Είναι η σειρά που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια θεατές για την υψηλή της αισθητική, τα καλά επιλεγμένα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν αλλά και τα μαθήματα πολιτικής και στρατηγικής που αυτή παραδίδει προς εξουδετέρωση των αντιπάλων.

Σε μια προσπάθεια «αντιστοίχησης» του φαινομένου του Game of Thrones στη σημερινή πολιτική σκηνή, δεν είναι λίγα όσα μπορούν σύμφωνα με το protothema.gr, να μάθουν οι σύγχρονοι επίδοξοι ηγέτες, από τις μηχανορραφίες και τις κινήσεις των ηγετών των Οίκων του περίφημου Παιχνιδιού για το Θρόνο.

1. Να μην αθετούν τις υποσχέσεις τους
Ο λόγος του πολιτικού μετράει. Και δεν πρέπει να αθετείται. Ο Ρομπ Σταρκ υποσχέθηκε να παντρευτεί την κόρη του συμμάχου του Γουόλντερ Φρέι. Τα ξέχασε όλα μόλις γνώρισε την γλυκιά και γοητευτική Ταλίσα. Τα «προβλήματα» που ξεκίνησαν από την αθέτηση της υπόσχεσης αυτής, ουσιαστικά έχουν θέσει τους Σταρκ εκτός παιχνιδιού, αυτή τη στιγμή. 

2. Ο πιο έμπιστος του ηγέτη, μπορεί να τον «σκοτώσει»
Το «σκοτώνω» στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι σε εισαγωγικά για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή, δεν είναι ποτέ σε εισαγωγικά όμως, στο Game of Thrones. Δεν είναι μόνο μία η φορά που το έχουμε δει να συμβαίνει...

3. Να γνωρίζουν τι θέλει και για τι νοιάζεται ο λαός
Η χαρακτηριστική σκηνή της Μάχης του Μπλακγουότερ, που θεωρείται από τις καλύτερες της σειράς, έχει έναν πρωταγωνιστή, τον Τύριον Λάνιστερ: «Μην πολεμάτε για κανέναν βασιλιά», λέει στα εξουθενωμένα στρατεύματα του Κινγκ'ς Λάντιγνκ και συνεχίζει: «Μην πολεμάτε για την τιμή, μην πολεμάτε για την δόξα, ή για τα πλούτη, γιατί δεν θα κερδίσετε τίποτα. Αυτή είναι η πόλη σας που πολιορκείται και τα σπίτια σας που θα καούν αν χάσουμε». Τόσο απλά. 

4. Μια και μόνο πράξη αρκεί για να σας θέσει εκτός μάχης - ή το αντίστροφο
Μπορεί να μισούσαμε τον αδίστακτο Τζέιμι Λάνιστερ για... πολύ καιρό. Μέχρι που έγινε ο μονόχειρας σωτήρας της Μπριν του Ταρθ. Και μπήκε στις καρδιές μας. 

5. Μην υποτιμάτε τις γυναίκες
Αν μία γυναίκα έχει κλέψει την παράσταση στο Game of Thrones, αυτή είναι η Ντενέρις Ταργκάριεν. Η μικροκαμωμένη μητέρα των δράκων, από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, πήρε τα πράγματα στα χέρια της και επελαύνει προς τον πολυπόθητο Θρόνο. Εν τω μεταξύ έχει κερδίσει και την πλειοψηφία των θεατών, καθώς εκτός από την μια νίκη μετά την άλλη, έχει χαρίσει και τις πιο σέξι σκηνές της σειράς ως τώρα. 

6. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, πριν το τέλος! 
Αν ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι νεκρός (μεταφορικά ή κυριολεκτικά και πάλι) όλα είναι πιθανά, όλοι ανακάμπτουν με κάποιο τρόπο, πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος. 

7. Να είναι σε επιφυλακή, ακόμα και στις πιο «αδύναμες» στιγμές τους
Ο τρόπος που ο Τυγουίν Λάνιστερ σκοτώνεται τελικά, όντας αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος πολιτικός στα επτά βασίλεια, είναι σαφής για το πώς ο «θάνατος» έρχεται εκεί που δεν τον περιμένεις.

8. Να κρατούν πάντα έναν άσσο στο μανίκι
Ο τρόπος που το μυστικό όπλο του Τύριον Λάνιστερ ανατρέπει τα δεδομένα στη μεγάλη μάχη του Μπλακγουότερ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του πώς και γιατί δεν πρέπει κανείς να παρουσιάζει με μιας όλα του τα όπλα σε μια μάχη... ή «μάχη»!