Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Ήταν Ιούλιος του 2014 όταν ανέβηκε στη σκηνή του Ηρωδείου και τραγούδησε Μελίνα. Μελωδίες συγκίνηση, χειροκρότημα, βαθιά υπόκλιση. Τα είχε καταφέρει. Κοινή επιθυμία όλων, σχεδόν απαίτηση, αυτή η βραδιά να επαναληφθεί. Έτσι λοιπόν, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται να συναντήσει ξανά τη Μελίνα Μερκούρη στις 7 και 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Να με θυμάσαι και να μ΄ αγαπάς...»

- «Η Ελεωνόρα τραγουδά Μελίνα»: Φοβήθηκες τη σύγκριση;

Η Μελίνα είναι ένα σύμβολο, ένα πολύ σπουδαίο πρόσωπο της καρδιάς μας και της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή, φοβήθηκα. Μετά όμως, μπήκαμε όλοι μαζί στη διαδικασία να δοκιμαστούμε για πρώτη φορά σε κάτι άλλο. Ήταν τέτοιος ο οργασμός δημιουργικότητάς μας, που σιγά σιγά όλα τα άγχη άρχισαν να μπαίνουν στην άκρη και να βάζουμε στην παράσταση κομμάτια από την ψυχή μας. Πιστεύω γενικά ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα. Ως εκ τούτου, δεν μου αρέσει η έννοια της σύγκρισης στη ζωή. Στοιχεία ανθρώπων που έχουν αφήσει ιστορία έχουμε όλοι μέσα μας. Δυναμισμό, λάμψη, ρίσκο...

- Ποιο στοιχείο της Μελίνας θαυμάζεις;

Το πάθος της... Όλη της η ζωή ήταν κυριευμένη από αυτό το αίσθημα. Ήταν μία γυναίκα που κατάφερνε πάντα να πετυχαίνει ό, τι ήθελε. Αυτό το πάθος της ήταν που προσπαθώ να δανειστώ και να θυμάμαι.

- Προσπάθησες πολύ για να κατακτήσεις όσα έχεις σήμερα;

Με ευνόησαν οι συγκυρίες και οι καταστάσεις. Γεννήθηκα σε μια εποχή που με δέχτηκε. Θα μπορούσαν πριν κάποια χρόνια να ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα για ΄μενα. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος που έχω δουλέψει πολύ σκληρά και διεκδίκησα έντονα ό,τι έχει συμβεί στη ζωή μου. Θα ήθελα βέβαια, κάποιες φορές να μου έρχονται πιο εύκολα τα πράγματα. Να προκαλώ περισσότερο την τύχη μου αν θέλεις και να μην χρειάζεται να δουλεύω με τόσο πολύ κόπο.

- Ένιωσες να σε πνίγει η αγάπη του κόσμου;

Ούτε ένα δευτερόλεπτο. Είμαι άνθρωπος που αναζητάω την αγάπη. Έχω επιλέξει ένα επάγγελμα και έναν τρόπο ζωής που θα έλεγα με κάποια υπερβολή ενδεχομένως, ότι είναι καθοριστική η αγάπη του κόσμου. Αισθάνομαι πολύ τυχερή γι΄ αυτό που μου συμβαίνει και προσπαθώ να το εισπράξω όσο περισσότερο μπορώ και για όσο περισσότερο κρατήσει.

- Φοβάσαι ότι μπορεί να τελειώσει; Για ποιον λόγο αλήθεια, θα εγκατέλειπες το τραγούδι;

Φοβάμαι ότι αργότερα ίσως να μην είμαι καλή σε αυτό που κάνω. Να μην μπορώ πια να τραγουδήσω, όπως θα ήθελα. Δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και τι ανάγκες ξεπηδούν. Το λέω πολλές φορές στον εαυτό μου: «αν κάποια στιγμή δεν μπορείς να ακολουθήσεις είτε σωματικά και ψυχικά είτε φωνητικά το τραγούδι, να το αφήσεις». Ελπίζω μόνο, να έχω βρει κάτι άλλο να το αντικαταστήσω.

- Κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια; Βάζεις στόχους;

Δεν έχω βάλει από τώρα έναν προγραμματισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια. Μέσα από τις εμπειρίες και τις καταστάσεις, αρχίζουν να φτιάχνονται οι μικροί μου στόχοι. Συνέχεια προκύπτουν από κάτι που έχω αισθανθεί, έχω βιώσει και με κάνει να θέλω να πάω ένα βήμα παρακάτω. Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα κάνει ένα πλάνο δεκαετίας, ας πούμε. Ειδικά στα επαγγελματικά μου που είναι μη προβλέψιμα. Αυτή η δουλειά είναι γεμάτη ανατροπές και ανασφάλειες.

- Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες ιδανικά να συνεργαστείς;

Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχω θαυμάσει πάρα πολύ. Με έχουν επηρεάσει, έχουν αλλάξει την αισθητική μου και με έχουν καθορίσει, ως άνθρωπο και καλλιτέχνη. Η Βίκυ Μοσχολιού, η Χαρούλα Αλεξίου, η Καίτη Γκρέυ, η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Είναι αμέτρητες οι Ελληνίδες που με έχουν επηρεάσει και τις ευγνωμονώ πραγματικά. Είτε το γνωρίζουν είτε όχι, εγώ έχω αλλάξει πάρα πολύ οπτική για τα πράγματα μέσα από την ερμηνεία τους και μέσα από όλη αυτή την πλούσια παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει στην ελληνική μουσική... Παρότι έχω συνεργαστεί μόνο με άνδρες, θα έλεγα ότι είμαι καλυμμένη από τις συνεργασίες μου. Δεν μου έχει μείνει δηλαδή κάποιο απωθημένο.

