Μια από τις πιο όμορφες φωτό πόσταρε χθες η Ζέτα Δούκα...

Η ηθοποιός, καθώς βρισκόταν σε επαγγελματική φωτογράφιση, είχε μαζί την κόρη της και έκανε διαλείμματα για να θηλάσει. Κάτι που θέλησε να απαθανατίσει, να ποστάρει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και να στείλει το δικό της μήνυμα:

Για μας, τις μητέρες που θηλάζουμε αποκλειστικά, είναι (σπάνια ) ευλογία να μπορούμε να πάρουμε το μωρό μας στη δουλειά, όπως έκανα εγώ σήμερα στην φωτογράφιση για τον κατάλογο της @juliabergovich_official . Ο θηλασμός είναι δικαίωμα της γυναίκας και πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται! Σχετικά με το κεφάλαιο " θηλασμός και εργασία", ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

Φέτος, η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού επικεντρώνεται στο θηλασμό και την εργασία. Στόχος είναι να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών τους και ιδιαίτερα με το μητρικό θηλασμό.

Ως εργασία αναφερόμαστε σε γενικές γραμμές στην μισθωτή απασχόληση, εποχιακή απασχόληση, σύμβαση έργου καθώς και στη μη αμειβόμενη φροντίδα στο σπίτι. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία, την εκπαίδευση και στην εθνική οικονομία.

Για παράδειγμα, ο θηλασμός οδηγεί σε:

• Βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, οφέλη για την υγεία της μητέρας και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μη μεταδοτικών ασθενειών.

• Βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης.

Οι θηλάζουσες μητέρες, συχνά δεν έχουν την απαραίτητη άδεια μητρότητας ή δεν έχουν το χρόνο, το χώρο και την υποστήριξη που θα τους επέτρεπε να θηλάσουν ή να αντλήσουν το γάλα τους, από τη στιγμή που έχουν επιστρέψει στην εργασία τους. Τα οφέλη όμως από το θηλασμό , σύμφωνα με τη Unicef είναι πολλά και επιμερισμένα:

Οφέλη για το παιδί

Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τις ανισότητες. Από την πρώτη ώρα της ζωής ενός μωρού μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή και αργότερα στη ζωή, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει όλα τα παιδιά του κόσμου παντού - κορίτσια ή αγόρια, πλούσια ή φτωχά, από τις αρρώστιες και το θάνατο.

Τα παιδιά που θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σχέση με τα παιδιά που δεν θηλάζουν.

Το μητρικό γάλα λειτουργεί ως η πρώτη ανοσοποίηση του μωρού. Το πρώτο γάλα της μητέρας παρέχει προστατευτικά αντισώματα.

Οι αντιδράσεις στην ανάρτηση της ήταν πολύ θετικές. Δεκάδες γυναίκες πήραν θάρρος και κατέγραψαν τις δικές τους εμπειρίες, επικροτώντας την ηθοποιό για την ανάρτηση της. Ωστόσο δεν ήταν λίγες οι μαμάδες, αλλά και οι άνδρες «φίλοι» της ηθοποιού, που εναντιώθηκαν στην εικόνα της θηλάζουσας Ζέτας Δούκα και απάντησαν με αιχμηρό τρόπο στα σχόλια της.

Η Ζέτα Δούκα, όπως δήλωσε στη «Freddo», δεν θέλει να δώσει συνέχεια σ' αυτά τα σχόλια και η κίνηση της αυτή είχε πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

«Όλα όσα ήθελα να πω βρίσκονται στο κείμενο που ανάρτησα μαζί με τη φωτογραφία. Χαίρομαι πολύ αν έγινα η αφορμή για σκέψη και προβληματισμό και πάντα θα υποστηρίζω τον δημόσιο θηλασμό και το δικαίωμα κάθε γυναίκας να θηλάζει. Οτιδήποτε άλλο δεν με αφορά», είπε.