άλλαξε κατεύθυνση και πλέον είναι χειριστής ελικοπτέρου και εκπαιδεύεται στο σώμα Έρευνας και Διάσωσης της Βασιλικής Αεροπορίας, μία δουλειά που, όπως λέει, λατρεύει και θα συνεχίσει και μετά το γάμο του.