Όπου και αν την είδαμε τη λατρέψαμε.  Από την Ασπασία στο ‘Ντόλτσε Βίτα‘, τη Κορίνα στα ‘Εγκλήματα‘ , την ‘Ελένη‘ στο ‘Χαρά αγνοείται‘, ως τώρα στο θέατρο με τον Λαζόπουλο και στον κινηματογράφο, με την ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, η Μαρία Καβογιάννη, μια κουβέντα επιβεβαιώνει: εκείνη της γιαγιάς της, που έλεγε ‘το παιδί άμα μεγαλώσει, θα μου το πάτε να παίξει στο Εθνικό’.

Δεν είναι μόνο σπουδαία ηθοποιός, είναι και μια εξαιρετική γυναίκα, ένας πολύ απλός και όμορφος άνθρωπος. Στο σπίτι της, που συνορεύει με το Δημοτικό σχολείο που πήγαινα μικρή, με περίμεναν ζεστά κρουασάν, γλυκά, αλμυρά, όλα τα καλά. Ανοίγει η καρδιά σου όταν βλέπεις τη Μαρία. Θα σου μιλήσει για τη κόρη της, το σπίτι στις Μηλιές , τις σειρές που βλέπει μανιωδώς, θα σε αφήσει μόνη κανένα μισάωρο ‘ κάτσε μωρέ εδώ στη γωνία θα πεταχτώ, πέντε λεπτά ‘ και άμα μείνει χρόνος θα κάνουμε και τη συνέντευξη…

-Ας τα πάρουμε με τη σειρά, Μαρία. Κινηματογράφος, θέατρο, τηλεόραση. Πως θέλεις να ξεκινήσουμε;

 Πρώτα ο κινηματογράφος, μου λέει,  η ταινία ‘ένας άλλος κόσμος, του Χριστόφορου Παπακαλιάτη,  που βγαίνει σε λίγο στις αίθουσες. Θυμάμαι είχα δει τον Χριστόφορο παλιά και μου λέει γράφω ένα σενάριο και θέλω να παίξεις. Εγώ χάρηκα πολύ, αλλά μου λέει‘  αυτή που θέλω να παίξεις είναι μεγάλη’. Αστα.  ‘Γιατί του λέω καλέ εγώ τι είμαι‘; Πέρασε καιρός ήρθε η στιγμή που ολοκλήρωσε το σενάριο και μου τηλεφώνησε. Εγώ τον Χριστόφορο δεν τον είχα ζήσει στη δημιουργία, είναι ένα εξαιρετικό παιδί, η δουλειά που κάνει, η φροντίδα, το ταλέντο του είναι πάρα πολύ σπουδαίο. Γι αυτό και κάνει πολύ προσεγμένες δουλειές. Νόμιζα ότι έβλεπα ξένη ταινία, όταν μου έδειξε το βίντεο. Είχαμε και την τύχη να βρει και τον Τζ. Κ. Σίμονς του «Whiplash»  που πήρε το όσκαρ.  Τι απλός τι ταπεινός άνθρωπος. Έφερε την αγωνία του, την αφοσίωση του για αυτή τη δουλειά.

-Εσύ παίζεις στην τρίτη ιστορία. Μίλησε μου λίγο για το ρόλο σου;

Είμαι μια καθημερινή γυναίκα που παντρεύτηκα νωρίς έκανα παιδιά, δεν πρόλαβα ούτε τα όνειρά μου. χάθηκαν οι έρωτες και οι αγάπες, ζούμε μια συμβατική ζωή ώσπου εμφανίζεται αυτός ο άνθρωπος που είναι ιστορικός τέχνης και ανοίγονται δρόμοι ξεχασμένοι…

-Πως ήταν η συνεργασία μαζί με τον Χριστόφορο; Πως είναι πάνω στη δουλειά;

Να σου πω, τον Χριστόφορο το ξέρω από παιδάκι. Από τους  ‘φρουρούς της Αχαΐας‘ , 15 χρονών να φανταστείς ήτανε.  Μετά ήρθε και στη  ‘Ντόλτσε Βίτα’. Όλες  οι δουλειές του έχουν ένα επίπεδο. Μου αρέσει πολύ, αυτό το παιδί ανέβηκε με το δικό του κόπο και τα δικά του υλικά.  Την αγαπάει αυτή τη δουλειά. Η συμπεριφορά του, δεν υπάρχει, με έχει σκλαβώσει. Η ταινία, έχει σαν φόντο την ελληνική πραγματικότητα και όλα αυτά που βιώνουμε, αλλά στην ουσία είναι τρείς ερωτικές ιστορίες αγάπης.  Μακάρι, να πάει καλά η ταινία και οι άλλες οι ελληνικές έχουμε χαρίσματα σαν λαός. Μήπως στην τηλεόραση δεν έγιναν καλές δουλειές; Το  ‘Νησί ‘ ήταν μια εξαιρετική δουλειά, με έκανε περήφανη σαν ηθοποιό.

