Επιστολή στην εφημερίδα «Καθημερινή» απέστειλε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή άρθρο του Στέφανου Κασιμάτη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, με τίτλο «Η ευκαιρία της Χρυσής Αυγής για τη Δημοκρατία». Ο αρθρογράφος ουσιαστικά εξίσωνε τη δράση των κομμάτων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) με αυτήν της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου, παράλληλα με τον «θόρυβο» στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί το δημοσίευμα του τακτικού συνεργάτη σας,  κ. Στ. Κασιμάτη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» (16/09) το οποίο με έναν άκρως προκλητικό, εξοργιστικό και πολιτικά απαράδεκτο τρόπο εξισώνει την πολιτική και κινηματική δράση της Αριστεράς με τη φασιστική δράση της Χρυσής Αυγής.

Η ενοχοποίηση των αγώνων για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων  έχει ως στόχο την απαξίωση και τελικώς την περιστολή τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που  η διασφάλισή τους αποτελεί ασπίδα για την κοινωνία.

Αλίμονο, αν όλα όσα αποτελούν κατακτήσεις και χαρακτηριστικά των δημοκρατικών κοινωνιών ταυτίζονται με την παράνομη δράση όσων θέλουν να καταργήσουν τη δημοκρατία και έχουν καταγραφεί και ταυτιστεί με ό,τι πιο απεχθές έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, δηλ. τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, την εξόντωση του άλλου, λόγω του χρώματός του ή της φυλετικής καταγωγής.

Αυτές οι αντιλήψεις είναι επικίνδυνες, ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται σε συνθήκες μιας βαθιάς οικονομικής και πολύπλευρης κοινωνικής κρίσης. Βεβαίως, από την εφημερίδα σας είχε υποστηριχθεί στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη και η ανάγκη αναστολής άρθρων του Συντάγματος κατά τη διάρκεια των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων του προηγούμενου έτους ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου. 

Με τις παραπάνω σκέψεις, θα ήθελα να διατυπώσω το ερώτημα, αν τελικώς οι συγκεκριμένες απόψεις εκφράζουν το στίγμα της εφημερίδας και αν τιμούν και αντιστοιχούν στη διαχρονική πορεία μιας ιστορικής κατά τα’ άλλα εφημερίδας, όπως η Καθημερινή. Δεν θα αφήσουμε αναπάντητα τα ολοκληρωτικού τύπου κηρύγματα ενάντια στη δημοκρατία και τους κοινωνικούς αγώνες που προωθούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της επιστολής, καθώς και την επίσημη τοποθέτησή σας».