Ψύχραιμη, σοβαρή, με αυτοκυριαρχία, αυστηρή, έως και ψυχαναγκαστική. Παρ' όλα αυτά, η πιο φρέσκια παρουσία της βραδινής ενημέρωσης πιστεύει ότι είναι ακόμα περισσότερο παιδί από όσο πρέπει. Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε η Σία Κοσσιώνη στο περιοδικό Madame Figaro.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ μια ώρα που όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στο κόκκινο. Δεν σου επιτρέπεται κανένα λάθος, κανένας πανικός, κανένα διάλειμμα του μυαλού. Είναι όμως και μια διαδικασία λύτρωσης. Κάθε στιγμή που περνάει λυτρώνεσαι σταδιακά από μια επώδυνη και ψυχοφθόρα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το πρωί.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ παίρνω το μαστίγιο. Το ξαναβλέπω πάντα -έστω και σε fast forward-, εξετάζοντας τα σημεία που πιστεύω ότι δεν πήγαν καλά ή όπως θα έπρεπε. Θεωρώ ότι είναι μια εποικοδομητική διαδικασία. Τον πρώτο καιρό απέφευγα να το κάνω, επειδή ήμουν τόσο αυστηρή με τον εαυτό μου, που δεν κοιμόμουν τα βράδια.

Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ δεν ξέρω πώς ξεκίνησε. Βέβαια, ως παιδί ήμουν περίεργο, διαρκώς έψαχνα, διάβαζα πολύ, έγραφα, στο σχολείο έβγαζα εφημερίδες που τις έγραφα μόνη μου. Στην εφηβεία μου, διαβάζοντας Ιστορία, ένιωσα την ανάγκη να είμαι κι εγώ «εκεί». Με τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, αισθάνθηκα λοιπόν ότι ήμουν κι εγώ «εκεί». Όπως έχει συμβεί και αρκετές φορές στο παρελθόν. Ένα παλιό όνειρο έγινε πραγματικότητα.

ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ στην προσωπική μου ζωή και μπροστά στο φακό. Ψύχραιμη και μετρημένη. Με απίστευτη αυτοκυριαρχία και αυτοπειθαρχία. Και αυστηρή έως και ψυχαναγκαστική. Από παιδί είμαι έτσι, δεν έχω αλλάξει και πολύ.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ, δυστυχώς, διαρκούν πολύ στη ζωή μου. Λέω δυστυχώς, επειδή μερικές φορές νιώθω περισσότερο παιδί απ' όσο πρέπει. Και μάλλον αυτό δεν είναι καλό. Αυτή η αίσθηση της ελευθερίας, ο αυθορμητισμός μου, η καλή μου διάθεση απέναντι στους άλλους συχνά δεν «συμφωνούν» με τους κανόνες του παιχνιδιού.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ συνεχώς, «χαλάρωσε λίγο» μου λένε, «ζήσε σαν άνθρωπος». Στην πραγματικότητα βρίσκω εύκολα τη χαρά, κυρίως στα μικρά, απλά πράγματα. Χαίρομαι πάντα τις στιγμές ευτυχίας που είναι διάσπαρτες μέσα στην καθημερινότητα. Βεβαίως συμβαίνουν άσχημα πράγματα. Όμως δεν μπορούμε να ζήσουμε μένοντας μόνο σ' αυτά και πνίγοντας όλα τα υπόλοιπα.

ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΥΣΗ, το λέω με δισταγμό. Όμως μ' αρέσει να ζωγραφίζω, να γράφω τραγούδια, χωρίς φυσικά να τα κάνω κάτι. Με ξεκουράζει. Ξέρω όμως ότι δεν θα ήθελα να το κάνω επαγγελματικά. Προτιμώ να διοχετεύω σ' αυτά τη χαρά μου, τη θλίψη μου, τα συναισθήματά μου.

ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ: Όταν έφυγα από το σπίτι μου και πήγα στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, όταν άρχισα σε νεαρή ηλικία να δουλεύω και να αναλαμβάνω τα έξοδά μου, το ταξίδι στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό μου, ο γάμος μου, όλα αυτά ορίζουν μια πορεία με άγνωστο προορισμό.

Η ΑΔΥΝΑΜΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ είναι, νομίζω, ο υπερβολικός συναισθηματισμός μου. Πληγώνομαι εύκολα από κάτι που μπορεί να είναι και ασήμαντο. Και μετά χρειάζομαι πολύ κόπο για να επανέλθω.

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ από απλά γεγονότα. Μικρές αφορμές που με έκαναν να σκεφτώ, να αναθεωρήσω, ν’ αλλάξω διαδρομή. Μια συζήτηση, το πρόβλημα ενός φίλου, η παραδοχή ότι πλήγωσα κάποιον ή κάτι που διάβασα μπορεί ν' αλλάξουν την πυξίδα της ζωής μου.

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΩ όταν διαθέτω ελεύθερο χρόνο. Αγαπημένος προορισμός η Ρώμη. Ευτυχώς έχουμε φίλους εκεί και πηγαίνουμε συχνά. Είναι μια πόλη που με ξεκουράζει, θα μπορούσα να μείνω μόνιμα εκεί.

Η ΚΡΙΣΗ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ. Πρέπει να βρούμε το σθένος να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και όχι να διχαστούμε. Βλέπω μια μάχη ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο πόλους. Πιστεύω βαθιά πως θα γίνουμε καλύτεροι, πως θ’ αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις παλιές μας αξίες, τους παλιούς μας τρόπους, όλα όσα κάναμε λάθος τόσα χρόνια.

ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ μου λένε ότι βγάζω μια αυστηρότητα, ότι είμαι πολύ σοβαρή. Αλλά δεν γίνεται και να χαμογελάω όταν συμβαίνουν όλα αυτά. Το κάνω όμως όταν λέω “καληνύχτα”. Το έχω υποσχεθεί πως θα κλείνω το δελτίο μ' ένα βαθύ χαμόγελο, επειδή έχω συνείδηση πόσο μπορεί να μαύρισα για μία ώρα την καρδιά του κοινού. Είναι μια στιγμή ανακούφισης για όλους.