current views are: 2

17 Απριλίου 2012
Δημοσίευση08:04

Γιάννης Παπαγιάννης: Δεν σκοπεύω να παίξω τον ρόλο του πιστολά επιχειρηματιών!

Τη δική του απάντηση για την απομάκρυνσή του από το Ράδιο 9 δίνει ο Γιάννης Παπαγιάννης. Ο γνωστός δημοσιογράφος με συνέντευξή του στο «Παρόν της Κυριακής», μιλά για την δημοσιογραφική του πορεία, απαντά στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και δεν παραλείπει να τονίσει: «δεν σκοπεύω να παίξω το ρόλο του πιστολά των επιχειρηματιών».

Δημοσίευση 08:04’
αρθρο-newpost

Τη δική του απάντηση για την απομάκρυνσή του από το Ράδιο 9 δίνει ο Γιάννης Παπαγιάννης. Ο γνωστός δημοσιογράφος με συνέντευξή του στο «Παρόν της Κυριακής», μιλά για την δημοσιογραφική του πορεία, απαντά στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και δεν παραλείπει να τονίσει: «δεν σκοπεύω να παίξω το ρόλο του πιστολά των επιχειρηματιών».

Τη δική του απάντηση για την απομάκρυνσή του από το Ράδιο 9 δίνει ο Γιάννης Παπαγιάννης. Ο γνωστός δημοσιογράφος με συνέντευξή του στο «Παρόν της Κυριακής», μιλά για την δημοσιογραφική του πορεία, απαντά στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και δεν παραλείπει να τονίσει: «δεν σκοπεύω να παίξω το ρόλο του πιστολά των επιχειρηματιών».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Παπαγιάννη στο «Παρόν»:

-Γιάννη, κόντρα σε όλους και σε όλα; Ανέλαβες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KONTRA και υπερδιπλασίασες τα ποσοστά τηλεθέασης… 

Ναι, είμαι κόντρα σε όλους και σε όλα. Είναι το πιο σημαντικό για ένα δημοσιογράφο να κάνει μαχόμενη δημοσιογραφία! Αυτή πρέπει να είναι η βασική αρχή του. Το τηλεοπτικό κοινό περιμένει από τους δημοσιογράφους να κάνουν κριτική στην κάθε είδους εξουσία και να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι. Αυτό ήταν που ζήτησα μόνο από το κανάλι και μου το έδωσαν. Η αποδοχή του κόσμου μού δίνει δύναμη. Η δύναμή μου είναι ο κόσμος και το όπλο μου η αποκαλυπτική δημοσιογραφία.   

-Ωστόσο, καταγράφεται μεγάλη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο των δημοσιογράφων. Μας καταλογίζουν οι πολίτες ότι τα βρήκαμε με τους πολιτικούς και προωθήσαμε το σχέδιο της προσφυγής στο ΔΝΤ, με αποτέλεσμα ο λαός να έχει περάσει πλέον στα όρια όχι της επιβίωσης αλλά της εξαθλίωσης. Συμμαχήσαμε με το πολιτικό σύστημα και τα συμφέροντα; Γίναμε δίαυλοί τους; 

Δεν ευθύνονται όλοι οι δημοσιογράφοι για αυτό. Δεν το δέχομαι. Οι πολίτες έχουν δίκιο να είναι δυσαρεστημένοι με κάποια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά οι γενικεύσεις είναι απλουστευτικές και άδικες. Πιστεύω ότι οι πολίτες είναι πολύ δυσαρεστημένοι -και έχουν δίκιο- με αυτά τα ΜΜΕ που προσπάθησαν πριν από την εποχή του Μνημονίου να πείσουν το κοινό πόσο απαραίτητη ήταν εκείνη την περίοδο η προσφυγή μας στο Μνημόνιο και στο μηχανισμό στήριξης. Σήμερα βέβαια η πλειοψηφία αυτών των ΜΜΕ, υπό το φόβο των αποδοκιμασιών από τον κόσμο, έκανε προσεκτική στροφή, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Και για την ελληνική κοινωνία αλλά και για τα συγκεκριμένα θεσμικά ΜΜΕ. Και αυτό καταγράφεται και στην τηλεθέαση και στην αξιοπιστία τους και στην απογοήτευση του κοινού για τον ρόλο ορισμένων δημοσιογράφων.   

