Πράγματα και θάματα συμβαίνουν στο ΑΠΕ. Διαβάστε το σχετικό ψήφισμα των εργαζομένων και βγάλτε συμπεράσματα:
«Εμείς οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ακούσαμε με έκπληξη και οργή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο να λέει ότι υπάρχει εισήγηση από ιδιώτες συμβούλους να κλείσει το ΑΠΕ. Ο ίδιος «διευκρίνισε» ότι δεν ξέρει «αν είναι τελείως εφικτό, εάν πρέπει να στερηθεί δηλαδή το Δημόσιο έναν οργανισμό σαν το ΑΠΕ, γιατί πρέπει να υπάρχει ΑΠΕ ή κάτι ανάλογο εν πάση περιπτώσει».

Η απαράδεκτη αυτή άποψη, που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες που έγιναν γνωστές στη συγκέντρωση των εργαζομένων ότι έχει ξεκινήσει ήδη «αξιολόγηση» των δημοσίων οργανισμών –και του ΑΠΕ ΜΠΕ– από Γάλλους συμβούλους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην «αξιολόγηση» αυτή οι ξένοι σύμβουλοι έχουν παρακάμψει μάλιστα τα θεσμικά όργανα του πρακτορείου και έχουν απευθυνθεί σε «συναδέλφους-πληροφοριοδότες», προκειμένου να γίνει πιο «αντικειμενικά» η καταγραφή της κατάστασης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια εξωθεσμικής αξιολόγησης των συναδέλφων στο πρακτορείο και αξιώνουμε από το αρμόδιο υπουργείο και τη γενική διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Καλούμε επίσης τις συνδικαλιστικές μας ενώσεις να ζητήσουν εξηγήσεις και στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό.

Όσον αφορά το μισθολογικό, ο αρμόδιος υπουργός Π. Καψής ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται οι μισθοί στα Δημόσια ΜΜΕ. Επειδή μαθαίνουμε ότι μέσω αυτής της κίνησης σχεδιάζονται περαιτέρω δραστικές μειώσεις, θυμίζουμε ότι με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή, αν μέχρι σήμερα οι απολαβές έχουν μειωθεί κατά 35% σε σχέση με τη σύμβαση που ίσχυε στις 31/12/ 2009, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες μειώσεις. Στο ΑΜΠΕ τα τελευταία δύο χρόνια οι αποδοχές μας έχουν περικοπεί κατά 35% κατά μέσο όρο, συνεπώς τόσο ηθικά όσο και νομικά δεν πρόκειται να αποδεχτούμε άλλες μειώσεις. Σε κάθε περίπτωση η όποια διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει με τη νέα –εκλεγμένη– κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι
Μαρία Λάζου, Μικτό ΕΠΗΕΑ
Πέτρος Τσάγκαρης, Μικτό ΕΣΗΕΑ
Μιχάλης Ψύλος, ΔΣ ΑΜΠΕ

Υ.Γ. Αφού ενημερώθηκε η διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προχώρησε σε επικοινωνία με τον εποπτεύοντα υπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μάτσικα: α) Είπε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ απασχόλησε το υπουργικό συμβούλιο μόνον ως προς την αναδιάρθρωσή του. β) Επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει διαδικασία αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν χρησιμοποιούνται συνάδελφοι σε αυτή τη διαδικασία.»

Η απάντηση του Ηλία Μάτσικα

Ο Ηλίας Μάτσικας έστειλε την εξής απάντηση στο newpost.gr:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, σχετικά με όσα φέρεται να έχω πει-  σε ανάρτησή σας- μετά από επικοινωνία με τον εποπτεύοντα υπουργό, διευκρινίζεται ότι ο κ. Καψής διαβεβαίωσε ότι καμία διαδικασία αξιολόγησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν βρίσκεται σε εξέλιξη και, βεβαίως, τα περί συμμετοχής συναδέλφων σε αυτήν είναι ανυπόστατες φήμες. Αυτό που επισήμανε ο κ. Καψής είναι ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των δημόσιων οργανισμών από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπήρξε θετική εκτίμηση για την πορεία του εθνικού πρακτορείου.

Επίσης, το θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ τέθηκε στη διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Πάγκαλο και κατέληξε στο ότι το θέμα της επιχορήγησής του θα συζητηθεί και θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Τέλος, σας παρακαλώ την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αποδώσετε σε εμένα κάτι που σας μετέφεραν ότι έχω πει, ελπίζω ότι  είναι δεοντολογικά σωστό να επικοινωνήσετε μαζί μου».