Η βιομηχανία της μόδας επιβάλλει παγκοσμίως τα πρότυπα της, έχοντας εδώ και δεκαετίες ευθύνη για χιλιάδες θανάτους γυναικών λόγω νευρικής ανορεξίας ή ακατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων που κάνουν εξοντώνουν  τους νεανικούς οργανισμούς.

Και ενώ παγκόσμια, πια, ορίζονται οι ευθύνες νομικά των μεγάλων εταιρειών, η Γαλλία, η οποία είναι επί κεφαλής της παγκόσμιας πολυτελούς, δημιουργικής και καλλιτεχνικής μόδας, πέρνα σε καθοριστική νομοθεσία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πέρασε στις 3 Απριλίου, τα μοντέλα είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν τακτικά το βάρος τους και προτού προσληφθούν σε μια δουλειά, να επιδεικνύουν μια ιατρική βεβαίωση που θα αποδεικνύει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματός τους είναι τουλάχιστον 18, κάτι που ισοδυναμεί με βάρος περίπου 55 κιλών για ένα ύψος 1,75 μέτρων.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται πρόστιμα ύψους έως και 75.000 ευρώ για οποιαδήποτε παραβίαση, αλλά και ποινές φυλάκισης έως και 6 μήνες για τους υπεύθυνους της βιομηχανίας μόδας. Επιπλέον, θα επιβάλλονται πρόστιμα ακόμα και στην περίπτωση που δοθεί στη δημοσιότητα υλικό, όπως φωτογραφήσεις, διαφημιστικά, βίντεο, ταινίες, που ενθαρρύνει το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος.

Και ενώ οικογένειες και μοντέλα με τη νομοθεσία αυτή νιώθουν να ανακουφίζονται, το plus-size μοντέλο, η πανέμορφη Λόρα Γουέλς, αποκαλύπτει τις καταστροφικές συνήθειες διατροφής που επιβάλλονται στην ουσία στα μοντέλα, πριν τις μεγάλες Εβδομάδες Μόδας, στο Παρίσι. Το μοντέλο, που χαρακτηρίζεσαι μεγάλων μεγεθών, ενώ είναι απλά κανονική γυναίκα, λέει πως κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη συγκατοικούσε σε ένα διαμέρισμα με αλλά μοντέλα. Οι ατζέντηδες συμβούλευαν τις νεαρές κοπέλες να ακολουθήσουν μία αυστηρή δίαιτα που περιλάμβανε μόνο ένα κράκερ και μερικά ποτήρια νερό. «Φτάνουν στα άκρα. Δεν τρώνε καθόλου φαγητό, τους συνταγογραφούμενα διαιτητικά χάπια, ενώ οι ατζέντηδές λένε στα κορίτσια ότι επιτρέπεται να καταναλώσουν μόνο ένα κράκερ και μερικά ποτήρια νερό κάθε μέρα, το διάστημα πριν την εβδομάδα μόδας. Αυτό είναι τελείως ανθυγιεινό, όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το πνεύμα τους», λέει η Λόρα Γουέλς στο Australian Women's Weekly.

Η Λόρα λέει πως τα μοντέλα λόγω κακής υγείας και ψυχολογίας, όταν έβλεπαν την ίδια να κλείνει περισσότερες δουλείες, από εκείνες που έκαναν τόσες θυσίες για να είναι λιπόβαρες, καταρρακώνονταν και γινόταν εχθρικές. Παρ όλα αυτά, η Λόρα Γουέλς, όταν της προτάθηκε να γίνει μοντέλο plus size ήταν έξαλλη. Θεωρώντας ότι την αποκαλούν χοντρή, ήθελε να χτυπήσει τον ατζέντη της. Τελικά είδε την καριέρα της να απογειώνεται και έχει δουλέψει για τις σημαντικότερες εταιρείες μόδας του πλανήτη, ενώ θεωρείται ένα πρόσωπο σημαντικό, ως επαγγελματίας, στην  βιομηχανία της μόδας…