Ανοιχτή επιστολή προς την ΠΟΣΠΕΡΤ, τα σωματεία εργαζομένων ΕΡΤ, το Δ.Σ. ΕΡΤ και κάθε ενδιαφερόμενο απέστειλε η Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ. Αναλυτικά αναφέρει:

«Σε  συνέχεια των πρόσφατων  αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τις ανανεώσεις των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), η  “Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ” επισημαίνει τα ακόλουθα:

- Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η νέα Διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά το πλάνο της προηγούμενης Διοίκησης για την περικοπή των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου κατά 50%. Κι αυτό χωρίς να προηγηθεί κάποια ουσιαστική προσπάθεια για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι, αλλά υπακούοντας στις πολιτικές της λιτότητας των μνημονίων οι οποίες αυξάνουν συνεχώς την ανεργία και οδηγούν  σε αδιέξοδο. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε ότι η μη ανανέωση του συνόλου των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προκαλεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινή λειτουργία της ΕΡΤ, το μέγεθος των οποίων θα φανεί στην πλήρη έκταση του στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον ότι οι κραυγαλέες ελλείψεις  που παρατηρούνται ήδη στο παραγωγικό και μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό της ΕΡΤ σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρακτικές που επιχειρούνται (π.χ υφαρπαγή του 25% του ειδικού τέλους της ΕΡΤ, εργασιακή εφεδρεία), θα οδηγήσουν στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του ρόλου της Δημόσιας Τηλεόρασης.

- Η παραπάνω απόφαση, εκτός από το πλήγμα που επιφέρει στο παραγόμενο έργο της ΕΡΤ, οδηγεί στην ανεργία περισσότερους από 350 συναδέλφους οι οποίοι πληρούν  τα απαιτούμενα προσόντα, είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ  και οι οποίοι στο σύνολο τους ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη φορά η εταιρική κοινωνική ευθύνη της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει τους ίδιους τους εργαζόμενους της.

- Από τις αρχές του 2012 η “Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ” είχε επισημάνει, μέσω επιστολών  (βλ. www.simvasiouxoiert.blogspot.gr) αλλά και συναντήσεων με τη Διοίκηση και την ΠΟΣΠΕΡΤ, ότι η Π.Υ.Σ που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την ανανέωση του 50% των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.19/9/1852),  πέραν του ότι έπληττε συνολικά τα συμφέροντα της ΕΡΤ, έθετε και σοβαρά ερωτηματικά ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε αναφορικά με τις ειδικότητες που είχαν επιλεχθεί προς ανανέωση.  Είναι πραγματικά, αξιοπερίεργο πως είναι δυνατόν, τη μια χρονιά να κρίνεται απαραίτητος ένας συγκεκριμένος αριθμός συμβασιούχων για την ομαλή λειτουργία της ΕΡΤ και την αμέσως επόμενη χρονιά να “πετάμε”  τους μισούς συνάδελφους στο λάκκο της ανεργίας.

- Με λύπη διαπιστώνουμε, επίσης, ότι η πρακτική πρόσληψης «Προσωπικού Ειδικών Θέσεων» συνεχίζει να ακολουθείται με αμείωτο ρυθμό στην ΕΡΤ. Και  ενώ, από τη μια, συνάδελφοι οι οποίοι διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και έχουν προσληφθεί με απόλυτη διαφάνεια  οδηγούνται στην ανεργία, εξακολουθούν, από την άλλη, να υπογράφονται ειδικές συμβάσεις  (και συνεπώς ειδικά μισθολόγια) με  τελείως υποκειμενικά κριτήρια. Ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για προσπάθειες υπογραφής ειδικών συμβάσεων με πρόσωπα που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Θεωρούμε ότι η υπογραφή τέτοιων συμβάσεων θέτει σοβαρά ζητήματα ηθικής τάξεως, αποτελούν πρακτικές ενός καταδικασμένου παρελθόντος και ζητάμε για την άμεση κατάργηση τους.

- Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, ο αριθμός των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνάει τα 300 άτομα, ενώ βάσει της Π.Υ.Σ υπάρχει δυνατότητα για ανανέωση 350 ατόμων. Συνεπώς, θα θέλαμε να ζητήσουμε μια λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των ανανεώσεων μέχρι σήμερα αλλά και το πλάνο για τις υπόλοιπες θέσεις προς ανανέωση. Σημειώνουμε εδώ ότι η μοναδικές ειδικότητες οι οποίες δεν έχουν ανανεωθεί ακόμη είναι αυτές των Δ.Ε (71 άτομα, Α.Δ.Σ. 1020/24.11.11, Θ.5στ), οι περισσότερες εκ των οποίων, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις επιλεγμένες προς ανανέωση ειδικότητες .

Διεκδικούμε:

-Να πάψει να υφίσταται το καθεστώς ομηρίας των ΣΟΧ που επιτρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου.

-Να ισχύσει το 1+1 σαν άμεση λύση, όπως προβλέπει η ανακοίνωση πρόσληψης, για το σύνολο των συμβασιούχων. Να πραγματοποιηθεί εκ νέου σχετική διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία.

-Να καταργηθεί πλήρως το  αδιαφανές καθεστώς των Συμβάσεων Ειδικών Θέσεων.

-Άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Ζητάμε από τα σωματεία, τους συλλόγους εργαζομένων στην ΕΡΤ και την ΠΟΣΠΕΡΤ να στηρίξουν και προωθήσουν τα αιτήματά μας.

Αθήνα, 07 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία Συμβασιούχων ΕΡΤ».