Από τη Φανή Πλατσατούρα

Αν με ρωτούσαν ποιο πρόσωπο θα επέλεγα να μου αφηγηθεί για ακόμη μια φορά το αγαπημένο μου παραμύθι, θα έλεγα απευθείας τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Ξέρω ότι ερμηνεύει κυρίως πολιτικά τραγούδια, ξέρω επίσης πως, όταν ανεβαίνει πάνω στη σκηνή, η φωνή της οργίζεται, καταδεικνύει, στηλιτεύτει, ξεσηκώνει, ρίχνει ευθύνες. Μόνο φωνή για χαζά παραμύθια δεν είναι. Έλα όμως, που οι στίχοι της μιλούν για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, αξίες και συναίσθημα σε καιρούς μαύρους. Για το καλό που στο τέλος νικά. Και στα δικά μου παραμύθια πάντα έτσι γράφεται ο επίλογος...

Την πρωτάκουσα στον Σταυρό του Νότου. Μου έκανε εντύπωση η σεμνή της παρουσία και η εκφραστικότητά της πάνω στη σκηνή. Η μελωδία να βγαίνει καθαρή από το στόμα και τα μάτια, τα χέρια, δυο χαραγμένες ρυτίδες στο μέτωπο, όλα πάνω της να έχουν ρόλο μουσικών οργάνων που συντροφεύουν τη φωνή της. Δίπλα της ο Γιάννης Κότσιρας. Στο πιάνο ο μετρ Θάνος Μικρούτσικος. Πιάνει εκείνη το μικρόφωνο και τραγουδά Μαρία Δημητριάδη και τραγούδι της λευτεριάς. «Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει, όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα... Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω, πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες... Κι ήθελε ακόμη...» Χειροκρότημα!

Μερικά χρόνια μετά, στο θέατρο Badminton και το «Μαουτχάουζεν». Ο Στέλιος Μάϊνας στην αφήγηση του έργου - πληγή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, εκείνη στο τραγούδι. Ερμήνευε Μίκη Θεοδωράκη, φορούσε μπότες που έκαναν θόρυβο. «Κοπέλες του Άουσβιτς, του Νταχάου κοπέλες, μην είδατε την αγάπη μου; Την είδαμε σε μακρινό ταξίδι, δεν είχε πια το φόρεμά της, ούτε χτενάκι στα μαλλιά». Οι μπότες εκεί καρφωμένες στη σκηνή. Εκεί και ο σπαραγμός. Χειροκρότημα ξανά -πιο δυνατό αυτή τη φορά-!

Πριν δυο εβδομάδες μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Μου είπε δυο ιστορίες: Μία μεγάλη, μία μικρή και ανάμεσά τους ένα «αχ»...

Η μία αφορούσε στον Θάνο Μικρούτσικο και το όνειρό της να συνεργαστεί μαζί του. Ήταν καλοκαίρι, είχε μόλις τελειώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και την ρωτούσαν συγγενείς και φίλοι που θα εμφανίζεται τον χειμώνα. «Θα είμαι μαζί με τον Θάνο Μικρούτσικο» τους απαντούσε όλο καμάρι και τα «εύγε» έδιναν και έπαιρναν. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν γνώριζε καν τότε τον Θάνο Μικρούτσικο. Ήταν όμως, τόσο μεγάλη η επιθυμία της να συνεργαστεί μαζί του που μπήκε ολόκληρη μέσα στο όνειρο και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του. Λίγες εβδομάδες μετά, ενημερώνεται ότι ο μουσικοσυνθέτης θα έδινε μια συναυλία από εκείνες τις σπάνιες και πολύτιμες. Παίρνει αμέσως στο τηλέφωνο τον Γιάννη Κούτρα. «Σε παρακαλώ πάμε μαζί στη συναυλία, θέλω να μου τον γνωρίσεις». Πάνε, τον παρακολουθούν πάνω στη σκηνή, μαζεύει θάρρος και τον πλησιάζει. «κ. Μικρούτσικε θέλω να συνεργαστώ μαζί σας». Εκείνος της ρίχνει μια φευγαλέα ματιά και της απαντά: «Ανέβα τώρα πάνω και πες ένα τραγούδι». Επιλέγει να τραγουδήσει το «Αυτή η Νύχτα Μένει» του δασκάλου της Σταμάτη Κραουνάκη. Κατεβαίνοντας αισθάνεται τη φωνή του Θάνου Μικρούτσικου. «Θα συνεργαστούμε»!

Η δεύτερη ιστορία έχει να κάνει με ένα κομπλιμέντο. Ήταν από τον Μίλτο Πασχαλίδη. Εμφανίζονταν οι δυο τους σε μουσική σκηνή. Κοινά βιώματα και γέλια, πειράγματα, πρόβες μουσική. Κάθε βράδυ να καταθέτουν ό, τι σπάνιο υλικό φωλιάζει μέσα τους. Να πέφτουν πάνω τους οι προβολείς και οι φωνές τους να ρίχνουν το φως απευθείας στους θεατές. Ένα βράδυ τελειώνουν το πρόγραμμα και παίρνουν τον δρόμο για τον γυρισμό. Στο τελευταίο τσιγάρο την κοιτά στα μάτια και της λέει: «Ρε συ Ρίτα, αν υπήρχαν καλλιστεία καλοσύνης θα είχες στεφθεί Σταρ Ελλάς». Ευχαρίστησε και φύλαξε τα λόγια του μέσα της.

Όσο για το «αχ»; Έχει να κάνει με τον τέταρτο δίσκο της που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο από τη Μικρή Άρκτο σε στίχους και μουσική Γιώργου Ανδρέου. Έχει τον τίτλο «Ζωή μου μην Αργείς». Σχεδόν αυτόματα μου βγήκε η ερώτηση: «Τι άργησε να σας φέρει η ζωή, κυρία Αντωνοπούλου;» «Την αυτοπεποίθηση. Δυστυχώς, άργησα να πατήσω καλλιτεχνικά στα πόδια μου» μου είπε και με αυτό το «αχ» κλείσαμε το τηλέφωνο.