Σφοδρή κριτική κατά της Ακαδημίας των Όσκαρ για τον αποκλεισμό μαύρων ηθοποιών από τις υποψηφιότητες για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαπέλυσε ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ.

«Αν κοιτάξεις πίσω 10 χρόνια η Ακαδημία έκανε καλύτερη δουλειά» έγραψε σε δήλωσή του στο περιοδικό Variety ο βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ ηθοποιός και πρόσθεσε: «Σκέψου πόσοι περισσότεροι Αφροαμερικανοί είχαν υποψηφιότητες. Θα έλεγα επίσης ότι δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα μόνο το ποιον επιλέγεις αλλά το πόσες προοπτικές δίνονται σε μειονότητες στον κινηματογράφο, ειδικά σε ποιοτικές ταινίες».

«Νομίζω ότι πρέπει να ξαναδούμε πολλά σημεία. Πιστεύω ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν πραγματικά δίκιο όταν λένε ότι η βιομηχανία δεν τους παρουσιάζει αρκετά καλά» σημείωσε ακόμα.

Δεν είναι όμως ο μόνος που έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον θεσμό. Μια ομάδα γνωστών ηθοποιών καλεί σε μποϋκοτάζ των βραβείων, η τελετή απονομής των οποίων θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη γραμμή η σύζυγος του Γουίλ Σμιθ, Τζέιντα αλλά και ο σκηνοθέτης Σάικ Λι που έχουν ήδη δηλώσει ότι  δεν θα παρευρεθούν στην απονομή των Όσκαρ. Στο πλευρό τους στάθηκαν κι άλλοι Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες και πλέον ολοένα περισσότεροι τα βάζουν καθημερινά με την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου. Μεταξύ αυτών και η Λουπίτα Νιόνγκο, που έχει κερδίσει βραβείο β’ γυναικείου ρόλου το 2014.