Από τη Φανή Πλατσατούρα

Μέρες χαράς, γιορτής και αγάπης όσες διανύουμε, πρώτης τάξεως ευκαιρία για στολισμένα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το «ανφάν - γκατέ» της ελληνικής κοινωνίας -επιχειρηματίες, εφοπλιστές και επώνυμοι εκπρόσωποι από τον χώρο του θεάματος- επιλέγουν συνήθως πολυτελείς ξενώνες του εξωτερικού και αριστοκρατικά θέρετρα για να υποδεχτούν τον νέο χρόνο με άφθονη Moet, σολωμό και στραφταλιζέ εορταστικές συνήθειες.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, διαθέτουν τα δικά τους ακριβά σαλέ εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων. Το κοσμοπολίτικο Άσπεν της Αμερικής, το Κίτσμπουελ στην καρδιά των Αυστριακών Άλπεων, το Σεν Μόριτς, το φημισμένο Γκστάαντ αλλά και η δική μας Αράχωβα είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί των Ελλήνων «rich and famous» που φροντίζουν σχεδόν κάθε χρόνο να τους επισκέπτονται, όπως άλλωστε απαιτεί το... άγραφο πρωτόκολλο της υψηλής κοινωνίας.

Τακτικοί πελάτες του «Gstaad Palace» είναι η οικογένεια Λάτση. Η κα. Μαριάννα Λάτση μαζί με την μικρή της κόρη Εριέττα και τους καλούς τους φίλους Ηλία Ψινάκη και Κώστα Μαρτάκη επισκέπτονται συνήθως τις ημέρες των γιορτών το διάσημο θέρετρο με τη θέα προς τις μαγευτικές Ελβετικές Άλπεις να κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου διαθέτει το δικό της «σαλέ χλιδής» στο χιονισμένο Gstaad, στο οποίο διαμένει μαζί με τα παιδιά και τον σύζυγό της τις άγιες μέρες του Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Το υπερσύγχρονο σαλέ τους μάλιστα, γειτονεύει με αυτό της εφοπλιστικής οικογένειας Ευγενίδη. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί αγαπημένο προορισμό και του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αλλά και της συζύγου του, Άννας - Μαρία καθώς επίσης και της οικογένειας Λαιμού, του εφοπλιστή Βαγγέλη Πιστιόλη (τον έχουν αποκαλέσει μεταξύ άλλων «νέο Ωνάση») αλλά και του επιχειρηματία κ. Κάρολου Φιξ.

Η οικογένεια Γουλανδρή διαθέτει με τη σειρά της, σαλέ στο Σεν Μόριτς, με τα δύο αδέρφια (Γιάννη και Μαριάννα) να αλλάζουν συνήθως εκεί χρόνο και να δοκιμάζουν τις αντοχές τους, κάνοντας σκι στις χιονισμένες βουνοπλαγιές. Στο γκλαμουράτο Σεν Μόριτς θα συναντήσει κάποιος και τον κ. Δημήτρη Κοπελούζο με την κόρη του Ελμίνα όπως και τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη με τη σύζυγό του Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Το αεροδρόμιο του Άσπεν μάλιστα, υποδέχεται κάθε χρόνο τα πιο ακριβά ιδιωτικά jets του κόσμου πολλών δισεκατομμυριούχων, όπως του Σαουδάραβα επιχειρηματία Αντνάν Κασόγκι.

Λάτρεις του γραφικού σαν παραμύθι Άσπεν στο Κολοράντο είναι ο Θωμάς Λιακουνάκος και η σύζυγός του Νατάσα, ο Σωκράτης Κόκκαλης με την σύζυγό του Έλενα και τον γιο τους Πέτρο αλλά και η Νινέττα Βαφειά. Ενώ εκεί μπορεί να συναντήσει κανείς και τη σιδηρά κυρία της δημοσιογραφίας, Έλλη Στάη από το εορταστικό μενού της οποίας δεν λείπει ποτέ ο σολωμός και ο αφρώδης εκλεκτός οίνος. 

Ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος από την άλλη, μαζί με την οικογένειά του περνούν σχεδόν κάθε χρόνο ένα μέρος των γιορτινών διακοπών τους στο Κουρσεβέλ, το πιο φημισμένο θέρετρο των Γαλλικών Άλπεων με... γείτονες πολλούς αστέρες του Hollywood. Οι Antonio Banderas, οικογένεια Beckham, Mariah Carey και Cameron Diaz θεωρούν επιβεβλημένη την παρουσία τους άλλωστε, σε ακριβοθώρητους προορισμούς κάνοντας extreme sports και το λεγόμενο «σκι της χλιδής».

Φυσικά πολλοί γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών προτιμούν αυτές τις μέρες να γιορτάσουν «ελληνικά» και να δραπετεύσουν μέχρι τον Παρνασσό, την Αράχωβα και την φιλόξενη Βασιλίτσα. Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης για παράδειγμα, γνωστός και ως «τίγρης», διατηρεί το δικό του αρχοντικό στις παρυφές του Παρνασσού το οποίο μάλιστα επισκέπτεται αρκετά συχνά προκειμένου να ανανεώσει τις παραστάσεις του και να σκεφτεί με ησυχία τα νέα του επιχειρηματικά deals.