current views are: 3

21 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:00

Οι παραστάσεις του χειμώνα που γεμίζουν θέατρα!

Από τη μία η κρίση και από την άλλη οι sold out θεατρικές παραστάσεις.

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Από τη μία η κρίση και από την άλλη οι sold out θεατρικές παραστάσεις.

Από τη Φανή Πλατσατούρα 

Από τη μία η κρίση και από την άλλη οι sold out θεατρικές παραστάσεις. Το λες και «σχήμα οξύμωρο» πάντα όμως, σε περιόδους ύφεσης η Τέχνη λειτουργούσε ως μια ασφαλής διέξοδος.

Οι τιμές των εισιτηρίων άλλωστε, έχουν μειωθεί αισθητά προκειμένου θεατές όλων των κοινωνικών ομάδων να έχουν πρόσβαση στη σκηνή. Ισχύουν φυσικά και οι ειδικές προσφορές που αφορούν ανέργους, ΑμεΑ και φοιτητές όπως και οι κερδισμένες προσκλήσεις που δίνονται από ραδιόφωνα και λοιπά ΜΜΕ. Δεν είναι όμως το «τσάμπα» ο λόγος που κάθε βράδυ οι θεατές σχηματίζουν ουρές έξω από τα αθηναϊκά θέατρα αλλά τα καλοδουλεμένα -με νόημα- έργα που συνεχώς ανεβαίνουν και η παρηγορητική ανάγκη του κοινού για ψυχαγωγία ουσίας. Να βάλει το συναίσθημα της Τέχνης ξανά μπροστά τον εσωτερικό τροχό…

Τα θεατράκια των 50 – 100 θέσεων είναι καθημερινά πλημμυρισμένα έλα όμως, που το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συναντούμε και στους μεγάλους θεατρικούς χώρους με τα βελούδινα καθίσματα. Για ακόμη μία σεζόν βρίσκονται στο καλλιτεχνικό προσκήνιο παραστάσεις που κουμπώνουν με το κλίμα της εποχής: Διαχρονικά έργα σε σύγχρονες αποδόσεις, επικαιροποιημένες σκηνές διανθισμένες με ιστορικές αναδρομές σε ένα αγωνιστικό παρελθόν που σχεδόν λησμονήσαμε, ενώ ηχηρή είναι η απουσία των λεγόμενων ηθοποιών – stars. Τους τράβηξε η εθιστική αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο σε ηθοποιούς νέους, καλά διαβασμένους και ορκισμένους να υπηρετήσουν με σεβασμό την υψηλή Τέχνη του θεάτρου. 

Όσο για τις παραστάσεις που θεωρούνται οι «επιτυχίες της σεζόν» που διανύουμε; Πέντε στον αριθμό και όλες… sold out:

Σμύρνη μου αγαπημένη», Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: «Η Μιμή διώχνει καθημερινά κόσμο» λένε στα θεατρικά πηγαδάκια. Τρία χρόνια ετοίμαζε αυτήν την υπερπαραγωγή για την ιστορία της Σμύρνης και η στιγμή της δικαίωσης έρχεται σε κάθε υπόκλιση, με το χειροκρότημα του κόσμου να έχει παρατεταμένη ένταση και διάρκεια. Όσο και αν η τηλεοπτική σάτιρα εμμένει να την χαρακτηρίζει… πιο ατάλαντη από το τρένο, εκείνη κάθε βράδυ γεμίζει καθίσματα.

«Άνδρες Έτοιμοι για Όλα», θέατρο Λαμπέτη: Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ανεβαίνουν και η επιγραφή «sold out» είναι σχεδόν μόνιμα κολλημένη στο τζάμι των ταμείων. Το δημιουργικό δίδυμο των Ρέππα – Παπαθανασίου έβαλε όλα τα ακριβά υλικά του σε αυτήν την καλομαγειρεμένη κωμωδία καταστάσεων που χαρίζει δυνατό γέλιο. Από αυτό που σε κάνει να διπλώνεσαι στα δυο!

Πουπουλένιος, θέατρο Αθηνών: 2ος χρόνος επιτυχίας. Αστυνομική ιστορία, με πολύ δυνατές ερμηνείες και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη να μιλά δικαίως για το μεγαλύτερο θεατρικό του στοίχημα. Το απολαυστικό αυτό έργο του Μάρτιν ΜακΝτόνα είναι μεγάλης διάρκειας, κλιμακούμενης έντασης και… μέχρι η αυλαία να πέσει η δημιουργική υπερένταση του θεατή λόγω των εναλλασσόμενεων σκηνών βίας και τρυφερότητας, έχει χτυπήσει κόκκινο.

«Σωσίας», θέατρο Ροές: Η καλοσκηνοθετημένη ερμηνεία του Άρη Σερβετάλη στο ψυχολογικό αυτό έργο του Ντοστογιέφσκι σε παρασύρει στον τρελό χορό της. Όπως μάλιστα, ανακοινώθηκε θα δοθούν έξτρα παραστάσεις λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου σε ένα πολύπλοκο έργο με κεντρικούς άξονες την διαφορετικότητα, την κοινωνική αποκοπή, την απομόνωση, τον θόρυβο και τη σιωπή.

Η «Μελωδία της Ευτυχίας», θέατρο Παλλάς: Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη παράσταση χωρίς προηγουμένως να έχει «κρατήσει» εισιτήρια, θα βρει θέσεις μόνο στον εξώστη και αν… Αυτό το υπέροχο πλάσμα που ακούει στο όνομα Νάντια Κοντογεώργη κρατά τον βασικό ρόλο και πλαισιώνεται από έναν 45μελή επιλεγμένο θίασο. Το συγκεκριμένο μιούζικαλ διατηρεί ακόμη το άρωμα της Αλίκης η δουλειά όμως, που έχει κάνει η Θέμις Μαρσέλλου είναι ολοκληρωμένη, εκπέμπει συνέπεια, σεβασμό και αν μη τι άλλο διάθεση να την αγκαλιάσουμε από την πρώτη στιγμή.