Είναι 200 προσωπικότητες από χώρους έκφρασης, τέχνης, επικοινωνίας, όλοι σημαντικοί και ξεχωριστοί.

Δημιούργησαν όλοι τους, μοναδικά αντικείμενα για ένα σκοπό, απ' αυτούς που σημαίνουν πως το να δίνεις δεν σημαίνει πως έχεις παραπάνω, αλλά περίσσευμα συναισθήματος και ενδιαφέροντος για το διπλανό, για τον συνάνθρωπο, για τον άλλο. Το πολύ επιτυχημένο concept που ξεκίνησε στην Κύπρο, πρώτα με τα καλάθια Kiondo και στη συνέχεια με τις πασμίνες, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Αθήνα για τη στήριξη των Εθελοντών Γιατρών του Κόσμου.

«Cre-aid» λέγεται το νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό σωματείο που, με κινητήριο μοχλό τη γνωστή φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, κάλεσε προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους έχοντας ως πρώτη ύλη μια tote bag. Η ιδέα είναι γνωστή και δοκιμασμένη, όπως αποδείχτηκε μάλιστα και ιδιαιτέρως αποδοτική…

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως όταν το καλοκαίρι του 2012 η Μύρνα Παττίχη και ο Φιλελεύθερος ζητούσαν από 138 προσωπικότητες να «μεταμορφώσουν» ένα Κενυάτικο καλάθι Kiondo, λίγοι πίστευαν ότι από τη δημοπρασία θα μαζεύονταν 60,000 ευρώ. Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν άνθρωποι από όλους τους χώρους -καλλιτέχνες αλλά και γνωστά δημόσια πρόσωπα- από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι με τη δουλειά τους έθεσαν τη στερεή βάση μιας δημιουργικής ιδέας που η πρόθεση ήταν εξ αρχής να εξελιχθεί σε θεσμό.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2013 και μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η δεύτερη εκδήλωση έφερε τον τίτλο «Τόξο της ελπίδας» ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. 230 γνωστά πρόσωπα από την Ελλάδα και την Κύπρο δημιούργησαν signature πασμίνες, τα έσοδα από τις οποίες εκτοξεύτηκαν στα 95.000 ευρώ! Και τις δύο χρονιές τα ποσά διατέθηκαν στο Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά ενισχύοντας σημαντικά το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», που παρέχει φαγητό στα παιδιά των δημοτικών μας σχολείων.

Η Μαρίνα Βερνίκου συμμετείχε σε αυτή την εκδήλωση με τη δική της πασμίνα, γεγονός που την ενέπνευσε, προφανώς, για να μεταφέρει το concept και στην Αθήνα. Έδωσε, λοιπόν, σε 200 προσωπικότητες μια tote bag, με αποτέλεσμα άλλοι να τη ζωγραφίσουν, κάποιοι να την επενδύσουν με ύφασμα, μερικοί ακόμα να τη διακοσμήσουν με ημιπολύτιμους λίθους!

Από τα πρώτα δείγματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ξεχωρίζουν οι τσάντες του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού και του σχεδιαστή Βρεττού Βρεττάκου, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι τσάντες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και της Τατιάνας Μπλάτνικ. Η εκδήλωση θα γίνει την 1η Απριλίου στις εγκαταστάσεις του One Athens στο Λυκαβηττό.