current views are: 9

10 Απριλίου 2015
Δημοσίευση09:28

Η κόρη του θρυλικού Κερτ Κομπέιν που απεχθάνεται τους Nirvana και η ιστορία του μπαμπά

Η κόρη του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ, Φράνσις Μπιν Κομπέιν αποκάλυψε ότι δεν είναι μεγάλη φαν της μουσικής του πατέρα της.

 

Δημοσίευση 09:28’
αρθρο-newpost

Η κόρη του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ, Φράνσις Μπιν Κομπέιν αποκάλυψε ότι δεν είναι μεγάλη φαν της μουσικής του πατέρα της.

 

Η κόρη του Κερτ Κομπέιν και της Κόρτνεϊ Λοβ, Φράνσις Μπιν Κομπέιν αποκάλυψε ότι δεν είναι μεγάλη φαν της μουσικής του πατέρα της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Rolling Stones, αναφορικά με το ντοκιμαντέρ για τον frontman των Nirvana, «Kurt Cobain: Montage of Heck», η κόρη του είπε ότι δεν της αρέσει το γκρουπ.  «Δεν μου αρέσουν οι Nirvana, συγνώμη Universal», είπε συμπληρώνοντας η grunge σκηνή ποτέ δεν την ενδιέφερε.  Παραδέχτηκε τουλάχιστον, πως ο μπαμπάς της ήταν μουσική ευφυΐα του μπαμπά της και πως μερικά τραγούδια του της φέρνουν δάκρυα στα μάτια.  Η 22χρονη στην ουσία δεν θυμάται τον πατέρα της, που αυτοκτόνησε όταν εκείνη ήταν 20 μηνών βρέφος.

«Ο Κερτ, έφτασε στο σημείο όπου έπρεπε να θυσιάσει κάθε κομμάτι του ποιος ήταν στην τέχνη του, γιατί ο κόσμος το απαίτησε από αυτόν» είπε η κόρη, προσπαθώντας να εξηγήσει την αυτοχειρία του πατέρα της, «νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα κύρια εναύσματα ως προς το γιατί ένιωθε ότι δεν ήθελε να είναι εδώ και όλοι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι χωρίς αυτόν»…

… Μπορεί! Πάντως πριν αρκετό διάστημα, είχαμε γράψει και είχαμε δημοσιεύσει αυτό το κομμάτι για τον Κερτ Κομπέιν που υπήρξε ο εκφραστής των κρυμμένων σκέψεων, των αισθημάτων, των φοβιών, εκείνος που έδωσε λέξεις και μουσική σε μια ολόκληρη γενιά, ο «εκπρόσωπος της αποκαλούμενης Generation X»:

«… Είναι εκείνος που άλλαξε τη ροκ μουσική δημιουργώντας τον grunge ήχο και την εναλλακτική ροκ σκηνή. Σημειώνεται σε όλες τις ιστορίες της ροκ μουσικής και σ’ όλα τα βιογραφικά αφιερώματα στον Κομπέιν, το ότι το 1993, ο εκδότης του περιοδικού – βίβλο της ροκ, του Rolling Stone, David Fricke, τον χαρακτήρισε ως «Τζον Λένον» τουgrunge. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν, κατατρεχόταν από εκείνους τους δαίμονες που βρίσκουν πάντα τα ευαίσθητα και μοναδικά άτομα και αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες.  Ο Κομπέιν είχε παντρευτεί στις 24 Φεβρουαρίου 1992 την τραγουδίστρια Κόρτνεϊ Λαβ, αρχηγό του συγκροτήματος Hole, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Φράνσις Μπιν. Δεν είναι λίγοι οι fans των Nirvana, οι οποίοι θεωρούσαν και ακόμα θεωρούν τη Λοβ ως την αιτία της αυτοκτονίας του Κερτ Κομπέιν. Ένα υβριστικό και υποτιμητικό για την Κόρτνει σημείωμά του δημοσίευσε αυτές τις μέρες η αστυνομία του Σιάτλ, το οποίο αποτελεί μια παραλλαγή των γαμήλιων όρκων που δίνονται στις αμερικανικές τελετές γάμων. Το σημείωμα αυτό είχε βρεθεί στo πορτοφόλι του Κομπέιν, 20 χρόνια πριν, τη μέρα που ο τραγουδιστής των Nirvana έδωσε τέλος στη ζωή του και γράφει: «Εσύ, ο Κερτ Κομπέιν παίρνεις για νόμιμη, κατεστραμμένη, σύζυγό σου, την Κόρτνει Λάβ, ακόμα και όταν είναι μια σκύλα με σπυράκια, η οποία θα χρησιμοποιεί όλα σου τα λεφτά για ναρκωτικά και πορνεία»; Το σημείωμα έφερε στο φως το CBS και είναι αυθεντικό.