-Μνημόνιο και στην τηλεόραση… Το ένα κανάλι μετά το άλλο ανακοινώνει απολύσεις, περικοπές, ψαλίδι σε παραγωγές, αλλά και συμβόλαια… 

Και καλά κάνει. Ακούγαμε για μηνιαίους μισθούς της τάξεως των 50.000 ευρώ σε δημοσιογράφους, διευθυντές, παρουσιαστές. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Δουλεύω σε τρεις δουλειές από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν έχω δει τέτοιες αμοιβές. Δεν πίστευα ότι υπάρχουν τέτοιοι μισθοί. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι υπήρχαν. Και αυτούς τους υπερβολικούς μισθούς πληρώνουν τώρα τα κανάλια μαζί βέβαια με τις πολυδάπανες παραγωγές. Τώρα αναγκάζονται να κάνουν περικοπές και ζουν με το φόβο του λουκέτου. Δεν υπήρχε σεμνότητα. Υπήρχε αλαζονεία και επίδειξη.  

-Σε αυτές τις εκλογές η Βουλή θα ανανεωθεί με πολλά κόμματα. Θετικό ή αρνητικό; 
Αυτό θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αν τελικά συμβεί το να μπουν όσα περισσότερα κόμματα γίνεται στη Βουλή. Ενισχύεται η Δημοκρατία, υπάρχουν περισσότερες απόψεις και πλουραλισμός. Και για να το προχωρήσω το θέμα, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανανέωση σε πρόσωπα. Θα δούμε μια νέα Βουλή. Να το θυμηθείτε, σ’ αυτές τις εκλογές θα μείνουν ηχηρά ονόματα και εν ενεργεία υπουργοί εκτός Βουλής. Η εκτίμησή μου είναι -γιατί αφουγκράζομαι τη διάθεση του κόσμου μέσα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ορισμένων γκάλοπ- ότι έρχεται μεγάλη ανανέωση στη Βουλή.   

-Πώς θα χαρακτήριζες αυτές τις εκλογές; 
Εκλογές του ίντερνετ! Από τις εκλογές της πλατείας, του μπαλκονιού και της πλαστικής σημαίας, περάσαμε στις εκλογές του καναπέ και της τηλεόρασης και τώρα στις εκλογές του υπολογιστή, του facebook, του διαδικτύου… Είδατε το Μνημόνιο τι κάνει; Φοβούνται τα γιαούρτια. Ποιος θα πάει στα καφενεία να μοιράσει φυλλάδια;   

-Θα υπάρξει αυτοδυναμία; 

Το θεωρώ πολύ δύσκολο. Είναι πολύ ρευστή η αυτοδυναμία. Βλέπω να ζούμε ένα νέο πολιτικό ριάλιτι για την εύρεση πρωθυπουργού, αλλά όλα θα παιχθούν ανάμεσα στη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, για μένα θετικό είναι ότι θα γίνουν εκλογές, η Δημοκρατία θα λειτουργήσει. Οι εκλογές θα είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης για το λαό. Οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν άμεσα και με στόχο την ανάπτυξη, αλλιώς θα υπάρξει μέγιστη κοινωνική κρίση. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Ας αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας, ας επιστρέψουμε στη γεωργία, ας ενισχύσουμε τον τουρισμό. Τώρα διερευνούν τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Αυτό έπρεπε να γίνει νωρίτερα.   

-Πρωτοπόρος στο διαδίκτυο με το πιο επιτυχημένο blog, το Fimotro… 
Ναι, πρωτοπόρος και κυνηγημένος (γέλια…).
Αυτό είναι μια μπούρδα! Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ανυπόγραφα κείμενα στα blogs. Άλλωστε, λίγο έως πολύ, όλοι ξέρουν ποιοι γράφουν πίσω από αυτά. Και πολλές φορές έχω υπογράψει κείμενά μου. Δεν θα το κάνω σε κάθε ανάρτηση. Μου φαίνεται άνευ λόγου και ουσίας.  

