Βαθαίνει η κρίση στα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με περισσότερους από 6.000 δημοσιογράφους να έχουν δει την πόρτα της εξόδου από την αίθουσα σύνταξης και τους μισθούς τους να μειώνονται.   Στον χορό των απολύσεων μπαίνει και η εφημερίδα El Mundo η οποία ετοιμάζεται να απολύσει το 1/3 των εργαζομένων της με την El Pais να μιμείται το παράδειγμά της. Ούτως ή άλλως πρώτη η Publico απέλυσε 160 εργαζομένους αφού πρώτα τον περασμένο Φεβρουάριο ανέστειλε την κυκλοφορία της έντυπης έκδοσης τής. 

Τα τελευταία τρία χρόνια ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι στα media μένουν άνεργοι ενώ ήδη 57 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κατεβάσει ρολά.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Έλσα Γκονθάλεθ «πρόκειται για την μακράν πιο δύσκολη κατάσταση που έχουν αντιμετωπίσει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην πρόσφατη ιστορία της χώρας».  Η αποδύνάμωση των δημοσιογραφικών οργανισμών έχει σαν αποτέλεσμα να μη μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους «να εγγυηθούν δηλαδή στους πολίτες το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πληροφόρηση», λέει η Γκονθάλεθ. 

«Για παράδειγμα, όταν φθάνει σε ένα δημοσιογραφικό μέσο μια πληροφορία, αυτή δημοσιεύεται απευθείας, χωρίς προηγούμενο έλεγχο ή έρευνα για το τι κρύβεται από πίσω», τονίζει. 

Η Ομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί 21.000 δημοσιογράφους αναφέρει ότι από το 2008 συνολικά 6.234 δημοσιογράφοι έμειναν άνεργοι.  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου η Ομοσπονδία διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 40 ισπανικές πόλεις αύριο Πέμπτη 3 Μαΐου.