current views are: 8

14 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση14:39

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η δική μας «Κοκό» έφυγε σε ηλικία 46 χρονών

Ταλαντούχα, πολυβραβευμένη, διακριτική στη ζωή της, η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που έκανε μόδα το αρχαϊκό στυλ αφήνει πίσω της ένα πλούσιο ντοσιέ και πολλές ανεκπλήρωτες ελπίδες

Δημοσίευση 14:39’

Ταλαντούχα, πολυβραβευμένη, διακριτική στη ζωή της, η ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας που έκανε μόδα το αρχαϊκό στυλ αφήνει πίσω της ένα πλούσιο ντοσιέ και πολλές ανεκπλήρωτες ελπίδες

Το όνομά της το ακούσαμε για πρώτη φορά παραμονές του μιλένιουμ. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα που έσπασε το φράγμα της εγχώριας μόδας μετά από δεκαετίες και κατάφερε να δει το όνομά της τυπωμένο στα περιοδικά – Βίβλους της βιομηχανίας του ενδύματος στο εξωτερικό. Sophia Kokosalaki –μεph όπως είναι το σωστό για τα ονόματα που προέρχονται από τα ελληνικά. Απόφοιτος του πασίγνωστου Central Saint Martins College of Art and Design, απ’ όπου αποφοίτησαν ο John Galliano, ο Alexander McQueen και η Stella McCartney άλλων, μιας σχολής πασίγνωστης για την απόλυτη αφοσίωση που απαιτεί από τους σπουδαστές και τα γυμνάσια στα οποία τους υποβάλει.

Η Κοκοσαλάκη ανήκει στην φουρνιά των νεαρών ιδιοφυών σχεδιαστών μόδας που έχουν κάνει σπίτι του την βρετανική πρωτεύουσα και διεκδικούν μερίδιο της δόξας από τους συναδέλφους τους στο Παρίσι και το Μιλάνο με τις καινοτόμες ιδέες τους, την ορμή τους και την διάθεσή τους για ρήξεις με τις κατεστημένες αντιλήψεις περί μόδας. Είναι αυτοί που φέρνουν στο προσκήνιο τη «μόδα του δρόμου» την οποία παντρεύουν με τις τεχνικές της υψηλής μόδας και το θεατρικής έμπνευσης styling.

Η επωνυμία Sophia Kokosalaki έκανε το ντεμπούτο της το ’99 και έγινε σύντομα συνώνυμη του εναλλακτικού chic με φανατικές φίλες που έσπευδαν να υιοθετήσουν το νέο-ελληνικό στυλ της.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις: Πρώτα από το περιοδικό Elle, μετά από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας που της απένειμε το βραβείο Καλύτερου Νέου Σχεδιαστή. Ταυτόχρονα, η παρουσία της στα editorial των ξένων εκδόσεων, Vogue, Harper’s Bazaar και W, έδωσε το στίγμα μιας διαφορετικής αισθητικής.

Στην Ελλάδα το όνομά της άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως όταν ανέλαβε να σχεδιάσει τα ρούχα για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν με δέος την Björk να ξετυλίγει το φόρεμα – ωκεανό που είχε κατασκευάσει ειδικά γι’ αυτήν η σχεδιάστρια.

Ακολούθησαν δύο δημιουργικά χρόνια στα ινία του οίκου Vionnet, του ιστορικού γαλλικού οίκου υψηλής ραπτικής. Δυστυχώς, το εγχείρημα δεν γνώρισε την απαραίτητη εμπορική επιτυχία και η Σοφία Κοκοσαλάκη αποχώρησε το 2007, αποφασισμένη να ρίξει όλες τις δυνάμεις της στον δικό της επώνυμο οίκο.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα της σχεδιάστριας σε αυτή τη νέα φάση της ζωής της ήταν και η συνεργασία της με τον οίκο Λαλαούνη για τη δημιουργία μιας επώνυμης σειράς κοσμημάτων με έμπνευση από την κλασική αρχαιότητα και τη μινωική Κρήτη.

Το ίδιο περίπου διάστημα η Σοφία Κοκοσαλάκη εγκαινίασε τη συνεργασία της με την εταιρεία Diesel, όπου υπέγραφε τη σειρά Black Gold.  Δείγμα της απήχησης που είχε τα όνομά της ήταν και η cap­sule κολεξιόν που υπέγραψε για την αλυσίδα Top Shop.

Τα τελευταία χρόνια η σχεδιάστρια άφησε πίσω της το Pret a Porter και επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στον σχεδιασμό νυφικών που αναδείκνυα το μοναδικό στυλ της και την εκπληκτική δεξιοτεχνία της, μέσα από τις εντυπωσιακές πτυχώσεις και την αρχιτεκτονική φόρμα τους.

 


σχετικα αρθρα