current views are: 13

3 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση06:00

Ταμίλα Κουλίεβα: «Τη μισή μου ζωή την έζησα στην Ελλάδα, την άλλη μισή στη Ρωσία»

Η Ταμίλα Κουλίεβα είναι Ρωσίδα στην καταγωγή όμως πλέον νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα της αφού ζει ήδη εδώ 25 χρόνια.

Δημοσίευση 06:00’

Η Ταμίλα Κουλίεβα είναι Ρωσίδα στην καταγωγή όμως πλέον νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα της αφού ζει ήδη εδώ 25 χρόνια.

Η Ταμίλα Κουλίεβα είναι Ρωσίδα στην καταγωγή όμως πλέον νιώθει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα της αφού ζει ήδη εδώ 25 χρόνια.

Έπειτα από 25 χρόνια στη χώρα μας, υπάρχει κάτι στην ψυχοσύνθεση ή τη συμπεριφορά του Έλληνα που εξακολουθεί να σου είναι «ξένο»;

Αγαπάω πάρα πολύ αυτή τη χώρα και αισθάνομαι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα είναι η μισή μου ζωή. Την άλλη μισή την έζησα στη Ρωσία, γνωρίζοντας και τις τρεις φάσεις της κοινωνικοπολιτικής της εξέλιξης: υπαρκτό σοσιαλισμό, περεστρόικα, καπιταλισμό. Πιο σκόπιμο για μένα θα ήταν να σκεφτώ τι μου είναι ξένο στη Ρωσία, στην οποία επιστρέφω τώρα με αφορμή τα γυρίσματα του «Αθήνα καλεί Μόσχα» που κάνουμε με τον Γρηγόρη για την ΕΡΤ. Υπάρχουν πράγματα που με ξαφνιάζουν. Η Ορθοδοξία, ας πούμε, θέμα σχεδόν απαγορευμένο και κυνηγημένο, είναι τώρα σε έξαρση. Όμως ο Λένιν είναι ακόμη στην Κόκκινη Πλατεία. Υπάρχουν, βέβαια, και πράγματα για τα οποία είμαι περήφανη που είμαι Ρωσίδα, όπως για τη δυνατότητα και την ανάγκη που έχει ο μέσος Ρώσος να έρθει σε επαφή με αυτό που λέμε «πολιτισμό». Η μητέρα μου, που ζει στη Μόσχα, πηγαίνει με -20 βαθμούς τρεις ώρες δρόμο, για να δει μια έκθεση. Η τέχνη είναι στο DΝΑ του ρωσικού λαού.

Ας μη μιλήσουμε για την Ελλάδα καλύτερα…

Λυπάμαι που το λέω, αλλά στην Ελλάδα αυτό που αποκαλούμε «βαριά της βιομηχανία» -μαζί με τον τουρισμό- ήταν ανέκαθεν ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ο πολιτισμός όμως δεν εξαρτάται απαραιτήτως από τη διάθεση χρημάτων. Είναι θέμα χειρισμού. Δεν σου κρύβω την προσωπική μου φιλοδοξία η εκπομπή μας να αποτελέσει τον πρόλογο για να γεννηθούν πρότζεκτ μεγάλης πολιτιστικής αξίας για την Ελλάδα, που θα προσελκύσουν και μεγάλες επενδύσεις στον χώρο.

Πηγή: Real


σχετικα αρθρα