Δραματική η κατάσταση στον ΕΔΟΕΑΠ (Eνιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης), ο οποίος αντιμετωπίζεται ως επενδυτής και όχι ως ασφαλιστικός και κοινωνικός φορέας, αφού το PSI «κουρεύει» δραματικά τα αποθεματικά του, απειλώντας τον με κατάρρευση, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται προς 48ωρη αεργιακή κινητοποίηση. Την ίδια ώρα, στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι αποφασισμένες να προσφύγουν κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και της Πολιτείας οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων. Το αποθεματικό του ΕΟΔΕΑΠ  έφτανε τα 230 εκατ. ευρώ. Με την διαδικασία του PSI και το κούρεμα των ομολόγων που κατέχει, υποχρεωτικά βάσει νόμου και καταστατικού, είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις στα τέλη του 2012. Κι αυτό γιατί:

Το οικονομικό έτος 2010 όμως, παρά τα μέτρα, το λειτουργικό έλλειμμα λόγω του αγγελιόσημου έφτασε στο 30-35%. Μετά το 2011 και το 2012 αναμένεται δραματική πτώση που θα φτάσει στο 55%.

Το ταμείο διαθέτει 1900 ασφαλισμένους οι οποιοι λογω κρίσης είναι άνεργοι, όπως και άλλους 700  από εφημερίδες που δεν στέλνουν χρήματα και καταστάσεις, με στόχο να υπαχθούν σε ευνοϊκότερη ρύθμιση και να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα κεφαλαίων. 

Συν τοις άλλοις πολλοί ασφαλισμένοι είναι πάνω από δύο χρόνια άνεργοι ή και μακροχρόνια άνεργοι.

Με τη διαδικασία του PSI όμως το αποθεματικό θα φτάσει στα 110 εκατ. ευρώ, το 85% των οποίων θα αποτελούνται από ομόλογα 35ετίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι ο ΕΔΟΕΑΠ απειλείται με «ασφυξία». Η ΕΣΗΕΑ ετοιμάζει δικαστικό αγώνα διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το ταμείο και οι ασφαλισμένοι του αντιμετωπίζονται σαν επενδυτές.

Θα κινηθούν δικαστικά

Η πρόθεση για δικαστικές προσφυγές σε Ελλάδα σε Ευρώπη τονίστηκε κατά τη σύσκεψη των δυο ασφαλιστικών ταμείων στα ΜΜΕ, του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ με τα διοικητικά συμβούλιο των ενώσεων στον κλάδο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Στις τοποθετήσεις τους, ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστας Τσουπαρόπουλος και η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, ανέφεραν ότι τα Ταμεία υποχρεώθηκαν να καταθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ δεν ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση της Τράπεζας για το είδος των επενδύσεων που επιλέχθηκαν.

Από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που αποτελούσαν τα αποθεματικά του ΤΣΠΕΑΘ τα 400 εκατομμύρια ζητήθηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα απομείωσης των ομολόγων, ενώ 1 δισ. 650 εκατ., είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και «κουρεύονται» υποχρεωτικά, είπε ο κ. Τσουπαρόπουλος.

Η κ. Σπανοπούλου ανέφερε ότι το ποσόν που απομένει μετά την απομείωση των 180 εκατ. ευρώ που αποτελούσαν τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, δεν επαρκούν για την καταβολή των σημερινών παροχών συντάξεων και εφάπαξ για χρονικό διάστημα πέραν της πενταετίας.

Για «αντισυνταγματικό» χαρακτήρα του μέτρου έκανε λόγο ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Χ. Χρυσόγονος, ενώ χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφη» τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση των ομολόγων, διότι όπως υποστήριξε, απομειώνεται η περιουσία των Ταμείων που ακόμη και στις περιπτώσεις που είναι ιδιωτικού δικαίου εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό, ενώ δεν υφίσταται απώλειες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή κρατικές Τράπεζες άλλων χωρών που είναι ιδιωτικές ή αδιευκρίνιστου νομικού χαρακτήρα.

Ακόμη χαρακτήρισε «δήμευση» το ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεώθηκαν με νόμο να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Την άποψη ότι όσα γίνονται σε βάρος της περιουσίας των Ταμείων δεν έχουν δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση εξέφρασε ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής Νίκος Κωνσταντόπουλος, που εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό σύστημα διατρέχει άμεσο κίνδυνο και πως η πορεία των συνεχών μέτρων που μειώνουν την περιουσία τους θα συνεχιστεί.
Με πληροφορίες από newpost.gr/ in.gr