 
Ένας έρωτας όλο θύελλα και ουσίες

Η Κόρτνεϊ Λοβ πρωτοείδε για πρώτη φορά τον Κομπέιν να τραγουδάει σε ένα σόου το 1989 στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Μετά το σόου, αντάλλαξαν κάποιες τυπικές λέξεις. Επίσημα, τους σύστησαν σε μια συναυλία, στο Λος Άντζελες, το Μάιο του 1991. Η Κόρτνεϊ Λοβ ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τον Κερτ, θαμπώθηκε τόσο από το μουσικό ταλέντο του, όσο κι από την απόμακρη προσωπικότητά του. Στους μήνες που ακολούθησαν άρχισε να τον πολιορκεί με μανία. Φθινόπωρο του 1991, είχαν σχέση.  Οι Nirvana εμφανίζονταν στο μυθικό Saturday Night Live, όταν η Λοβ ανακάλυψε πως ήταν έγκυος. Λίγες μέρες μετά το τέλος της περιοδείας των Nirvana στις Δυτικές ΗΠΑ, στις 24 Φεβρουαρίου 1992, ο Κομπέιν παντρεύτηκε τη Λαβ στο Γουαϊκίκι Μπιτς στη Χαβάη. «Τους τελευταίους μήνες αρραβωνιάστηκα και η συμπεριφορά μου έχει αλλάξει δραματικά», είπε ο Κομπέιν σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Sassy. «Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο πιο ευτυχισμένος είμαι. Κάποιες φορές ξεχνάω ακόμα και ότι είμαι σε συγκρότημα, τόσο τυφλωμένος είμαι από αγάπη. Ξέρω πως ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια». Στις 18 Αυγούστου, γεννήθηκε η κόρη του ζευγαριού,Frances Bean Cobain. Οι φανατικοί των Nirvana και πάντα σκληροί επικριτές της Λαβ, την κατηγορούν πως χρησιμοποιούσε τον Κερτ, για να γίνει η ίδια διάσημη. Οι φήμες λένε πως ο Κομπέιν έγραψε τα περισσότερα τραγούδια για να την κάνει διάσημη.

Το παιδί…

Σε ένα άρθρο του Vanity Fair, το 1992, η Λοβ παραδέχτηκε πως έπαιρνε ηρωίνη, όταν ήταν έγκυος. Υποστήριξε, μετά πως το Vαnity Fair είχε διαστρεβλώσει τα λόγια της. Ήταν πια αργά! Οι διάσημοι γονείς βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας δημοσιότητας αρνητικής, με μια σωρεία δημοσιευμάτων που ρωτούσαν αν η Φράνσις γεννήθηκε εθισμένη στα ναρκωτικά. Η εισαγγελία του Λος Άντζελες τους οδήγησε στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως η χρήση ναρκωτικών του ζευγαριού, τους έκανε ακατάλληλους για γονείς. Τους αφαιρέθηκε από το δικαστήριο η επιμέλεια της μόλις δύο εβδομάδων Frances Bean Cobain και δόθηκε στην αδερφή της Κόρτνεϊ, τηνJamie, για αρκετές εβδομάδες, μέχρι που το ζευγάρι κέρδισε τελικά την επιμέλεια.

