current views are: 1

29 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:15

Όχι Gstaad! Ούτε καν Αράχωβα…

Πριν κάποια χρόνια, όταν ακόμη η «κρίση» ήταν λέξη άγνωστη, δεν υπήρχε περίπτωση Έλληνας επώνυμος που σέβεται τον αυτάρεσκο εαυτό του να μην πεταχτεί έστω για λίγες ημέρες σε κάποιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του εξωτερικού, προκειμένου να περάσει εκεί τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Δημοσίευση 06:15’
αρθρο-newpost

Πριν κάποια χρόνια, όταν ακόμη η «κρίση» ήταν λέξη άγνωστη, δεν υπήρχε περίπτωση Έλληνας επώνυμος που σέβεται τον αυτάρεσκο εαυτό του να μην πεταχτεί έστω για λίγες ημέρες σε κάποιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του εξωτερικού, προκειμένου να περάσει εκεί τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Πριν κάποια χρόνια, όταν ακόμη η «κρίση» ήταν λέξη άγνωστη, δεν υπήρχε περίπτωση Έλληνας επώνυμος που σέβεται τον αυτάρεσκο εαυτό του να μην πεταχτεί έστω για λίγες ημέρες σε κάποιο κοσμοπολίτικο θέρετρο του εξωτερικού, προκειμένου να περάσει εκεί τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ολόκληρες αφιερωματικές σελίδες ετοιμάζονταν στα περιοδικά με τις χλιδάτες διακοπές των ανθρώπων της showbiz στο κοσμοπολίτικο Gstaad, το χιονισμένο Άσπεν ή το φιλόξενο Σεν Μόριτς με τους απαραίτητους φανταζί τίτλους να συνοδεύουν τα upper class αυτά θέματα. Φυσικά, σε αυτές τις εξορμήσεις πρωταγωνιστές ήταν πάντα η καλοπέραση, η ακριβή ζωή και η ανάγκη για επίδειξη: ποιος θα ξοδέψει τα περισσότερα… Α! Και η ανταλλαγή τυπικών ευχών!

Ακόμη και όταν η κρίση άρχισε να δείχνει τα πρώτα δόντια της, πολλοί δικοί μας νεόπλουτοι, καλομαθημένοι stars θεωρούσαν αδιανόητο να περάσουν τις άγιες τούτες μέρες στην Αθήνα. Η εθνική μας φτώχεια λίγο αφορούσε τις τηλεοπτικές κυρίες με τα Van Cleef κολιέ, τους προβεβλημένους πρωταγωνιστές και τους τραγουδιστές που αγαπούσαν να μεταφράζουν τις νότες σε ευρώ. Πέρυσι για παράδειγμα, η Ελένη Μενεγάκη αποφάσισε να γιορτάσει με την νεόκοπη παρουσιάστρια Κωνσταντίνα Σπυροπούλου στις Μαλβίδες, η Βίκυ Καγιά να επισκεφθεί το Μαϊάμι, η Νάντια Μπουλέ να κάνει τα ψώνια της στην Oxford Street και ο Γιώργος Λιάγκας με τη Φαίη Σκορδά να ανταλλάξουν ευχές στο Bansko της Βουλγαρίας. 

Φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά που οι αγαπημένοι του φακού πέρασαν τα Χριστούγεννα σπίτι τους. Παραδοσιακά, λιτά και αυθεντικά ελληνικά. Αρκέστηκαν στις γιορτινές selfies με κερατάκια και στολίδια στα μαλλιά ή στο να ανεβάζουν τα βαριά στολισμένα δέντρα τους στο Instagram. Ούτε αράδα δεν γράφτηκε για την απόδραση κάποιου ντόπιου celebrity στο εξωτερικό, εκτός της Κατερίνας Καινούργιου που έκανε Χριστούγεννα στο Λονδίνο με τον σύντροφό της και του Ηλία Ψινάκη που μας ευχήθηκε από την Ελβετία.

Και για την επιλογή τους αυτή, δεν φταίει (μόνο τουλάχιστον) το γεγονός ότι η βρύση που έτρεχε χρήμα άρχισε σταδιακά να στερεύει και η κρίση χτύπησε λίγο – πολύ και τους ίδιους. Τα σχέδιά τους για μακρινά ταξίδια και βασιλικές πολυτέλειες αναβλήθηκαν διότι έξυπνοι άνθρωποι είναι και συνειδητοποίησαν, έστω και λίγο αργοπορημένα, ότι η σχέση με το κοινό τους, -που υποφέρει καθημερινά από μέτρα, χαράτσια, ανεργία, τράπεζες και δοσάδες-, βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Διότι αυτό το κοινό που τα χρόνια της φτιαχτής ευημερίας τους στήριξε και κακά τα ψέματα τους έφτιαξε στα «πρώτα ονόματα» που λανσάρονται σήμερα, δεν φαίνεται πια διατεθειμένο να κάνει τα στραβά μάτια σε ελιτίστικες συμπεριφορές, υποκρισίες και μαϊμουδισμούς που κοστίζουν μικρές περιουσίες. Άλλαξε η εποχή και ήδη ξερνάει αρκετούς απ’ όσους κάποτε αποθέωνε…

Και κάπως έτσι, εκείνοι βρέθηκαν τις φετινές γιορτές εγκλωβισμένοι στην Αθήνα και την εικόνα που οι ίδιοι έχτισαν για τον εαυτό τους, εμείς φάγαμε τη γεμιστή γαλοπούλα που βρήκαμε σε προσφορά και όλοι μαζί -πλούσιοι και φτωχοί- αναπολήσαμε γύρω από το στολισμένο τραπέζι τα Χριστούγεννα περασμένων, οριστικά χαμένων καθώς φαίνεται, εποχών…


σχετικα αρθρα