- Ποιο είδος μουσικής θα αποφύγεις να ακούσεις σπίτι σου ή μέσα στο αμάξι;

Δεν ακούω καθόλου αυτά τα κομμάτια τα πολύ μπιτάτα που παίζουν στα club. Που είναι λίγο σαν «πριόνια». Δεν θα ακούσω τέτοια τραγούδια ούτε στο σπίτι μου, ούτε στο αυτοκίνητό μου αλλά ούτε θα βγω να διασκεδάσω με αυτή τη μουσική.

- Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες πάνω στη σκηνή;

Τα παλαιότερα χρόνια μου συνέβαινε πιο συχνά γιατί το κλάμα είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Μπορεί να είναι αγωνίας, χαράς. Δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται πάντα από μία στιγμή συγκίνησης. Τα τελευταία χρόνια συγκινούμαι πολύ από τον κόσμο, από σκέψεις που κάνω την ώρα που τραγουδώ, από τις τελευταίες παραστάσεις. Σίγουρα όμως, το κλάμα δεν έχει να κάνει με άσχετους προσωπικούς λόγους. Δεν έχω κλάψει δηλαδή ποτέ πάνω στη σκηνή επειδή έχω για παράδειγμα, χωρίσει. Μπορεί να με συγκινήσει ένας άνθρωπος, ένα χειροκρότημα...

- Έχεις κάποιο γούρι ή αγαπημένη συνήθεια πριν τις live εμφανίσεις;

Μου αρέσει να κάνω μικρές ιεροτελεστίες πριν βγω στη σκηνή. Είμαι της άποψης πως όσο πιο πολύ φροντίσεις κάτι, τόσο περισσότερο μπορείς να το απολαύσεις. Μου αρέσει το καμαρίνι μου να είναι για παράδειγμα, πάντα φροντισμένο και περιποιημένο. Να έχει το δικό μου προσωπικό γούστο και να κάθομαι εκεί πολλές ώρες πριν το live. Ακόμη και στο φαγητό μου δεν είμαι άνθρωπος του ποδαριού: θα φτιάξω το τραπέζι, θα βάλω κεριά και θα ακολουθήσω μια συγκεκριμένη διαδικασία.

- Ελεωνόρα, τι άνθρωπος είσαι;

Αρχικά να σου πω ότι είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύω πολύ. Ακόμη και όταν δεν έχω δουλειά να κάνω, βρίσκω. Κάνω χορό, γυμναστική, μαθήματα φωνητικής, σεμινάρια υποκριτικής. Είμαι γενικά σε μια εγρήγορση. Από εκεί και πέρα ασχολούμαι πάρα πολύ με το σπίτι μου, μου αρέσει να αλλάζω συχνά τον προσωπικό μου χώρο. Στο σπίτι μου κυριαρχούν πολλά χρώματα. Τώρα περνώ τη φάση με τα χρώματα του Μεξικού: τα έντονα αλλά πιο γήινα (γκριζοκαφέ, μπλε). Και τον ελεύθερό μου χρόνο παρακολουθώ πολύ θέατρο και σινεμά.

- Σε τι βαθμό τα έχεις βρει με τον εαυτό σου;

Είμαι σε μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης του εαυτού μου. Προσπαθώ να είμαι σε επαφή και επικοινωνία μαζί του, όσο περισσότερο μπορώ. Η αλήθεια είναι πως μέσα από αυτή τη δουλειά έχω μία πολύ ισχυρή αφορμή και δυνατότητα να πηγαίνω όλο και πιο βαθιά. Το τραγούδι είναι το δικό μου ξύπνημα απέναντι στη ζωή και τον εαυτό μου. Ο στίχος μπορεί να σε βυθίσει μέσα σε δικά σου βιώματα, να σου ξυπνήσει αναμνήσεις και ανάγκες. Και νιώθω ευγνώμων γιατί με τον τρόπο αυτό, γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου.

- Είσαι ευτυχισμένη;

Είμαι σε μία φάση αναπροσαρμογής, ήρθε η ώρα να πάρω κάποιες αποφάσεις εσωτερικές αλλά και επαγγελματικές. Αρχές Φθινοπώρου και νιώθω σαν να πρέπει να ξαναβάλω τα πράγματα σε μια τάξη. Δεν θέλω όμως, να ακουστώ αχάριστη. Όλα μου πηγαίνουν καλά απλά για ΄μενα η ευτυχία, δυστυχώς έχει να κάνει ακόμη με το αν έχουν μπει όλα τα πράγματα στη ζωή μου σε μια τάξη. Οπότε θα έλεγα, ότι βρίσκομαι αυτή την περίοδο σε μια φάση γλυκιάς αναστάτωσης...

*** Κυκλοφορεί από τη MINOS - EMI ο νέος διπλός δίσκος της Ελεωνόρας Ζουγανέλη με τίτλο «Να με θυμάσαι και να μ΄αγαπάς - Τα τραγούδια της Μελίνας». Πρόκεται για τη ζωντανή ηχογράφηση από την εμφάνισή της στο θέατρο Ηρώδου Αττικού.