current views are: 17

11 Μαΐου 2016
Δημοσίευση11:00

Eurovision 2016: Ο πρώτος αποκλεισμός της Ελλάδας στην ιστορία και το παρασκήνιο (video)

Να λοιπόν που πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά το ρητό επαληθεύεται αρνητικά…

Δημοσίευση 11:00’

Να λοιπόν που πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά το ρητό επαληθεύεται αρνητικά…

Να λοιπόν που πάντα υπάρχει η πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά το ρητό επαληθεύεται αρνητικά…

Φέτος λοιπόν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική συμμετοχή δεν κατόρθωσε να περάσει στον τελικό της Eurovision.

Οι Argo με το Utopian Land έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό έδωσαν στη σκηνή της Eurovision, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν στον μεγάλο τελικό.

Το ταξίδι της Ελλάδας στον φετινό μουσικό διαγωνισμό τελείωσε. Τα προγνωστικά για τους Argo έπεσαν μέσα, αφού τους έδιναν με χαμηλό ποσοστό. Τα δυνατά στοιχεία της συμμετοχής μας, ωστόσο, ήταν η ποντιακή λύρα και ο χορός.

Το συγκρότημα των Argo δεν τα κατάφερε να περάσει στον τελικό της Eurovision. Η συμμετοχή της Ελλάδας βρισκόταν συνεχώς εκτός δεκάδας στα προγνωστικά και παρά την ωραία εμφάνιση επί σκηνής δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του 61ου διαγωνισμού της Eurovision στη Στοκχόλμη.

 

Παρασκήνιο

Δεν υπάρχει περίπτωση σε όλες τις μεγάλες ζωντανές διοργανώσεις να μη συμβαίνουν πολλά πίσω από τις κάμερες. Κάποια από αυτά τα μάθαμε κάποια άλλα – τα περισσότερα ίσως – δε θα βγουν ποτέ…

Ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής της Ρωσίας μετέδωσε ζωντανά τις πρόβες των χωρών που γίνονταν εκείνη την ώρα στο «Globe Arena». Βέβαια, δεν έμεινε σε αυτό μόνο, αφού έδειξε και την βαθμολογία της, όπου έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση στο «Slow Down» αλλά και στους Argo. Αυτό είναι κάτι που δεν επιτρέπεται με βάση τους κανονισμούς και όταν το βίντεο της δημοσιεύθηκε στα social media προκλήθηκε πανικός. Σε ανακοίνωσή της η EBU έκανε γνωστό πως η βαθμολογία του μέλους της κριτικής επιτροπής ακυρώνεται και οι βαθμοί θα προκύψουν από άλλους τέσσερις κριτές. Επίσης, μέχρι το Σάββατο, η εν λόγω κριτής θα έχει αντικατασταθεί. Από την πλευρά της η δημόσια τηλεόραση της Ρωσίας RTR, σε δική της ανακοίνωση, καταδικάζει τη συμπεριφορά της και ζητά συγγνώμη από τους διοργανωτές.

Από την ημέρα της παρουσίασης του τραγουδιού, όσοι παρακολουθούν τον θεσμό χρόνια διαισθάνονταν ότι δε θα περάσουμε στον τελικό. Μιλούσε το πράγμα από παντού. Ακόμα και ο Προέδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής επέτρεψε την τελευταία στιγμή μεν να πάμε στη Eurovision, αλλά μόνο με τους δικούς του όρους. Ένας από αυτούς ήταν η επιλογή του συγκροτήματος, Argo, οι οποίοι όμως δεν πέρασαν. Κατά συνέπεια και τα έσοδα που αναμενόντουσαν και που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν πλήρως και το κόστος των 95.000 Ευρώ που η ΕΡΤ προανακοίνωσε και θα άφηναν και κέρδος, δε θα εισπραχθούν. Και λογικό είναι όλο αυτό, αφού ούτε Promo tour δεν έγινε.

Η ΕΡΤ «έκοψε» το συγκλονιστικό μήνυμα για τους πρόσφυγες λόγω διαφημίσεων την ώρα που το κοινό παρακολουθούσε την Eurovision. Μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία του κοινού και πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι Έλληνες τηλεθεατές είδαν διαφημίσεις, ενώ δεν παρακολούθησαν το πιο ωραίο κομμάτι της βραδιάς… Οι παριστάμενοι στο «Globe Arena» της Στοκχόλμης και το τηλεοπτικό κοινό άλλων χωρών έβλεπαν το καθιερωμένο interval act. Με τον τίτλο «The Grey People» δηλαδή «Οι Γκρι Άνθρωποι», η Eurovision έστειλε με το μήνυμά της να σταματήσει η διαίρεση της Ευρώπης. Δείτε το απόσπασμα που δεν είδαμε χθες βράδυ!

Δείτε στο βίντεο το απόσπασμα…

Τηλεθέαση

Τα νούμερα τηλεθέασης της Eurovision κινήθηκαν ακόμα χαμηλότερα και από πέρυσι. Στο γενικό σύνολο έκανε 22,5%, ενώ στο δυναμικό κοινό σημείωσε 23% και την ώρα των αποτελεσμάτων έφτασε έως το 31,4%.

 

Οι χώρες που πέρασαν στον τελικό

Ο πρώτος ημιτελικός του 61ου διαγωνισμού τραγουδιού ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Οι 10 χώρες που περνάνε στον τελικό της Eurovision, το Σάββατο 14 Μαϊου, μετά από ψηφοφορία του κοινού και των επιτροπών είναι:

1. Αζερμπαϊτζάν

2. Ρωσία

3. Ολλανδία

4. Ουγγαρία

5. Κροατία

6. Αυστρία

7. Αρμενία

8. Τσεχία

9. Κύπρος

10. Μάλτα

Δείτε ξανά την ελληνική συμμετοχή:


σχετικα αρθρα