current views are: 2

7 Απριλίου 2012
Δημοσίευση15:05

«Γολγοθάς» στα κανάλια – ΜEGA και STAR ανοίγουν τον «χορό» των περικοπών

Οι νέοι άτυποι κανόνες που γράφθηκαν tabula rasa στον χώρο των ΜΜΕ θυμίζουν την σήμερον ημέρα εργασιακό μεσαίωνα. Ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, αντεργατικές μεθοδεύσεις, στοχευμένες απολύσεις και μειωμένα budget συνθέτουν το τωρινό σκηνικό στο χώρο των media, ένας χώρος που πνέει τα λοίσθια – τουλάχιστον με την μορφή που τον ξέραμε έως σήμερα.

Δημοσίευση 15:05’
αρθρο-newpost

Οι νέοι άτυποι κανόνες που γράφθηκαν tabula rasa στον χώρο των ΜΜΕ θυμίζουν την σήμερον ημέρα εργασιακό μεσαίωνα. Ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, αντεργατικές μεθοδεύσεις, στοχευμένες απολύσεις και μειωμένα budget συνθέτουν το τωρινό σκηνικό στο χώρο των media, ένας χώρος που πνέει τα λοίσθια – τουλάχιστον με την μορφή που τον ξέραμε έως σήμερα.

Οι νέοι άτυποι κανόνες που γράφθηκαν tabula rasa στον χώρο των ΜΜΕ θυμίζουν την σήμερον ημέρα εργασιακό μεσαίωνα. Ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις μισθών, αντεργατικές μεθοδεύσεις, στοχευμένες απολύσεις και μειωμένα budget συνθέτουν το τωρινό σκηνικό στο χώρο των media, ένας χώρος που πνέει τα λοίσθια – τουλάχιστον με την μορφή που τον ξέραμε έως σήμερα. Την αρχή για μία νέα «μαύρη» εποχή στα ΜΜΕ έκαναν MEGA και STAR. Το παράδειγμά τους ακολουθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα ελληνικά κανάλια και κάπως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, κέντρο του οποίου θεωρείται η οικονομική κρίση.

Οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά κανάλια καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ενώ οι όποιες αντιστάσεις τους κάμπτονται από τις «σκληρές» εργοδοτικές συμπεριφορές. Οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας που επικρατούν στα ελληνικά κανάλια σήμερα δεν αφήνουν ελπίδες για μία ενδεχόμενη μελλοντική ομαλοποίηση της κατάστασης. Οι εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι και τεχνικοί – αναμένεται να κάνουν «μαύρο» Πάσχα, αφού τα «τσεκουρώματα» σε μισθούς έχουν ήδη ανακοινωθεί και τώρα περιμένουν τα… χειρότερα.

Πρώτο και καλύτερο το MEGA, το οποίο ανακοίνωσε προ ημερών στους εργαζομένους του νέες μειώσεις μισθών που φτάνουν έως και το 20%, ενώ κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στο μέλλον.

 Οι εργαζόμενοι μετά την κρυάδα στο άκουσμα της είδησης πήραν μία ανάσα ανακούφισης αφού δεν ανακοινώθηκε η υποβολή τους σε καθεστώς 4ήμερης εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, στο κανάλι της Μεσογείων ισχύει εδώ και καιρό ένα άτυπο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ήδη οι πρώτες λίστες με τα ονόματα των απολυμένων έχουν φθάσει στα γραφεία των υψηλά ιστάμενων και αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα (πληροφορίες θέλουν να βλέπουν την πόρτα της εξόδου γύρω στα 100 άτομα συνολικά). Το Μεγάλο Κανάλι αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και γι΄ αυτό το λόγο αναμένεται τις προσεχείς μέρες να ανακοινωθεί και η μείωση του συνολικού budget του σταθμού.
Οι ζημιές ανέρχονται συνολικά στα 21,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ενημερωτικός τομέας λέγεται πως θα είναι αυτός που θα υποστεί το μεγαλύτερο «τσεκούρωμα» με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως θα μείνει μόνο η «Ανατροπή» του Γιάννη Πρεντεντέρη στον τηλεοπτικό αέρα
.
Το ακριβό κόστος των ενημερωτικών εκπομπών οδήγησε στις σκληρές αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν – οι περισσότερες εξ αυτών είναι ήδη ειλλημένες-. Η «Έρευνα» του Παύλου Τσίμα, η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Δανέζη και οι πετυχημένοι «Πρωταγωνιστές» αναμένεται να «κοπούν» από το πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού λόγω κρίσης. Μαζί με τις εκπομπές θα χαθούν φυσικά και πολλές θέσεις εργασίας. Από το γενικότερο «τσεκούρωμα» που έχει προαποφασισθεί στον σταθμό δεν γλιτώνει ούτε ο ψυχαγωγικός τομέας.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πετυχημένη σειρά «Κλινική Περίπτωση» να ολοκληρώνεται πρόωρα (θα μεταδοθούν 18 επεισόδια από τα 20 που έχουν γυριστεί συνολικά), οι συντελεστές των υπόλοιπων ελληνικών σειρών του Μεγάλου Καναλιού είναι στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι, ενώ οι ηθοποιοί των σειρών που προβλήθηκαν από τον σταθμό και «χτύπησαν» κόκκινο στα νούμερα τηλεθέασης δεν έχουν δει ακόμη το χρώμα του χρήματος. Αναφερόμαστε φυσικά στα Μυστικά της Εδέμ και Το Νησί.