-Σου λείπουν από την τηλεόραση αγαπητά τηλεοπτικά πρόσωπα με κύρος και λόγο; Σου λείπει ο Νίκος Χατζηνικολάου; Τον φιλοξένησες τηλεφωνικά και στο δελτίο σου… 

Οπωσδήποτε. Ο Νίκος Χατζηνικολάου είναι σύμβολο για την ιδιωτική τηλεόραση, ευγενής και πάντα δίπλα στον πολίτη. Μου λείπουν όμως και τα νέα παιδιά από την τηλεόραση με την παιδεία και την όρεξη που δεν τους αφήνουν να κάνουν καριέρα διάφοροι σταρ του επαγγέλματος. Γιατί αυτές οι κυρίες και αυτοί οι κύριοι έχουν κάτσει πάνω από είκοσι και τριάντα χρόνια σε διάφορα τηλεοπτικά πόστα και δεν λένε να φύγουν, αλλά κρατάνε με νύχια και με δόντια τις θέσεις τους λόγω της φήμης, της εξουσίας και των χρηματικών απολαβών, με αποτέλεσμα και η τηλεόραση να μην ανανεώνεται αλλά και το κοινό να βαριέται βλέποντας τους ίδιους και τους ίδιους. Και αυτό αφορά και την ενημέρωση και την ψυχαγωγία.   

-Είθισται ο κόσμος να γνωρίζει για τα προσωπικά των τηλεοπτικών προσώπων. Για εσένα δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν συχνάζεις στα κοσμικά γκαλά, είσαι όμως και μακριά από το λάιφ στάιλ σύστημα των περιοδικών. Γιατί, αφού αυτό «πουλάει»; 
Ούτε πρόκειται να μάθετε! Είμαι δώδεκα χρόνια παντρεμένος, έχω δυο όμορφα μικρά κοριτσάκια και είναι πάγια αρχή μου ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει τον δημοσιογράφο στο αντικείμενο εργασίας του και όχι μέσα από εκπομπές λάιφ στάιλ.  

-Μετά από έξι χρόνια «Αποκαλυπτικό δελτίο», μια πολιτική εκπομπή που ανέδειξες με επιτυχία, ήρθε και η πρόταση από τον ALPHA. Παίχτηκε σε όλα τα έντυπα που ασχολούνται με τα Μίντια, ότι θα αναλάβεις ένα προδελτίο ή μια βραδινή πολιτική εκπομπή. Τελικά, τι έγινε και δεν σε είδαμε στην Κάντζα; 

Πράγματι, είχαμε μιλήσει και είχαμε συμφωνήσει με τον Δημήτρη Κοντομηνά για τη συμμετοχή μου στο ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού, αλλά είδα στην πορεία ότι τα σχέδια για νέες πολιτικές εκπομπές αργούσαν απελπιστικά. Αλλαγές δεν μπορούσαν να γίνουν άμεσα, καθώς πολλά συμβόλαια δημοσιογράφων που εργάζονταν στο κανάλι θα έληγαν στο τέλος της χρονιάς. Είχα στενοχωρηθεί γιατί ήθελα να προσφέρω στις εκλογές από το δικό μου μετερίζι με τον τρόπο που μπορώ. Εντελώς ξαφνικά μου προέκυψε η πρόταση για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΚΟΝΤRΑ και λέω εντελώς ξαφνικά, αφού ο Τέρενς Κουίκ αποχώρησε από το δελτίο για να συστρατευθεί με την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η διοίκηση του καναλιού με πήρε τηλέφωνο και εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό μου για την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, ενός δελτίου που ήταν ήδη επιτυχημένο. Χαίρομαι πολύ που διπλασιάσαμε σε ποσοστά τηλεθέασης το δελτίο. Και εδώ θέλω να τονίσω ότι το δελτίο του ΚΟΝΤRA είναι συλλογική δουλειά μιας προσπάθειας νέων παιδιών αλλά και παλαιότερων δημοσιογράφων που δουλεύουν με μεράκι. Και χαίρομαι που δεν απέχω τηλεοπτικά, δημοσιογραφικά από τις πιο σημαντικές εκλογές από τη μεταπολίτευση και ύστερα.   

-Πρόσφατα αποχώρησες και από το Ράδιο 9. Γιατί; Είχες καθιερωμένο ραντεβού με τους ακροατές σου. 

