Στο ποσό των 57 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κέρδη προ φόρων για την ΕΡΤ το 2011 παρά τη μείωση των εσόδων τη διετία που πέρασε. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε ζημιές 9 εκατ. ευρώ το 2009.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Λάμπης Ταγματάρχης, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τελευταίας διετίας. που έγινε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε: «Θέλουμε να κρατήσουμε την ΕΡΤ ανεξάρτητη και δυνατή. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει, δεν θα γινόντουσαν αν δεν υπήρχε μια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης με αποτελέσματα πιο αισιόδοξα από ό,τι φανταζόμασταν. Η πιο ωραία πονηριά είναι να μας πείσουν κάποιοι ότι η ΕΡΤ δεν υπάρχει».

«Δεκάδες συνεργεία εργάζονται καθημερινά με την αυτοθυσία ανθρώπων για να καλύψουν τις δράσεις των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Τηλεοπτικό υλικό που προβάλλεται από τα ιδιωτικά κανάλια προέρχεται από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αυτή η ΕΡΤ εγκαλείται σε καθημερινή βάση», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Στέλιος Στεφάνου είπε ότι «οι οικονομικοί στόχοι της διετίας 2010-2011 ήταν να καταστεί ξανά η ΕΡΤ πλεονασματική ώστε να απορροφήσει τις σωρευμένες ζημιές, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ώστε να εξοφλεί τις οφειλές της προς προμηθευτές στους συμφωνηθέντες χρόνους, να μηδενίσει το τραπεζικό δανεισμό και παράλληλα να δημιουργήσει ταμειακά πλεονάσματα που θα της επιτρέψουν να προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την εποχή της υψηλής ευκρίνειας».

Παράλληλα επισήμανε ότι «στο τέλος της οικονομικής χρήσης του 2011 πετύχαμε τη δημιουργία πλεονασμάτων στη διετία 91 εκατ. ευρώ: 34 εκατ. το 2010 και 57 εκατ. το 2011. Παράλληλα, οι οφειλές προς τρίτους την 31/12/2011 ανέρχονται σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 68 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την 31/12/2009» λέγοντας πως τα ταμειακά πλεονάσματα θα επιτρέψουν στην εταιρεία να προβεί στις απαιτούμενες επενδύσεις για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με τον προϋπολογισμό χρήσης του 2012 να προβλέπει επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διετία του 2010-2011 τα συνολικά έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. μειώθηκαν κατά 46 εκατ. ευρώ λόγω πτώσης των εσόδων διαφήμισης κατά 31 εκατ. ευρώ και της παραίτησης της εταιρείας από τις κρατικές επιχορηγήσεις, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα έξοδα το συγκεκριμένο διάστημα μειώθηκαν κατά 112 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης του προσωπικού κατά 400 άτομα και της μείωσης των μισθών κατά 35%.

Σχετικά με τις προβλέψεις για το 2012, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με μια μικρή μείωση ύψους 1-2 εκατ. ευρώ, η διαφημιστική δαπάνη ενόψει των δύο μεγάλων αθλητικών γεγονότων (Euro 2012 και Ολυμπιακοί Αγώνες) προβλέπεται πως θα ανέβει κατά 3-4 εκατ. ευρώ και εκτίμησε πως τα κέρδη θα παρουσιάσουν αύξηση. Τονίστηκε επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, πώς ο προϋπολογισμός κάλυψης της προεκλογικής περιόδου ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με την ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της διοίκησης ΕΡΤ που ασκήθηκε από την εισαγγελία της Αθήνας μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη για τις συμβάσεις για τα δικαιώματα από τη μετάδοση των αγώνων του Champions League, ο κ. Ταγματάρχης και τα μέλη του ΔΣ δεν θέλησαν να τοποθετηθούν και να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

 

TAGS