Σε πολωνικό δικαστήριο κατέθεσε την Τετάρτη ο γαλλοπολωνός κινηματογραφιστής Ρομάν Πολάνσκι, μετά από αμερικανικό αίτημα για την έκδοσή του σχετικά με μια ποινική καταδίκη του το 1977 για σεξ με ανήλικη. Το δικαστήριο όμως, ανακοίνωσε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ντάριους Μαζούρ, ο δικαστής που προεδρεύει της δίκης η οποία διεξάγεται στη νότια πολωνική πόλη της Κρακοβίας, δήλωσε πως το δικαστήριο δεν θα εκδώσει σήμερα απόφαση, καθώς χρειάζεται να μελετήσει πρόσθετα έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν από τους συνηγόρους του Πολάνσκι. «Η διαδικασία δεν θα τερματισθεί σήμερα», δήλωσε ο Μαζούρ.

Ο δικαστής είπε πως οι συνήγοροι του κινηματογραφιστή κατέθεσαν έγγραφα στα αγγλικά και τα γερμανικά από την δίκη για την έκδοσή του που είχε διεξαχθεί το 2010 στην Ελβετία.

Ο 81χρονος Πολάνσι, ο οποίος φορούσε κοστούμι και γραβάτα και έμοιαζε ήρεμος, έφθασε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κρακοβίας συνοδευόμενος από τους συνηγόρους του. Δεν έκανε κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους. «Ο κ. Πολάνσκι αποφάσισε να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου», δήλωσε η Μπεάτα Γκούρτσικ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Η κατάθεση του Πολάνσκι αποφασίσθηκε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των εμπλεκομένων προσώπων, διευκρίνισε η εκπρόσωπος. 

Βάσει της πολωνικής νομοθεσίας, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοσης, η υπόθεση θα περάσει στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος θα λάβει την τελική απόφαση για το αν ο Πολάνσκι θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.