Από τη Φανή Πλατσατούρα

Λένε ότι τα όρια λογικής και τρέλας είναι πολύ λεπτά. Αρκεί να περάσεις εκείνη την ημιδιάφανη διαχωριστική γραμμή. Και δεν υπάρχει καλύτερο όχημα γι' αυτό το -δίχως επιστροφή- ταξίδι από τον ίδιο τον έρωτα.

Αλήθεια, ο έρωτας χωρίζεται σε είδη; Αν ναι, στις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» που παίζονται στον Πολυχώρο Τέχνης Vault τους συναντήσαμε όλους: μονόπλευρους, πλατωνικούς, ανεκπλήρωτους, αρρωστημένους, εξαρτημένους, ομόφυλους, έρωτες που σκοτώνουν... Ολόκληρα κομμάτια μας βρήκαμε μέσα τους...

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Oι πρωταγωνιστές, θολωμένοι και ανίσχυροι να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, φτάνουν στο έγκλημα. Έγκλημα πάθους με όποιο φονικό όπλο βρέθηκε εκείνη την ώρα στο χέρι τους. Το οπλίζουν και το τέλος βάφεται κόκκινο. Η σκηνή όλη μια φυλακή. Εκείνοι έγκλειστοι ζωντανοί - νεκροί που εξιστορούν ύστερα, τα στιγμιαία λάθη τους. Μοναδική τους παρηγοριά το ισχυρό άλλοθι που έφτιαξαν για να κοιμίζουν κάπου κάπου τη συνείδησή τους.

Σε πρώτο ρόλο η καταστροφική δύναμη της αγάπης. Σε δεύτερο ο σαθρός κόσμος της κίτρινης δημοσιογραφίας: εκεί που οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αριθμούς, τα μικρόφωνα δεν σταματούν να κυνηγούν αν δεν εξασφαλίσουν την θορυβώδη ενοχή «ναι εγώ τον σκότωσα», η κάμερα ζουμάρει στα μάτια, το κλάμα, την οργή, το γυαλί μεγεθύνει τη φρίκη της ιστορίας και το χειροκρότημα δωροδοκείται.

Όλοι οι ηθοποιοί εξαιρετικοί στην ερμηνεία τους, δουλεμένοι, ταπεινοί και άμεσοι τουλάχιστον αυτοί της δικής μας Δευτέρας. (Νίκος Γκέλιας, Τζένη Διαγούπη, Γιάννης Καραούλης, Δήμητρα Κολλά, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Ιωάννα Πηλιχού, Δώρα Χρυσικού, Γιώργος Σεϊταρίδης). Διότι αυτή η παράσταση παρουσιάζει την εξής καινοτομία: άλλοι ηθοποιοί παίζουν τα Δευτερότριτα και άλλοι το Σαββατοκύριακο, όπου στην κάθε διανομή παρουσιάζεται και από ένα διαφορετικό τέλος της ιστορίας.

Μια ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει φυσικά, στον άνθρωπο που έγραψε τα κείμενα της παράστασης. Παναγιώτης Μπρατάκος με υπογραμμισμένα γράμματα και αυτό γιατί θα απασχολήσει πολύ στο μέλλον, αν κρίνουμε από το παρελθόν και το παρόν του. (Η περσινή του δουλειά «Ξημερώνει Κυριακή» παραμένει ακόμη εντυπωμένη στη μνήμη μας) 

Να τις δείτε τις «Μικρές Ιστορίες Φόνων» για να βγάλετε το δικό σας πόρισμα: Είναι τελικά η αγάπη αθώα ή ένοχη...;

Υ.Γ.: Ο Δημήτρης Καρατζιάς, η ψυχή του Vault, εκτός από τελειομανής σκηνοθέτης (ήδη γνωστό) αποδείχτηκε και ένας υπέροχος οικοδεσπότης...