Στα σιωπηλά, λόγω και της 48ωρης απεργίας στα ΜΜΕ, απολύθηκαν την περασμένη Τρίτη 170 δημοσιογράφοι με σύμβαση εργασίας ενός έτους. Αυτή είναι η είδηση για την κρατική τηλεόραση που για δεύτερη χρονιά «παγώνει» το ενημερωτικό της πρόγραμμα και αδυνατεί να βγάλει στον αέρα πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές. Τόσο η διοίκηση της ΕΡΤ, οι συνδικαλιστικές ενώσεις αλλά και οι ίδιοι οι απολυμένοι συμβασιούχοι το μόνο απτό που είχαν στα χέρια τους πριν εγκαταλείψουν το ραδιομέγαρο, ήταν η υπόσχεση του υπουργού Επικρατείας Παντελή Καψή πως θα ανανεωθούν οι συμβάσεις για τους 63 από τους 169 συμβασιούχους δημοσιογράφους για ένα ακόμη χρόνο. Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό μένει μετέωρο και προς απάντηση από την περίφημη Κοινή υπουργική απόφαση τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών. Από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ ήδη έγινε διαμαρτυρία για την ανεξήγητη καθυστέρηση υπογραφής της ΚΥΑ. Μόνο ο Δημήτρης Ρεππας έχει υπογράψει ενώ οι Θόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Παντελής Καψής φέρονται να μην έχουν βάλει την υπογραφή τους. Εκφράζονται φόβοι ότι το θέμα της ΚΥΑ θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την προκήρυξη εκλογών για ευνόητους λόγους…

Δεύτερο μείζον θέμα που απασχολεί δημοσιογράφους και συνδικαλιστικά στελέχη είναι το ποιοι από τους 169 δημοσιογράφους θα κληθούν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση έτους. Και για αυτό δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως θα γίνει πολιτικό παζάρι για τα ονόματα των δημοσιογράφων.

Με δεδομένο ότι στους 169 απολυμένους συμβασιούχους της ΕΡΤ περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες, από παρουσιαστές εκπομπών μέχρι και παραγωγοί ραδιοφώνου, θολώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης αποφάσισε τα κριτήρια ανανέωσης των συμβάσεων. Εκτός από τα ήδη γνωστά, της μονοθεσίας, οικογενειακής κατάστασης, σπουδών, προϋπηρεσίας και ΑμεΑ, μπήκαν άλλα δυο. Αυτό της επένδυσης της ΕΡΤ στα πρόσωπα και της εισήγησης των γενικών διευθυντών.

ΠΗΓΗ: paron.gr/typologies