Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Γιώργος Νανούρης. Καλλιτέχνης. Ετών, 30 και κάτι. Το όνομά του είναι πιο γνωστό από την εικόνα του. Και αυτό είναι επιτυχία. Θα τον βρεις σε μικρούς κυρίως θεατρικούς χώρους Τέχνης. Πίσω από τις λέξεις «πείραμα», «αναζήτηση». Μεταμεσονύχτια στο θέατρο. Αγαπά τους ανθρώπους. Δεν του αρέσει να μοιράζεται ιστορίες ζωής του. Μένει σε ένα φωτεινό διαμέρισμα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. 

- Διασκεύασες και σκηνοθετείς την «Κατερίνα» του Αύγουστου Κορτώ. Μίλησέ μας για την παράσταση. Τι ιδιαιτερότητα έχει η «Κατερίνα»; Τι θαύμασες σε εκείνη περισσότερο;

Η Κατερίνα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση που κατευθείαν σε γοητεύει και θες να την ανακαλύψεις. Η διπολικότητά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είναι ένας ολοκαίνουριος κόσμος για μένα και με ενδιέφερε πολύ να ασχοληθώ. Αυτό που θαύμασα πολύ είναι η δύναμη του Αύγουστου να γράψει αυτό το βιβλίο.

- Η «Κατερίνα» ως έργο θίγει βαθιά κοινωνικά θέματα: ομοφυλοφιλία, αυτοχειρία, αδιέξοδο, εξαρτήσεις. Σημεία των καιρών μας;

Δε θα έλεγα σημεία ακριβώς. Όλα υπάρχουν στην κοινωνία μας, κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο τρόπος που ο συγγραφέας καταφέρνει να τα αναμείξει όλα αυτά και να τα εντάξει μέσα σε μια οικογένεια είναι αριστοτεχνικός.

- Πιστεύεις ότι σκηνοθετείς ή παίζεις καλύτερα;

Το θέατρο είναι ζωντανό. Άλλες φορές κάτι σου πετυχαίνει και άλλες όχι. Είτε ως ηθοποιός είτε ως σκηνοθέτης. 

- Συμπλήρωσέ μου τις παρακάτω προτάσεις:

Το θέατρο είναι ο φυσικός μου χώρος γιατί... αισθάνομαι πιο οικεία σ’ αυτό.

Έγινα ηθοποιός γιατί... αυτό ήθελα πάντα.

Στόχος της ζωής μου είναι να... μην το βάλω κάτω.

Θέλω να ζήσω μια ζωή.... σαν αυτή που ζω, αλλά με καλύτερα οικονομικά.

- Τελικά η Τέχνη έχει χρήματα; 

Κάποιες λίγες φορές μόνο, και αυτό παλιότερα...

- Ποια δημιουργική τρέλα σε χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη;

Δεν ξέρω, πρέπει να το πει κάποιος τρίτος αυτό. Μπορεί κάτι που για μένα είναι φυσιολογικό να φαντάζει ως τρέλα στα μάτια κάποιου άλλου. Η φύση μου όμως είναι δημιουργική. Ακόμα και με το θέατρο να μην είχα ασχοληθεί, κάτι δημιουργικό θα έκανα πάλι. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν έκανα ποτέ ένα πράγμα μόνο. Και τώρα καταπιάνομαι με πολλά και διάφορα.

- Η ανεργία σου χτύπησε πολλές φορές την πόρτα;

Την χτυπάει συνέχεια, χρόνια τώρα αλλά δεν της ανοίγω. Κάποιες φορές βέβαια σπρώχνει δυνατά την πόρτα και τρυπώνει για λίγο αλλά καταφέρνω και την πετάω έξω.

- Θα έλεγες πως το θέατρο σε έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Νομίζω ότι καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι αν πραγματικά το θες και ασχοληθείς με αυτό. Θέλει δουλειά προσωπική. Το θέατρο με έχει αλλάξει και μου έχει μάθει πάρα πολλά, ίσως έχει βοηθήσει και στο να γίνω λίγο καλύτερος άνθρωπος, μπορεί δεν ξέρω...

- Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει για την Τέχνη σου;

Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει καμία θυσία. Κάνω αυτό που αγαπώ. 

- Περιέγραψέ μου την μεγαλύτερη ανασφάλειά σου πάνω στη σκηνή.

Είναι πολλές δυστυχώς!

- Ποιος είναι ο δικός σου ήρωας;

Οι γονείς μου, αλλά όχι μόνο για τους προφανείς λόγους. 

Τι αισθήματα τρέφεις για την τηλεόραση; Είσαι από τους ηθοποιούς που τη σνομπάρουν ως Μέσο;

Δεν σνομπάρω κανέναν και τίποτα. Αν έρθει μια δουλειά που με αφορά στην τηλεόραση ή το σινεμά θα την κάνω. 

- Χρονομηχανή, δέκα χρόνια πίσω. Τι θυμάσαι έντονα από εκείνη την περίοδο της ζωής σου; Τι θα άλλαζες;

Γύριζα την ταινία “Γαλάζιο φόρεμα”, την πιο συγκλονιστική εμπειρία της μέχρι τότε ζωής μου.

*** Η «Kατερίνα» του Αυγούστου Κορτώ παίζεται κάθε Δευτέρα (21.00) και κάθε Παρασκευή (23.45) στο θέατρο Θησείον. Παράλληλα, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Από τι Ζουν οι Άνθρωποι» του Τολστόι στο θέατρο Πορεία κάθε Σαββατοκύριακο στις 17.00 μ.μ.