Το Βραβείο «καλύτερου ντοκιμαντέρ» απέσπασε στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας  η εκπομπή των «27 της Ευρώπης» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κώστα Αργυρού με τίτλο «Treuhand-Ενα έμπιστο χέρ».
Η εκπομπή, που είχε προβληθεί τον Ιανουάριο του 2012 από τη ΝΕΤ αναφερόταν σε μια υπόθεση, που έχει χαρακτηριστεί ως  το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» στη μεταπολεμική Γερμανία, στη μεταβίβαση δηλαδή με συνοπτικές και συχνά εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες της περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας σε ιδιώτες, μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών στα τέλη του 1990.

Οι «27 της Ευρώπης» σε διεύθυνση φωτογραφίας του Μάριου Πολυζωγόπουλου και υπεύθυνη έρευνας την Αρετή Μαγκοπούλου ταξίδεψαν πέρσι στο Βερολίνο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας και κατέγραψαν τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας, που άφησε πίσω της πολλές υποψίες και μια πικρή γεύση στους Ανατολικογερμανούς πολίτες, ειδικά σε εκείνα τα τρία εκατομμύρια, που στάλθηκαν ξαφνικά και παρά τις συχνές περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στην ανεργία.

Αφορμή για την έρευνα έδωσαν οι συχνές «νουθεσίες», που ακούν τα τελευταία χρόνια ελληνικές κυβερνήσεις από κάποιους ειδήμονες στο εξωτερικό να «ακολουθήσουν το μοντέλο TREUHAND» στις ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές.

Το βραβείο παρέλαβε το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ, το οποίο και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην γεμάτη αίθουσα του κινηματογράφου «ΙΝΤΕΑΛ» στην Πάτρα,  η διευθύντρια παραγωγής της εκπομπής Μαρία Μπιρμπίλη, αφού ο Κώστας Αργυρός βρισκόταν λόγω προγραμματισμένων γυρισμάτων -κατά διαβολική σύμπτωση- και πάλι στη Γερμανία.

Το μοντάζ της εκπομπής ήταν του Κώστα Μακεδόνα και η εκτέλεση παραγωγής της ARCADIA MEDIA s.a.