Όταν το 2004 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, προχώρησε, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, σε κάποιες απαραίτητες αλλαγές προσώπων στην ΕΡΤ και αυτές κυρίως σε διοικητικό επίπεδο.   Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε δυο βασικά ζητήματα: Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Βασίλης Θωμόπουλος, είχε ήδη δυο μήνες πριν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές παραιτηθεί και τοποθετήθηκε όπως ήταν φυσικό νέος. Το ίδιο συνέβη και με την θέση του Παύλου Αλέπη, Διευθυντή Ειδήσεων, η οποία ήταν κενή περίπου 6-7 μήνες.

Φυσικά μετά τους Ολυμπιακούς άλλαξε και η διοίκηση όπως ήταν δρομολογημένο. Εκτιμώ ότι κάποια πρόσωπα κοντά στην διοίκηση που έπρεπε να φύγουν άμεσα δυστυχώς παρέμειναν- με μεγάλα περιθώρια μάλιστα πρωτοβουλιών - και αυτό ήταν ένα λάθος της διοίκησης Παναγόπουλου.

Οι δημοσιογράφοι όμως δεν πειράχθηκαν, δεν άλλαξαν. Μπορεί να προστέθηκαν στο δυναμικό του τμήματος ειδήσεων και ενημέρωσης και κάποιοι καινούργιοι αλλά οι παλιοί αντί να διωχθούν μονιμοποιήθηκαν! Μάλιστα και κάποιοι άλλοι-χαμηλόμισθοι- πήραν και αυξήσεις.

Παράπονα μπορεί να υπήρξαν από ορισμένους άλλα δίκαια και άλλα άδικα αλλά αυτό είναι απολύτως λογικό. Όμως δεν υπήρξε καμία απολύτως δίωξη. Δεν είναι κάτι το οποίο λέμε εμείς σήμερα. Το παραδέχονται όλοι στην Αγία Παρασκευή!

Και μάλιστα αυτή η πρακτική των μη διώξεων δεν επικροτήθηκε από πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα.

Αφορμή για το σημερινό μου σχόλιο ήταν όσα έγραψε χθες ο Γιώργος  Μουρούτης με νόημα, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Τα πρώην πράσινα και νυν ροζ παπαγαλάκια της ΕΡΤ δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους».

Κάποιοι ερμήνευσαν το σχόλιο ως προάγγελο αλλαγών στην ΕΡΤ.

Θα έλεγα- χωρίς να έχω την παραμικρή διάθεση να δικαιολογήσω κανέναν- ότι το σχόλιο ήταν περισσότερο αποτέλεσμα αγανάκτησης και όχι πολιτική τοποθέτηση σχετικά με το μέλλον της κρατικής τηλεόρασης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά.

Πράγματι κάποια παρουσιάστρια είπε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας την κυβέρνηση ότι «φτιάχτηκε από τα παλιά υλικά της Νέας Δημοκρατίας».  

Δεν πρέπει κανένας να ξεχνάει ότι στην πιάτσα αυτή όλοι γνωριζόμαστε.  

Και ξέρω καλά -όπως οι περισσότεροι άλλωστε γνωρίζουν- ποιοι ήταν βασικοί υμνητές του ΠΑΣΟΚ και ποιοι γυρίζουν τώρα στους διαδρόμους της ΕΡΤ και φωνάζουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρώπινη αδυναμία εξʼ αφορμής της ανασφάλειας από την οποία διακατέχονται ορισμένοι και γιʼ αυτό αυτές οι κινήσεις δικαιολογούνται και ουδείς μπορεί να τις λάβει σοβαρά υπʼ όψιν του.  

Παρʼ όλα αυτά  θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν χρειάζεται να διωχθεί κανένας συνάδελφος με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Η ΕΡΤ χρειάζεται διοίκηση ισχυρή, άλλη δηλαδή διοίκηση από την σημερινή, και απομάκρυνση όλων εκείνων των σκοτεινών τύπων που διαχρονικά έχουν πάρει στον λαιμό τους την κρατική τηλεόραση.

Θα έλεγα επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές με νέα και φρέσκα πρόσωπα σε ότι αφορά το κομμάτι της εικόνας που εμφανίζει προς τα έξω η ΕΡΤ. Μιλάμε για κάποιες  εντελώς άχρηστες εκπομπές αλλά και κάποιους εντελώς ξεπερασμένους  παρουσιαστές οι οποίοι μπορούν αν χρησιμοποιηθούν πλέον ως εσωτερικοί συντάκτες. Αυτά είναι εύκολα και μπορούν να γίνουν άμεσα.

Οι διώξεις δεν είναι ίδιον του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και φυσικά μια τέτοια πρακτική θα αδικούσε τον νέο πρωθυπουργό ο οποίος ορκίστηκε χθες!  

Τάκης Χατζής
TAGS