Και ενώ στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα γίνεται αντιληπτή η διάσταση της φρίκης που ο σχολικός, ο διαδικτυακός ή ομαδικός εκφοβισμός σκορπά και ότι οδηγεί ψυχές στην αγωνία, τον βασανισμό και τελικά τον θάνατο, στην Αμερική το θέμα παραμένει στο επίκεντρο της κοινής γνώμης.

Με το cyber-bullying ασχολήθηκε και η Μόνικα Λεβίνσκι δημόσια, σε επίσης διαδεδομένο χάρη της έκρηξης της τεχνολογίας, TED. Θεωρείται δε,  πως από όταν έγινε γνωστή το 1998 ως η ερωμένη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, υπήρξε και ένα από τα πρώτα θύματα του cyber-bullying.

Τόνισε αυτοσαρκαστικά, πως είναι η μόνη 40άρα που δε θα ήθελε να ξαναγίνει 22 ετών, ενώ βίωσε τεράστιο διασυρμό, πρωτοφανή, εξαιτίας του Διαδικτύου.

«Στην ηλικία των 22 ερωτεύτηκα το αφεντικό μου. Στην ηλικία των 24 έζησα τις καταστροφικές συνέπειες. Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε online. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που τα παραδοσιακά μέσα είχαν «εκθρονιστεί» από το Ίντερνετ για μια υπόθεση μεγάλου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος». Με την φωτογραφία της παντού, σε όλα τα κομπιούτερ της υφηλίου, αν και τα social media δεν ήταν τότε τόσο διαδεδομένα αισθάνθηκε, όπως λέει, την ταπείνωση, τον χλευασμό, τον διασυρμό. «Από άτομο έγινα μια φιγούρα που διαπομπεύτηκε δημόσια σε όλο τον κόσμο» είπε, «υπήρχαν πλήθη εικονικών λιθοβολιστών. Στιγματίστηκα ως ξινή, πρόστυχη, πόρνη, bimbo. Έχασα τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου και παραλίγο τη ζωή μου».

Μόνικα Λεβίνσκι, που είχε δέκα χρόνια, να εμφανιστεί δημόσια, διηγήθηκε την ιστορία ενός 18χρονου αγοριού, του Τάιλερ Κλεμέντι, που ήταν φοιτητής στο Νιου Τζέρσεϊ και που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, επειδή ο συγκάτοικός του κινηματογράφησε κρυφά την ερωτική επαφή του με κάποιον άντρα και τον παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου. «Κάποτε» είπε η Μόνικα Λεβίνσκι, για την ντροπή πως «περιοριζόταν στα πλαίσια της οικογένειας σου, του σχολείου σου, του χωριού σου, αλλά σήμερα είναι μία ολόκληρη online κοινότητα. Όσο μεγαλύτερη η ντροπή, τόσο περισσότερα τα κλικ και όσο περισσότερα τα κλικ, τόσο περισσότερα τα δολάρια από τις διαφημίσεις. Βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι όσους υποφέρουν»... Με μεστό, σαφή και γενναίο λόγο η Λεβίνσκι, εντυπωσίασε με την ωριμότητα της, την καλή της εμφάνιση και την αυτοπεποίθηση που μοιάζει να ανέκτησε, μετά το χλευασμό σχεδόν όλης της ανθρωπότητας…