Συμβαίνει και είναι προφανές ότι η πρόσληψή μου από τον σταθμό KONTRA να μην άρεσε σε κάποιους στην Κάντζα. Και επειδή εγώ δεν σκοπεύω να παίξω τον ρόλο… του πιστολά επιχειρηματιών -και όχι μόνο γιατί είμαι και παραμένω μια ανεξάρτητη φωνή- αυτό δεν άρεσε στην ιδιοκτησία.   

-Ένιωσες κάποια στιγμή ότι πολιτικοί και κυρίως υπουργοί σε χρησιμοποιούσαν ως δίαυλο για να παρουσιάσεις κάποια είδηση ως σίγουρη, εσύ την είπες και αυτοί μετά έκαναν την πάπια λόγω των αντιδράσεων και του πολιτικού κόστος, με αποτέλεσμα να εκτεθείς; 
Όλοι την έχουμε πατήσει και στο πολιτικό ρεπορτάζ περισσότερο. Και έτσι να γίνει, ο δημοσιογράφος δεν αποκαλύπτει ποτέ τις πηγές του. Ωστόσο, με τα χρόνια και αυτό είναι θέμα εμπειρίας του συντάκτη έχεις χωρίσει τις πηγές σου σε αξιόπιστες και μη. Σε πολιτικούς αξιόπιστους και αναξιόπιστους. Δυστυχώς, διανύουμε τέτοιες εποχές σύγχυσης και μέγιστων συμφερόντων που κάποιες φορές, αν και έχεις κάνει μέσα σου την αξιολόγηση, έρχεται η ανατροπή!   

-Θα την ξεπεράσουμε την κρίση ή θα μας πλακώσουν τα σύννεφα; 

Κατεβάζει ρολά ο ήλιος, παύει να βγαίνει και να φωτίζει το φεγγάρι; Ο πολίτης έκανε τα λάθη του, τα κόμματα έκαναν τα λάθη τους -κυρίως το ΠΑΣΟΚ-, αλλά είναι μαθηματικά δεδομένο ότι η οικονομία κάνει γύρο. Από την ύφεση στην ανάπτυξη. Ότι θα βγούμε από την κρίση θα βγούμε, απλά δεν ξέρουμε το πότε.   

-Ποια λάθη έκανε ο πολίτης;

Ότι δεν πάει να ψηφίσει! Δεν πιστεύω ότι τα φάγαμε μαζί. Οι ευθύνες ανήκουν στους πολιτικούς και σε όσους μας έπεισαν ότι η οικονομία πετάει και πάρτε δάνεια, παίξτε στο Χρηματιστήριο.   

-Πώς αισθάνεσαι όταν η «τρόικα» μας κουνάει το δάχτυλο, μας εκφοβίζει με διλήμματα χρεοκοπίας και αφανισμού; 

Αυτή είναι η μέθοδος της «τρόικας» για να εκβιάσει το πολιτικό σύστημα, για να μη γίνουν εκλογές. Οι δανειστές φοβούνται. Όμως ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία σ’ αυτές τις εκλογές να αποδείξει ότι δεν φοβάται. Νέοι, μεγαλύτεροι, ηλικιωμένοι, όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σύσσωμα και μαζικά στις κάλπες, γιατί μόνο έτσι θα δείξει τη θέλησή της η κοινωνία και θα στείλουμε το μήνυμα εκεί που πρέπει. Η Ελλάδα γέννησε τη Δημοκρατία!  

-Τελικά, ποιος μας έσπρωξε στο Μνημόνιο και γιατί; Τι θα καταγράψει ο ιστορικός του μέλλοντος; 

Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε καταλάβει. Δυο παράγοντες έπαιξαν ρόλο. Η πολιτική ανικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν μπορούσε να αντιληφθεί το τι γινόταν στην οικονομία, και η σκοπιμότητα των συμβούλων του να προσφύγουμε στο ΔΝΤ.   

-Παρ’ όλα τα τρωτά μας ως λαός, περήφανος που είσαι Έλληνας; Θα τον ανέβουμε τον Γολγοθά; Θα αναστηθούμε ως έθνος; 

Βεβαίως και νιώθω περήφανος που είμαι Έλληνας. Δεν είναι για μένα πρώτα η Ευρώπη και μετά η Ελλάδα. Δεν είμαι της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Λέω όχι στην Ευρώπη της Μέρκελ και στο ΔΝΤ. Πιστεύω στην Ευρώπη των λαών. Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία και αισιοδοξία και θα νικήσουμε!