Θέλω να τη ρωτήσω πια δουλειά της αγάπησε πιο πολύ αλλά ξέρω πως σε κάθε μια έβαλε περίσσια την αγάπη κα το ταλέντο της. Η Μαρία είναι ένας άνθρωπος που στα κέφια της μπορεί να την πεις Ασπασία, στις λύπες της Χαρά, στις τρέλες της Κορίνα. Όλες οι σειρές της άρεσαν.  Το Ντόλτσε Βίτα, πώς να το αρνηθεί; Τα εγκλήματα; Το χαρά αγνοείται, τις «μάγισσες της Σμύρνης;». Πέρασα αριστουργηματικά στα σήριαλ, μου λέει. Πολύ εμπνευσμένες δουλειές. Ευτυχήσαμε. Μα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για θέατρο…

-Μετά τη ‘φουρκέτα’, που με σημάδεψε με προσωπικές απώλειες, ένα έργο που με αφορούσε απόλυτα,  δεν ήθελα το θέατρο. Ώσπου ο Λάκης να μου κάνει τη πρόταση για το ‘Θεέ μου τι σου κάναμε‘. Το έργο είναι κωμωδία, γελάμε πολύ, και είναι η ιστορία δυο συντηρητικών ανθρώπων με 4 κόρες που παντρεύονται έναν Αφγανό, έναν Νιγηριανό, ένα Κινέζο και έναν Αλβανό. Έτσι το βαθιά θρησκευόμενο ζευγάρι δεν πάει ποτέ στην εκκλησία. Ο Λάκης,  έχει ακολουθήσει τη δομή της γαλλικής ταινίας, αλλά έχει κάνει μια προσεκτική διασκευή στα δικά μας. Α, έχουμε πολύ χημεία μεταξύ μας. Λες και είμαστε χρόνια παντρεμένοι. Ταιριάζουμε πολύ.

-Πως σου φαίνεται ο Λάκης; Είναι ένας άνθρωπος που εκφράζεται και πολιτικά μέσα από την εκπομπή του. Τι γνώμη έχεις;

Μου  αρέσει ο τρόπος που γράφει, με την ευχέρεια που έχει να κάνει το λόγο εικόνα. δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που  να γράφει επιθεώρηση σαν τον Λάκη. Είχαμε να παίξουμε από το 91 στο ‘Κάτι έχω να σου πω‘  και μετά από το 93 στην «όπερα της πεντάρας» . Όσο για τα άλλα εγώ σέβομαι την άποψη του άλλου και τη πίστη του. Δεν είμαι άνθρωπος να έρθω σε αντιπαράθεση, η φιλία δεν στηρίζεται σε πολιτικές αντιθέσεις. Εγώ τον θαυμάζω, είναι φοβερά ετοιμόλογος και  έχει πολύ επικοινωνία με τον κόσμο. σέβομαι τη θέση του καθενός.

-Σου έχει λείψει η τηλεόραση;

Ναι. Μου έχει λείψει. Θα ήθελα να κάνω κάτι. Τώρα έχω πάθει μια πλάκα με τις ξένες σειρές. Έχω κολλήσει έχω φτάσει να βλέπω από το πρωί και έχει πάει 2 η ώρα το βράδυ, που να σταματήσω. Μια φορά έβλεπα μια σειρά μου την είχε δώσει η Καίτη, της λέω έλα μωρέ σιγά. Μου λέει πάρε αυτή τη κασέτα, έχει τρία επεισόδια θα με παρακαλάς μες τη νύχτα, να σου δώσω τη συνέχεια. και έτσι και έγινε. Τρεις η ώρα το πρωί με τα νυχτικά,  βάραγα τα κουδούνια.

Ασφαλώς την απασχολούν και τα πολιτικά. Ζούμε και βιώνουμε δύσκολες στιγμές, μου λέει. Έχουμε μια θλίψη. Αλλά νοιώθω ότι υπάρχει και μια αισιοδοξία. Βλέπω κόσμο να βγαίνει. Η θλίψη δεν δημιούργησε κατάθλιψη. Βιώνουμε πολύ δύσκολα και νοιώθω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή. Όσο μπορούμε να φιλοσοφούμε τη Ζωή να νοιώθουμε αυτή την ασημαντότητα της. και να βοηθάει ο ένας στον άλλο. Όποιος έχει να δίνει. Η βοήθεια μεταξύ μας, θα μας σώσει.

Η Μαρία δεν ήταν να γίνει ηθοποιός. Εγώ ΑΣΟΕΕ τέλειωσα. Και τελικά  βρέθηκα εκεί που η γιαγιά μου ήθελε να βρεθώ, σαν με έβαζε παιδί να λέω ποιήματα και εγώ επειδή ντρεπόμουν, τα έπαιζα. Όταν έφυγε η γιαγιά μου δεν ξαναείπα ποτέ ποίημα. Αλλά τώρα καμία φορά τη βλέπω και είναι σαν να μου κλείνει το μάτι και να μου λέει: στα έλεγα εγώ;

Υ.Γ.  (Για αυτό αγαπάμε τις γιαγιάδες,  Μαρία)…