current views are: 2

13 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:48

Γιάννης Χαρούλης: Κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια…

Μια βραδιά με τον Γιάννη Χαρούλη και τα τραγούδια του στην Ακτή Πειραιώς.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Μια βραδιά με τον Γιάννη Χαρούλη και τα τραγούδια του στην Ακτή Πειραιώς.

Από τη Φανή Πλατσατούρα

Αν με ρωτούσαν ποια φράση μεγάλου ποιητή κουμπώνει γάντι στον Γιάννη Χαρούλη, θα χρησιμοποιούσα δυο λόγια του Γιάννη Ρίτσου: «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο»…

Και αν η ερώτηση συνεχιζόταν με τους λόγους που τον ξεχωρίζω ανάμεσα σε άλλους τραγουδοποιούς, θα προσπερνούσα τραγούδια – διαμάντια που έχει πει και η μελωδία τους κλείδωσε απευθείας μέσα μας και θα απαντούσα «για εκείνη τη διαχρονική αυθεντικότητά του, πάνω και κάτω από τη σκηνή».

Το βράδυ της Πέμπτης ανέβηκε στην Ακτή Πειραιώς σε μια ειδική βραδιά πριν τις προγραμματισμένες -και ήδη sold out- εμφανίσεις του. «Χίλια καλώς εσμίξαμε» είπε από το μικρόφωνο και από εκείνη την ώρα άκουγες μόνο μελωδία και χειροκρότημα. Κάθε δύο λεπτά -όσος περίπου είναι ο χρόνος ζωής ενός τραγουδιού- χέρια χτυπούσαν δυνατά. Και είναι αυτό το θορυβώδες χειροκρότημα του «κάθε δύο λεπτά» που συνήθως παρασύρει τους μουσικούς σχηματοποιώντας μέσα τους την επιτυχία που αναγνωρίζουν, φουσκώνοντας το ήδη ανεπτυγμένο καλλιτεχνικό «υπερεγώ» τους και συχνά παρασύροντας σε πλασματικές καταστάσεις, όπου νιώθουν τουλάχιστον το θαυμαστό επίκεντρο του κόσμου όλου.

Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση Χαρούλη. Κάθε χρόνος που προστίθεται πάνω του, έχω την εντύπωση πως τον κάνει πιο ταπεινό και συνειδητοποιημένο από τον προηγούμενο. Χθες Πέμπτη πάνω στη σκηνή έλεγε ιστορίες από τη ζωή του. Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει τους γονείς του. Έκανε αναφορά στη σύντροφό του. Μίλησε για την εποχή που τραγουδούσε -χωρίς μικρόφωνο- σε ένα ουζερί της Κρήτης. Θυμήθηκε όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα. Τραγούδησε τραγούδια των δικών του αγαπημένων. Αποκάλυψε καθιερωμένες συνήθειές του όπως το να πίνει μπύρες στα Εξάρχεια. Γελούσε όλο το βράδυ σχεδόν σαν παιδί.

Στο τέλος υποκλίθηκε και έβαλε το χέρι στην καρδιά: «Να ΄στε καλά ωρέ κοπέλια για την αγάπη σας». Και κοίταξε τον κόσμο στα μάτια… 

*** Στις 16 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί από τη MINOS – EMI το νέο διπλό CD του με τίτλο ««Χίλια καλώς εσμίξαμε» – Live στον Λυκαβηττό.

*** Από την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, ξεκινά τις μουσικές παραστάσεις του στην Ακτή Πειραιώς.


σχετικα αρθρα