Σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων καταδικάστηκε γνωστός στη χώρα του ταϊλανδός ακτιβιστής και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Φωνή των καταπιεσμένων» ο οποίος κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας.
Ο δημοσιογράφος Σομιότ Προυκσακασμεσούκ καταδικάστηκε για τη δημοσίευση δύο άρθρων στο περιοδικό «Φωνή του Τακσίν» το 2010, ένα έντυπο που είχε ιδρυθεί από τον Σομιότ το 2009 ως ανθολόγιο πολιτικών ειδήσεων και άρθρων διαμαρτυρίας. Η δημοσίευση του κάθε άρθρου επέσυρε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, καθώς στην Ταϊλάνδη οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση που αφορά στην μοναρχία απαγορεύεται.

Οι δικαστές έκριναν πως τα δύο επίμαχα άρθρα δυσφημούσαν την βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης. Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο πως αν και τα επίμαχα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν το 2010, ο δημοσιογράφος συνελήφθη ένα χρόνο αργότερα, αφότου ξεκίνησε μία εκστρατεία για την ακύρωση του Άρθρου 112 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει φυλάκιση τριών έως 15 ετών για «οποιονδήποτε δυσφημίσει, προσβάλει ή απειλήσει το βασιλιά, τη βασίλισσα, τον διάδοχο στον θρόνο ή τον αντιβασιλέα».

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ταϊλάνδη υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση υπονομεύει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και «ταυτόχρονα επηρεάζει την εικόνα της Ταϊλάνδης ως ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία». Αμερικανικές οργανώσεις για την ελευθερία του λόγου έχουν ήδη εκφράσει την αντίδρασή τους στο γεγονός ενώ επισημαίνουν πως οι νόμοι για την προστασία της βασιλικής οικογένειας έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μέσο για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και την καταπίεση των αντιφρονούντων. Ο ίδιος ο Σομιότ έχει δηλώσει πως προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ζητήσει βασιλική χάρη.

Πηγή: Reuters