current views are: 5

9 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:06

Χρυσούλα Διαβάτη: «Κάναμε ίνδαλμα τον Ρουβά… Εγώ δεν γουστάρω να τον μάθω»!

Μείζον θέμα περί Τέχνης, κατηγοριοποίησης των καλλιτεχνών και θεσμικών βραβείων άνοιξε η κυρία Χρυσούλα Διαβάτη.

Δημοσίευση 14:06’
αρθρο-newpost

Μείζον θέμα περί Τέχνης, κατηγοριοποίησης των καλλιτεχνών και θεσμικών βραβείων άνοιξε η κυρία Χρυσούλα Διαβάτη.

Συνέντευξη στη Φανή Πλατσατούρα

Μείζον θέμα περί Τέχνης, κατηγοριοποίησης των καλλιτεχνών και θεσμικών βραβείων άνοιξε η κυρία Χρυσούλα Διαβάτη, η οποία το μεσημέρι της Δευτέρας απαρνήθηκε την τιμητική διάκριση του διεθνούς ρεπερτορίου που της αποδόθηκε για την πετυχημένη παράσταση “Δυο Γυναίκες Χορεύουν” που παίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Ιλίσια – Βολανάκη.

Η πρωταγωνίστρια μίλησε στο newpost.gr και αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο της απόφασής της. 

– Tι ακριβώς συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο, κα. Διαβάτη;

Κοιτάξτε να δείτε… Εγώ δεν ήξερα καν ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα ήταν και ο Σάκης Ρουβάς. Ούτε τον έχω δει ποτέ, ούτε τον ξέρω τον άνθρωπο. Δεν ασχολήθηκα ποτέ μαζί του και δεν πρόκειται να το κάνω τώρα. Απλά δεν αντέχω να βλέπω άλλο τον κόσμο να πηγαίνουν σαν τους βλάκες και να παρακολουθούν αηδίες. Πληγώνουν την αισθητική τους και καταστρέφουν το πνεύμα τους μ’ αυτόν τον τρόπο. Κάναμε ίνδαλμα τον Ρουβά. Κάνει τη δουλίτσα του, βγάζει τα λεφτά του, τα συγχαρητήριά μου… Δεν θα κάτσω όμως, να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο παιδί. Δεν τον ξέρω και δεν γουστάρω να τον μάθω ποτέ. Δεν με αφορά και ούτε ανταποκρίνεται στην αισθητική μου.

– Φταίει ο Σάκης Ρουβάς ή αυτοί που του έδωσαν το βραβείο;

Προσωπικά, δεν ήξερα κανέναν από αυτούς που έδωσαν τα βραβεία και είμαι σίγουρη ότι ούτε αυτοί με έχουν δει ποτέ στο θέατρο. Εκτός από τον Λέανδρο Πολενάκη που ήρθε στην παράσταση και με είδε. Όλους τους άλλους δεν τους ξέρω καθόλου. Ούτε ποιοι είναι, ούτε γιατί έδωσαν αυτοί τα βραβεία και ποιοι τους επέλεξαν. Ρώτησαν ποτέ όλοι αυτοί τον Κάρολο Κουν που έχει πεθάνει, για τα βραβεία που έδωσαν; Ο Κουν δεν τα εκτιμούσε καθόλου τα βραβεία αυτά. Τον ήξερα πάρα πολύ καλά. Πάντα έλεγε “σε ποια εποχή ζούμε που όλοι γίνονται πρωταγωνιστές; Θέλει να αποδεικνύεις συνέχεια κατά τη διάρκεια της καριέρας και της ζωής σου ότι αξίζεις για να χαρακτηριστείς σπουδαίος και μεγάλος”. Στα δικά μας χρόνια ήταν δύσκολες κουβέντες αυτές, δεν έβγαιναν εύκολα από τα χείλη.

– Ήσασταν αποφασισμένη να απαρνηθείτε ούτως ή άλλως τη συγκεκριμένη διάκριση;

Βεβαίως και θα αρνιόμουν το βραβείο αυτό σε οποιαδήποτε περίπτωση. Γιατί αν δεχτώ εγώ αυτό το βραβείο, αυτομάτως το αναβαθμίζω. Γιατί εγώ αξίζω πραγματικά… Τα Μέσα εσκεμμένα καθιέρωσαν άτομα που «πουλάνε» για να κρατούν τον λαό σε αυτό το χαμηλό πνευματικό επίπεδο. Λοιπόν, εγώ αυτό το θέμα δεν θα το αφήσω έτσι. Θα το ανοίξω και άλλο, θα το επεκτείνω γιατί πρέπει ο κόσμος επιτέλους να ξυπνήσει.

– Οι συνάδελφοί σας σας στήριξαν στην απόφασή σας;

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν το σινάφι μου θα με στηρίξει. Ποτέ δεν με ενδιέφερε. Εγώ είμαι μια ιδιαίτερη περίπτωση, λέω πάντα την γνώμη μου και αυτό που αληθινά πιστεύω. Ο κόσμος είναι μαζί μου και αυτό είναι που με νοιάζει. Γιατί ο κόσμος ξέρει πολύ καλά τι γίνεται. Προσπαθούν να τον οδηγήσουν εκεί που θέλουν, να τον κάνουν άβουλο. Εγώ όμως, έχω άμεση επαφή με τον κόσμο λόγω θεάτρου. Στις “Δύο Γυναίκες χορεύουν” τους έχω ακριβώς δίπλα μου και παίζω. Εκεί λοιπόν, καταλαβαίνω τι ευτυχία νιώθουν εκείνοι οι άνθρωποι όταν τους δίνεις μια καλή πνευματική τροφή. Ξέρουν, καταλαβαίνουν και κρίνουν. 

– Απαξιώνεται το θέατρο σήμερα;

Το καλό θέατρο ναι, απαξιώνεται σήμερα. Βάζοντας stars και μοντέλα να κάνουν τους ηθοποιούς. Δεν θέλουν να ξυπνήσει ο λαός, δεν θέλουν να τους «χαλάμε» τη σούπα. Γιατί ναι, το καλό θέατρο ξυπνά. Εγώ λοιπόν είμαι αποφασισμένη να παλέψω για να έχουν οι άνθρωποι ελεύθερη κρίση και πνεύμα. Γιατί έχω εγγόνια και θέλω όλα τα παιδιά του κόσμου να ζήσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα…


σχετικα αρθρα