Το να ξυπνήσεις ένα πρωί και να μην ξέρεις τι να βάλεις για να πας στη δουλειά είναι μια κατάσταση στην οποία λίγο ή πολύ οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί με αποτέλεσμα να καθυστερούμε ή ακόμη και να χάσουμε σημαντικές συναντήσεις.

Το ότι όμως συνολικά στην πορεία της ζωής μας μπορεί να ξοδέψουμε μπροστά από την ντουλάπα μέχρι και έξι μήνες είναι κάτι που προκαλεί αίσθηση.

Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε στη Βρετανία η αλυσίδα καταστημάτων Marks & Spencer, σε δείγμα 2.000 ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά 17 λεπτά προκειμένου να επιλέξουν ρούχα και αξεσουάρ για να πάνε στη δουλειά και οι άνδρες 13.

Έτσι συνολικά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι γυναίκες σπαταλούν περίπου έξι μήνες για βλέποντας την γκαρνταρόμπα τους με σκοπό να επιλέξουν ρούχα για τη δουλειά. Τον χρόνο αντιστοιχεί σε τέσσερις ημέρες ενώ οι άνδρες δεν πάνε και πολύ πίσω αφού αφιερώνουν τρεις μέρες τον χρόνο για τον ίδιο σκοπό.

Επιπλέον, ένας στους δέκα εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, καθυστερούν συστηματικά στη δουλειά γιατί δεν ξέρουν τι να φορέσουν.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι, το 62% των γυναικών πάσχουν από την επονομαζόμενη «οργή της ντουλάπας», δηλαδή νεύρα και παράλογα ξεσπάσματα αφού δεν ξέρουν τι να φορέσουν.

Αλλά και οι άνδρες δεν πάνε πίσω από ανασφάλεια. Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους πέντε άνδρες έχει βγάλει από την ντουλάπα του όλα τα ρούχα προκειμένου να επιλέξει τι θα βάλει στο γραφείο ενώ τουλάχιστον ένας στους τρεις έχει εμφανίσει συμπτώματα από την «οργή της ντουλάπας».

Η μελέτη, που έγινε σε συνεργασία με την οργάνωση Oxfam προκειμένου να ενθαρρύνει το κοινό να κάνει «εκκαθάριση» της ντουλάπας και να δωρίσει τα ρούχα που δεν χρησιμοποιεί ή δεν θέλει, έδειξε επίσης πως  κατά μέσο όρο, η ντουλάπα μας διαθέτει 152 αντικείμενα, αλλά μόνο το 44 % τα φοράμε τακτικά.