Οι ουσίες…

Ο Κερτ Κομπέιν ήταν πάντα φιλάσθενος. Είχε χρόνια βρογχίτιδα και έντονους σωματικούς πόνους από στομαχική ασθένεια που δεν διαγνώστηκε ποτέ. Η λάθος διέξοδος για τους πόνους αλλά και για τα ταραγμένα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, με δυο γονείς που χώρισαν και τον έστελναν ο ένας στον άλλος, ήταν οι ουσίες. Η πρώτη του εμπειρία με τα ναρκωτικά, λοιπόν, ήταν όταν το 1980, σε ηλικία 13 ετών, πήρε μαριχουάνα. Η πρώτη εμπειρία του Κομπέιν με την ηρωίνη ήταν το 1986, όταν του χορηγήθηκε από τον τοπικό έμπορο ναρκωτικών στην Τακόμα, της Ουάσινγκτον. Ήταν χρήστης σποραδικά για κάποια χρόνια, ώσπου το 1990 ήταν πλήρως εξαρτημένος. Έλεγε πως όταν έκανε χρήση, δεν ένιωθε κανέναν πόνο.  Η πρώτη του προσπάθεια να αποτοξινωθεί, ήταν στις αρχές του 1992, όταν έμαθε πως θα γίνονταν πατέρας. Πριν από μία συναυλία στο New Music Seminar στη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1993, πήρε υπερβολική δόση ηρωίνης. Αντί να καλέσει ασθενοφόρο, η Λοβ έκανε στον Κομπέιν μια ένεση Narcan, που είχε αποκτήσει παράνομα, για να τον συνεφέρει. Ο Κομπέιν εκείνο το βράδυ έπαιξε με τους Nirvana, χωρίς να δώσει στο κοινό κανένα σημάδι πως κάτι συνέβαινε. Μετά από μια συναυλία στο Μόναχο της Γερμανίας, την 1η Μαρτίου 1994, διαγνώστηκε πως ο Κομπέιν έπασχε από βρογχίτιδα και οξεία λαρυγγίτιδα. Πήγε στη Ρώμη όπου την επομένη μέρα τον συνάντησε η Κόρτνει Λοβ. Στις 4 Μαρτίου, εκείνη ξύπνησε και βρήκε τον Κομπέιν αναίσθητο εξαιτίας του συνδυασμού μεγάλων ποσοτήτων σαμπάνιας και ενός πολύ ισχυρού, ναρκωτικού φάρμακου που η γυναίκα είχε με ιατρική συνταγή εξασφαλίσει με το που έφτασε στη Ρώμη. Ο Κομπέιν μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο και μετά από πέντε μέρες του δόθηκε εξιτήριο και επέστρεψε στο Σιάτλ. Στις 18 Μαρτίου, η Κόρτνεϊ τηλεφώνησε στην αστυνομία για να τους πληροφορήσει πως ο Κομπέιν είχε κλειδωθεί σε ένα δωμάτιο μαζί με ένα όπλο. Η αστυνομία έφτασε και κατάσχεσε αρκετά όπλα και ένα μπουκαλάκι χάπια από τον Κομπέιν, ο οποίος επέμενε πως είχε κλειδωθεί στο δωμάτιο για να κρυφτεί από τη Λαβ. Όταν ρωτήθηκε από την αστυνομία, η Λοβ είπε ότι ο Κομπέιν δεν είχε αναφέρει ποτέ πως ήθελε να αυτοκτονήσει και ότι εκείνη δεν τον είχε δει ποτέ με όπλο. Αμέσως μετά από αυτό, κανόνισε να μαζευτούν όλοι οι δικοί του άνθρωποι, ώστε να τον πείσουν να μπει σε απεξάρτηση. Εκείνος συμφώνησε και πήγε στο Exodus Recovery Center στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια στις 30 Μαρτίου. Ένα βράδυ αργότερα, βγήκε έξω από την κλινική, για να κάνει ένα τσιγάρο. Σκαρφάλωσε πάνω από τον φράκτη και έφυγε. Πήρε ένα ταξί για το αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και επέστρεψε στο Σιάτλ.

Το τέλος…

Κρύβονταν από όλους τους δικούς του. Οι φίλοι του και η οικογένειά του δεν είχαν ιδέα για το πού βρισκόταν. Στις 3 Απριλίου, η Λοβ επικοινώνησε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τομ Γκραντ και τον προσέλαβε για να βρει τον Κομπέιν. Στις 7 Απριλίου, το συγκρότημα ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapaloozaεκείνη τη χρονιά. Στις 8 Απριλίου 1994, το σώμα του Κομπέιν ανακαλύφθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Ουάσινγκτον, από τον ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Ο ηλεκτρολόγος είπε πως δεν είδε κανένα σημάδι τραυματισμού και αρχικά νόμιζε πως ο Κομπέιν κοιμόταν, μέχρι τη στιγμή που είδε το όπλο που ήταν στραμμένο προς το πρόσωπο του Κομπέιν. Ένα σημείωμα βρέθηκε δίπλα του, διαφορετικό από αυτό στο πορτοφόλι του, που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα και έγραφε: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Το σώμα του Κομπέιν βρισκόταν εκεί για μέρες και βρέθηκαν συγκεντρωμένα μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από ηρεμιστικά. Η ιατροδικαστική έκθεση εκτιμά πως ο Κομπέιν πέθανε στις 5 Απριλίου 1994. Στις 10 Απριλίου έγινε μια ολονυχτία για τον Κομπέιν σε ένα πάρκο στο κέντρο του Σιάτλ. Συγκεντρώθηκαν περίπου εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσουν. Προς το τέλος της ολονυχτίας, η Λοβ έφτασε στο πάρκο και μοίρασε σε όσους είχαν απομείνει κάποια από τα ρούχα του Κομπέιν.  Με το σημείωμα στο πορτοφόλι του, η Κόρτνει Λοβ δεν αποκαθηλώθηκε ως η γυναίκα στο πλευρό ενός άντρα που άλλαξε τη μουσική. Γίνεται η θλιβερή ενάσκηση, το απομεινάρι ενός ερώτα ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, που χαμένοι σε προσωπικούς πόνους, έκαναν, προσποιήθηκαν πως συναντήθηκαν, καταδικασμένοι να ψάχνουν ο ένας τον αλλον, μόνοι για πάντα σε κρυφούς λαβύρινθους. Και μένει πίσω ένα κορίτσι, που δεν αγαπά τη μουσική του πατέρα της, αλλά πολύ περισσότερο την δική της τύχη, όπως της την επέβαλλε. Και η ζωή –η δική της- συνεχίζεται…
 


σχετικα αρθρα