Απαντητική επιστολή προς τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, δημοσίευσε σήμερα η «Καθημερινή», με αφορμή την παρέμβαση του πρώτου σχετικά με το επίμαχο κείμενο του αρθρογράφου της «Κ», Στέφανου Κασιμάτη.

 

Δίχως να λαμβάνει θέση για την ουσία των γραφομένων του συνεργάτη της, η εφημερίδα αποκηρύσσει τη βία και επιμένει στην αξία της τήρησης της νομιμότητας.

 

Επιπρόσθετα, δηλώνει τη λύπη της για το ύφος της επιστολής Σκουρλέτη, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές περί «κόκκινης» τρομοκρατίας, ολοκληρωτισμού στη σκέψη και κομματικά κατευθυνόμενης ενημέρωσης.

 

Τέλος, η «Καθημερινή» υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαφύλαξης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας θα συνεχίσει να φιλοξενεί αιρετικές απόψεις, έστω και αν αυτές αποκλίνουν από την κεντρική θέση της.

 

Η ακριβής επιστολή έχει ως εξής:

 

«1. Λυπούμεθα για το ύφος της επιστολής, καθώς και το γεγονός ότι πριν φτάσει και δημοσιευθεί στην «K» είχε δημοσιοποιηθεί, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων και στο πλαίσιο μιας προφανούς εκστρατείας παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης με στόχο να αποδοθούν απόψεις που ουδέποτε εκφράστηκαν από την εφημερίδα.

 

2. H «K» έχει ως βασική της γραμμή την αντίθεσή της στη βία και την τρομοκράτηση συμπολιτών μας, ως όπλα διαμαρτυρίας ή επιβολής κάποιων απόψεων. Πιστεύει δε ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στη διαμαρτυρία, αυτά που ορίζουν οι νόμοι της ελληνικής δημοκρατίας. Συνεπώς θα είναι αντίθετη σε κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι «μαύρη» είτε «κόκκινη».

 

3. H «K» σέβεται εδώ και πολλά χρόνια την ανεξαρτησία και αυτονομία των αρθρογράφων της. Αυτό είναι προφανώς πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό από οιονδήποτε θεωρεί ότι μια εφημερίδα πρέπει να έχει μια και μόνο άποψη, αυτή που εκφράζει το κόμμα ή θεωρείται «η σωστή». H «K» θα συνεχίσει να δημοσιεύει ανεξάρτητες και αιρετικές γνώμες, άσχετα αν συμφωνούν ή όχι, με την κεντρική γραμμή της εφημερίδας. Ακριβώς επειδή έχει αποδείξει την πολυφωνία της στην πράξη δεν δέχεται κηρύγματα περί ολοκληρωτισμού.

 

4. Οι ανακοινώσεις με εμφανή σκοπό τη στοχοποίηση αρθρογράφων μας ή και της ίδιας της εφημερίδας δεν θα φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα της φίμωσης κάποιων απόψεων.

 

H "K"».