Σχέδιο εξυγίανσης και επαναφοράς της «Ελευθεροτυπίας» παρουσίασαν σήμερα στα γραφεία της οδού Μίνωος, τα μέλη της διοίκησης και της διεύθυνσης της εφημερίδας με την ευκαιρία της επανέκδοσης του καθημερινού φύλλου, του κυριακάτικου και της επαναλειτουργίας του enet.gr. 
Στη συνέντευξη τύπου ο διευθυντής Βαγγέλης Παναγόπουλος έκανε λόγο για «Για μια απουσία που βόλεψε πολλούς» μιλώντας για τη διαδρομή του ιστορικού φύλλου και τους στόχους τής εφημερίδας να είναι συνεπής «δίπλα στον πολίτη και όχι δίπλα σε κόμματα». «Με παλιούς και νέους συντάκτες η «Ελευθεροτυπία» πήρε τον δρόμο της επιστροφής. 

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται επί χρόνια στην Χ. Κ. Τεγόπουλος είναι εδώ για να βοηθήσουν να πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους» σημείωσε.   

 Το σχέδιο για την εξυγίανση της εφημερίδας παρουσίασε ο δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος, μέτοχος κατά 27% της Χ. Κ. Τεγόπουλος, σχέδιο το οποίο ξεκίνησε ήδη με την επανακυκλοφορία της εφημερίδας.   

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Στο σχέδιο εξυγίανσης προτείνεται «κούρεμα» των χρεών κατά 40% με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, μαζί με την αποπληρωμή οφειλών και αποζημιώσεων και στη συνέχεια συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων ως και 5 εκατ. ευρώ».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Οικονομόπουλος απέρριψε την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, τονίζοντας πως «η διαδικασία θα γίνει μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα, εφόσον συμφωνούν εργαζόμενοι και τράπεζες». Να σημειωθεί ότι η Η «Χ. Κ. Τεγόπουλος» έχει οφειλές 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 48 εκατ. σε τράπεζες.    

Ο ίδιος μίλησε για «περίεργο συνασπισμό συμφερόντων που είχαν στόχο να μην κυκλοφορήσει η εφημερίδα» για «επίδοξους μητροκτόνους» και για «αθέτηση της συμφωνίας με την εκδοτική εταιρεία "Ίριδα" για την εκτύπωση της εφημερίδας».

Επιπλέον, έδωσε στοιχεία για χρέη και γενικότερα την οικονομική κατάσταση μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και άφησε αιχμές κατά ΔΟΛ, Πήγασου, αλλά και της «Τυποεκδοτικής» στην προσπάθεια για επανέκδοση της εφημερίδας.