current views are: 9

25 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:19

Τι προτείνει το Harvard στους Μπρατζελίνα για ένα «ανώδυνο» διαζύγιο

Τρεις εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο «βελούδινο» και λιγότερο ακριβό διαζύγιο με αφορμή τον χωρισμό του Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, καταγράφει στο blog του πανεπιστημίου Harvard μια ερευνήτρια.

Δημοσίευση 15:19’

Τρεις εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο «βελούδινο» και λιγότερο ακριβό διαζύγιο με αφορμή τον χωρισμό του Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, καταγράφει στο blog του πανεπιστημίου Harvard μια ερευνήτρια.

Τρεις εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο «βελούδινο» και λιγότερο ακριβό διαζύγιο με αφορμή τον χωρισμό του Μπραντ Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί, καταγράφει στο blog του πανεπιστημίου Harvard μια ερευνήτρια, η οποία γράφει το newsletter για τις διαπραγματεύσεις.

Το κείμενο λοιπόν εστιάζει στο πως ζευγάρια που χωρίζουν μπορούν να αποφύγουν τις εντάσεις και πιθανόν μια τραυματική και ακριβή δικαστική διαμάχη και να καταλήξουν σε ένα διαζύγιο που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα το διαζύγιο της Γκουίνεθ Πάλτροου και του άνδρα της Κρις Μάρτιν, οι οποίοι το 2014 δήλωσαν δημόσια ότι πλέον συνειδητά δεν θα είναι ζευγάρι.

Η «συνειδητή αποσύζευξη», όπως είναι ο όρος, είναι μια διαδικασία που χρονολογείται στη δεκαετία του ’70 και προβλέπει  τη διατήρηση αμοιβαίου σεβασμού και φιλικού χωρισμού, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών καθώς  και την δέσμευση του ατόμου να δουλέψει με τον εαυτό του ώστε να αποφύγει τα ίδια λάθη σε μελλοντικές σχέσεις.

Πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις; Η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το μοίρασμα της περιουσίας και άλλων κινητών κι ακινήτων καθώς και η κηδεμονία των παιδιών μπορεί να κοστίσει μια μικρή περιουσία.

Οι παρακάτω όμως στρατηγικές που προτείνει το Harvard μπορούν να βοηθήσουν για ένα διαζύγιο με λιγότερο στρες, λεφτά και χρόνο.

Διαμεσολαβημένο διαζύγιο

Αντί οι σύζυγοι να ψάχνουν να προσλάβουν δικηγόρο μπορούν να προσλάβουν ένα ουδέτερο διαμεσολαβητή να τους βοηθήσει να διαπραγματευτούν τους όρους του διαζυγίου τους.

Η πρακτική του διαμεσολαβημένου διαζυγίου, μια μορφή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον και έχει αποδειχθεί ότι πετυχαίνει υψηλότερα ποσοστά διευθέτησης παρά η άσκηση προσφυγής.

Συνεργατικό δίκαιο

Στις ΗΠΑ οι δικηγόροι που αναγνωρίζουν τα προνόμια μιας από κοινού διευθέτησης κάποιες φορές εμποδίζονται από εκδικητικούς πελάτες και αδίστακτους συνηγόρους της αντίθετης πλευράς.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η κίνηση τoυ συνεργατικού δικαίου εξαπλώθηκε με σκοπό να δοθεί στους αντίδικους το καλύτερο: η υπεράσπιση και η νομική τεχνογνωσία σε συνδυασμό με την επίλυση του θέματος μέσω διαμεσολάβησης.

Σήμερα είναι συνηθισμένη σε αρκετές πολιτείες και ξεκινά όταν ο κάθε αντίδικος προσλαμβάνει ένα συνεργατικό δικηγόρο και υπογράφει μια συμφωνία ότι θα προσλάβει άλλο δικηγόρο εάν η απόφαση που λάβει είναι να πάει την υπόθεση στο δικαστήριο. Η προοπτική να προσλάβεις νέο δικηγόρο έχει σχεδιαστεί ώστε να δεσμεύσει τα δύο μέρη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Επίσης μειώνει τις συγκρούσεις συμφερόντων, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο οικονομικά από μια μακρά διαδικασία προσφυγής απ’ ότι ένας γρήγορος συμβιβασμός.

Οι δύο πλευρές συμφωνούν επίσης εκ των προτέρων να συμπεριφέρονται με σεβασμό ο ένας στον άλλο, να μην δημοσιοποιούν πληροφορίες και να προσλάβουν από κοινού ειδικούς όπως ψυχολόγους σε περιπτώσεις ανάληψης κηδεμονίας.

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους υπόσχονται να λειτουργήσουν ως διαπραγματευτές και όχι αντίδικοι και να κρατήσουν την διαδικασία ειλικρινή και παραγωγική.

Συνεταιριστικό δίκαιο

Το συνεργατικό δίκαιο μπορεί να φαντάζει ιδανικό για πολλούς. Οι δύο πλευρές μπορεί να ξοδέψουν χρόνο και χρήματα σε μια αποτυχημένη συνεργατική διαπραγμάτευση απλά επειδή νιώθουν ότι έχουν επενδύσει πολλά για να τα παρατήσουν. Επιπλέον κάποιοι δικηγόροι επιμένουν στην ιδέα της «εγκατάλειψης» των πελατών τους αν η διαπραγμάτευση αποτύχει.

Το συνεταιριστικό δίκαιο, το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρότερο αριθμό πολιτειών, προβλέπει ότι αν αποτύχει η διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν ο ένας κατά του άλλου με τον ίδιο συνήγορο.

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, επισημαίνει ότι το συνεργατικό και συνεταιριστικό δίκαιο μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε τύπο επίλυσης διαφορών, όπου είναι πιθανή η εμπιστοσύνη, περιλαμβανομένης της διαθήκης, της εργασίας, των εμπορικών συμφωνιών κ.ά.


σχετικα αρθρα