Παρουσία προσωπικοτήτων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας τηλεόρασης Λάμπης ταγματάρχης , έκανε τον δημόσιο απολογισμό των δράσεων της ΕΡΤ για το 2011, στο θέατρο «Ακροπόλ». «Το 2011 ήταν μία δύσκολη χρονιά. Γίναμε φτωχότεροι όχι μόνο σε οικονομική διάσταση, αλλά και σε προσωπικότητες του πολιτισμού που χάσαμε μέσα σε αυτή τη χρονιά. Η ΕΡΤ θεωρεί υποχρέωσή της να τους τιμήσει. Τον Μανώλη Ρασούλη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Θανάση Βέγγο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Ντίνο Κατσουρίδη, την Λουκία Ρικάκη, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τόσες ακόμη μεγάλες απώλειες που είχαμε μέσα στην χρονιά που έφυγε», είπε στην ομιλία του ο κ. Ταγματάρχης.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις της ΕΡΤ σε ό, τι αφορά τον ελληνικό πολιτισμό, ο κ. Ταγματάρχης σημείωσε πως «η ΕΡΤ προσφέρει την τιμή και την υπερηφάνεια ο Έλληνας πολίτης να έχει τη δική του ραδιοτηλεόραση», σημειώνοντας πως υποχρέωσή της, μεταξύ άλλων είναι, η ανάδυση και η καταγραφή της ιστορίας και η προσφορά στον πολιτισμό. 

Στον απολογισμό δράσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προστίθεται η πολύπλευρη στήριξή της στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων και ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή της σε διεθνείς συμπαραγωγές, την συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κα. Ακόμη η υποστήριξη σε ετήσιες χορηγίες επικοινωνίας και με χρηματικά ποσά, σημαντικούς φορείς πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς. Ταυτόχρονα η ΕΡΤ ανταποκρινόμενη στον θεσμικό και κοινωνικό της ρόλο ανέπτυξε ποικίλες δράσεις για τη στήριξη, την ενίσχυση και την προβολή δράσεων φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. 

«Η ΕΡΤ, στα 46 της χρόνια δεν είναι κοριτσάκι, αλλά ούτε και μεγάλη κυρία. Αν δεν την θεωρούσε όλα αυτά τα χρόνια ένα γερασμένο πολιτικό σύστημα παραπαίδι του, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά», τόνισε ο κ. Ταγματάρχης προσθέτοντας ότι είναι άδικο να λοιδορείται για κάθε της πράξη. «Η ΕΡΤ πουλάει για τις αδυναμίες της, γι’ αυτό και την λασπολογούν». 

Ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να διατεθεί ποσό τριών εκατ. ευρώ σε κοινωνικούς σκοπούς. Επίσης την προσβασιμότητα της ΕΡΤ σε κινητά τρίτης γενιάς, την αγορά του φωτογραφικού υλικού του Αριστοτέλη Σαρηκώστα και την διάθεση μέρους των εσόδων της Eurovision στο «Χαμόγελο του Παιδιού». 

«Η ΕΡΤ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Είναι η ΠΟΣΠΕΡΤ, είναι οι συμβασιούχοι που ζουν κάτω από το άδικο καθεστώς, είναι οι μουσικοί της, είναι η φωνή της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου, είναι η πρώτη σκέψη κάθε δημιουργού… είναι τελικά η ίδια η χώρα που ανασυγκροτείται και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κ. Ταγματάρχης και πρόσθεσε ότι «ξέρουμε πόσο σας έχει πικράνει, γι’ αυτό ξεσπάτε πάνω της, άλλοτε δίκαια, άλλοτε άδικα. Να αγαπάτε την ΕΡΤ με τα λάθη της, τα πάθη της και τις εμμονές της. Γιατί η ΕΡΤ είμαστε εσείς».   

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε βράβευση ανθρώπων που τίμησαν με το έργο τους και την προσφορά τους τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο γενικός διευθυντής Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου απένειμε βραβείο στην μουσική παραγωγό του Τρίτου Προγράμματος, Ράνια Βισβάρδη. Για τα 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση βραβεύτηκε η εκπομπή -«εθνικό αρχείο»- «Μονόγραμμα». Ο παραγωγός και σκηνοθέτης της εκπομπής, Γιώργος Σγουράκης, που μαζί με τη γυναίκα του Ηρώ Σγουράκη, είναι οι δημιουργοί της εκπομπής κατά την απονομή ευχαρίστησαν τους συνεργάτες που συνέβαλαν σε αυτό το διαχρονικό έργο, καθώς και τη σημερινή διοίκηση που στάθηκε δίπλα στην εκπομπή. 
Μία από τις πιο ιστορικές εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «Παρασκήνιο», που συμπληρώνει 36 χρόνια ζωής βράβευσε ο κ. Ταγματάρχης. 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε υπό τους ήχους της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής και χορωδίας της ΕΡΤ με τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. 
TAGS