Τα τούρκικα σίριαλ ζουν και βασιλεύουν και οι ιθύνοντες του τηλεοπτικού καναλιού έχουν σκοπό να τα εκμεταλλευτούν δεόντως. Όλα τα κανάλια συζητούν από κοινού την υιοθέτηση μιας βάρδιας τεχνικών (από τη 1 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ), προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι από τον τεχνικό τομέα θα δουν ωσονούπω την πόρτα της εξόδου.

Την αρχή έκανε ήδη το STAR, το οποίο έχει αποφασίσει να μειωθούν κατά το ήμισυ οι τεχνικοί του καναλιού. Μετά το Πάσχα θα υπάρξουν και οι επίσημες ενημερώσεις. Χθες το βράδυ μάλιστα ανακοινώθηκαν 13 συνολικά απολύσεις στο Κανάλι της Κάτω Κηφισιάς. Επίσης στο τραπέζι των διευθυντών των ελληνικών καναλιών έχει πέσει η πρόταση για οριστική κατάργηση της πρωινής ζώνης, καθώς είναι μία ζώνη που τα διαφημιστικά έσοδα όσο πάνε και λιγοστεύουν. Η αρχή έγινε στον ALPHA, που έκοψε το πρωινό πρόγραμμα από τον σταθμό του, ενώ προς τα εκεί προσανατολίζεται και ο Σταμάτης Μαλέλης.

Οι πρώτες απώλειες στο STAR έγιναν αισθητές ανήμερα των Άγιων Ημερών, όταν ανακοινώθηκε πως η εκπομπή «Made in Star» διακόπτεται λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Στους διαδρόμους του STAR συζητείται έντονα πως είναι θέμα χρόνου να δουν την πόρτα της εξόδου πολλοί ακόμη εργαζόμενοι ενώ αναμένεται ριζική αναπροσαρμογή του προγράμματος του σταθμού, το οποίο επιθυμεί να ανακτήσεις τις παλιές του δόξες στα νούμερα τηλεθέασης. Και οι αλλαγές στα τηλεοπτικά Μέσα δεν έχουν τέλος.

Μετά το Πάσχα θα έχουμε δραματικές εξελίξεις στα ελληνικά κανάλια και δυστυχώς διόλου ευχάριστες.
Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες απώλειες.

Στον ΑΝΤ1 από την άλλη πλευρά έχουν ήδη υπογραφεί από τους εργαζομένους ατομικές συμβάσεις εργασίας ενώ κατά καιρούς γίνονται κάποιες «σιωπηρές» απολύσεις. Οι εργαζόμενοι στο κανάλι του Αμαρουσίου είναι έτοιμοι για νέες «σκληρές» ανακοινώσεις ενώ καταγγέλλουν την αυταρχική πολιτική της εργοδοσίας του σταθμού. Θύμα των περικοπών και το χορευτικό show «Dancing with stars», το οποίο θεωρήθηκε πολύ ακριβό για τις εποχές λιτότητας που διανύουμε. Ενδεικτική και η διαφωνία της παρουσιάστριας του show Ζέτας Μακρυπούλια με το κανάλι.

Η συνάντηση του διευθυντή ψυχαγωγικού προγράμματος του ΑΝΤ1 Γιάννη Λάτσιου με τον Πέτρο Μπούτο είναι κοινό μυστικό για τους γνωρίζοντες τα παρασκηνιακά από τον χώρο των media.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα προκειμένου να εφαρμόσουν μία κοινή πολιτική σε ό, τι αφορά τις περικοπές στον ψυχαγωγικό τομέα. Στο πνεύμα των καιρών οικονομίας και δραματικών περικοπών μπαίνουν σιγά σιγά και τα υπόλοιπα κανάλια.

ALPHA και ΣΚΑΪ ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και εκείνα με τη σειρά τους ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, αφού είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουν αλλαγές στο συνολικό πρόγραμμά τους. Ψάχνουν για φθηνές λύσεις, που θα φέρουν αποτέλεσμα.  Στον ΑLPHA ετοιμάζονται να βγάλουν από το ντουλάπι παλιές σειρές και να γεμίσουν το πρόγραμμά τους με τις επαναλήψεις αυτών. Δεν είναι απίθανο μάλιστα να δούμε στο προσεχές μέλλον να συγχωνεύονται μεγάλα κανάλια προκειμένου να μειώσουν το συνολικό κόστος λειτουργίας τους. Πρόκεται για ένα σενάριο που έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι των mediaκών διαπραγματεύσεων.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο χώρος των media ήταν μία ροζ φούσκα που έσκασε… Το θέμα είναι πως τα σπασμένα θα πληρώσουν άνθρωποι που εργάζονται απλά για να διασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γράφεται μία νέα μιντιακή εποχή… Της λείπουν βέβαια οι εμπνευστές και τα χρυσά γράμματα…

Φανή Πλατσατούρα