Θερμός ως προς το ενδεχόμενο διαίρεσης του επιχειρηματικού κολοσσού News Corporation εμφανίζεται ο Αυστραλός μεγιστάνας της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας Ρούπερτ Μέρντοκ. Η σκέψη αφορά στη δημιουργία ενός κλάδου που θα εμπεριέχει όλες τις εκδοτικές δραστηριότητες και ενός άλλου που θα επικεντρώνεται στο χώρο της ψυχαγωγίας. Την αρχή των δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες έκανε η Wall Street Journal, η οποία ανήκει στον όμιλο. Επικαλούμενη άνθρωπο «που έχει γνώση των καταστάσεων», η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «πλέον ο Μέρντοκ είναι θετικός προς την ιδέα αυτή».

Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, το σκάνδαλο των υποκλοπών που έπληξε το κύρος της News Corporation και προκάλεσε οικονομικές απώλειες στον όμιλο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μεταστροφή του Μέρντοκ που πολλές φορές στο παρελθόν είχε αρνηθεί την υλοποίηση αντίστοιχων σκέψεων.

Αν τελικά προχωρήσουν οι σχεδιασμοί, στο πρώτο κομμάτι θ’ ανήκουν μερικά από τα πιο «βαριά χαρτιά» της διεθνούς ενημέρωσης όπως οι Times και οι Sunday Times, η WSJ και η New York Post, καθώς και ο εκδοτικός οίκος HarperCollins, ενώ στο άλλο θα συμπεριλαμβάνονται το «μεγαθήριο» κινηματογραφικό στούντιο Fox και το «πολυπλόκαμο» δίκτυο των τηλεοπτικών καναλιών.

Μέχρι σήμερα το πλέον κερδοφόρο τμήμα είναι αυτό της ψυχαγωγίας το οποίο πέρυσι απέφερε κοντά στα 23 δις δολάρια, την ώρα που τ' αντίστοιχα έσοδα του εκδοτικού βραχίονα ήταν λιγότερα των 9 δις.

Η διαίρεση εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις αξίες των μετόχων της News Corp, σε μία εποχή που η εμπιστοσύνη τους προς την εταιρεία έχει πληγεί. Άλλωστε, μαζί με το σκάνδαλο των υποκλοπών, αυτός είναι ο άλλος κύριος λόγος που φαίνεται να οδηγεί το Μέρντοκ στην επιλογή του διαχωρισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τους Νew York Times, η οικογένεια Mέρντοκ μέσα από αυτή την ενέργειά της, εάν βέβαια τελικά πραγματοποιηθεί, αποσκοπεί στο να περιορίσει συνολικά το βαθμό ελέγχου των νέων σχημάτων.
TAGS