Στο Mega Channel «μπαίνει» ο Γρηγόρης Πεπόνης.
Ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε προ ολίγου τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγκρίθηκε η χορήγηση του ομολογιακού δανείου-μαμούθ 98 εκατ. ευρώ, στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, Τηλέτυπος.

Ο κ. Πεπόνης βασίστηκε σε δημοσιεύματα που αφορούσαν τον υπέρογκο δανεισμό της επιχείρησης, πράξη που ανακοινώθηκε στις 3 Ιανουαρίου της εφετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι στα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι «το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας.

Το ομολογιακό δάνειο χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς σαν «φιλί σωτηρίας» για το Mega που ταλανιζόταν από την έλλειψη ρευστότητας».

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με επιστολή του στις 7 Ιανουαρίου στο ΕΣΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το MEGA για «απαράδεκτη στάση», υποστηρίζοντας πως δεν μετέδωσε την ανακοίνωση του κόμματος για τις ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ στο δελτίο ειδήσεων λίγες μέρες πριν, απειλώντας το κανάλι ότι θα λογοδοτήσει στο ΕΣΡ. Αφορμή, βεβαίως, στάθηκε και το δάνειο του καναλιού.

«Η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA ήταν άμεση» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεταγενέστερη ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι το ΕΣΡ καλεί το MEGA εντός δύο ημερών να δώσει εξηγήσεις.

Εδώ θα διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ.

Ο μεγαλομέτοιχοι του «μεγάλου καναλιού», είχαν απαντήσει στις διαμαρτυρίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω των εφημερίδων τους, «Τα Νέα» και «Εθνος».

Αναλυτικά το κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στα «Νέα»:

«Ενοχλητικό» σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη στο δελτίο ειδήσεων του Mega πήρε ως αφορμή ο ΣΥΡΙΖΑ για να ασχοληθεί με τραπεζικό δάνειο που εξασφάλισε προσφάτως το κανάλι.

Η Κουμουνδούρου υιοθετεί εμμέσως πλην σαφώς την εκδοχή διαφόρων μπλογκ ότι το δάνειο είναι 98 εκατ. ευρώ.

Αν με ρωτούσε θα μάθαινε την αλήθεια.

Το Mega πήρε δάνειο 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά μπήκαν στο ταμείο του τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1,5 εκατ. κρατήθηκε από τις (πέντε) τράπεζες ως προμήθεια. Προκειμένου να εξασφαλίσει το δάνειο ο σταθμός έχει δώσει εγγυήσεις των περιουσιακών του στοιχείων ύψους 140 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες.

Εικάζω ότι κάποιοι μπέρδεψαν το δάνειο των 10 εκατ. ευρώ με τα δάνεια ύψους 88 εκατ. ευρώ που έχει λάβει το Mega την τελευταία 20ετία και τα οποία εξυπηρετεί κανονικά. Η δεν ξέρουν από απλή αριθμητική ή σκοπίμως το 10 το έκαναν 98...».

Τη δική της απάντηση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδωσε με ολοσέλιδο κείμενο στην εφημερίδα «Έθνος» και η οικογένεια Μπόμπολα.

Ακολουθεί το κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στο «Έθνος»:

«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά ήθη και τις αξίες της κοινωνίας μας στοχοποίηση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα.

ΜΕ ΤΡΟΠΟ που δεν συνάδει με τους βασικούς δημοκρατικούς κανόνες επιχειρούνται με ανεύθυνες και επικίνδυνες μεθοδεύσεις η στοχοποίηση της ενημέρωσης, η ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και η υπονόμευση επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, παραμένουν ζωντανές, διατηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια ανακοίνωση που προδίδει διάθεση όχι μόνο χειραγώγησης, αλλά εξαφάνισης δημοσιογράφων και ΜΜΕ, δεν στοχοποιεί μόνο τον «ΠΗΓΑΣΟ» και το MEGA αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο κεντρικός σχολιαστής του σταθμού, Γιάννης Πρετεντέρης.

«Ερωτήματα προς τον κ. Πρετεντέρη και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA» τιτλοφορείται η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2013, η οποία αναφέρει:

«...Ο κ. Πρετεντέρης απεφάνθη ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποινικών ευθυνών για τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει στοιχεία και να σταματήσει τους καβγάδες στα τηλεπαράθυρα. Ενημερώνουμε τον κ. Πρετεντέρη να μην ανησυχεί, διότι σκοπεύουμε να προσκομίσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την τεκμηρίωση της πρότασής μας. Θα περιμένουμε όμως και από τον ίδιο να απαντήσει στα κάτωθι ερωτήματα...».
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί τον Γ. Πρετεντέρη επειδή απλώς διαφωνεί με τις απόψεις και εκτιμήσεις του, ξεχνώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός που τον φιλοξενεί κρίνονται από τον μοναδικό κριτή τους, το τηλεοπτικό κοινό και την κοινή γνώμη.

Σε ευνομούμενες και δημοκρατικές πολιτείες το δικαίωμα έκφρασης γνώμης είναι σεβαστό και προστατευόμενο. Οι εξαιρέσεις παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε τριτοκοσμικές δικτατορίες, των οποίων δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι είναι νοσταλγοί κάποιοι εξ αυτών που εξαπολύουν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Γνωρίζει άραγε (σ.σ.: ο κ. Πρετεντέρης) αν στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται, μεταξύ πολλών άλλων, και ο "βασικός μέτοχος" του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργάζεται; Αν το γνωρίζει, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει για τα ακριβή ποσά κατάθεσης, καθώς κι αν αυτά τα χρήματα έχουν φορολογηθεί νόμιμα στην Ελλάδα;»...

Το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανυπομονεί από τώρα να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη και τους κρατικούς θεσμούς, αναπαράγοντας μια απολύτως επικίνδυνη αντίληψη στην άσκηση πολιτικής. Σπεύδει έτσι να εκδώσει πόρισμα για τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να περιμένει καν τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και όλες τις υπόλοιπες κρατικές αρχές να διερευνήσουν, να αποφανθούν και εντέλει να καταλογίσουν τις όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Σύντομα διά της νομίμου οδού θα λάβουν πεντακάθαρες και αποστομωτικές απαντήσεις.

Η στοχοποίηση της οικογένειας Μπόμπολα για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί μια πρωτοφανή μεθόδευση, καθώς, εάν και εφόσον απαιτηθεί, είναι αυτονόητο ότι θα δοθούν όλες οι εξηγήσεις. Στις αρμόδιες αρχές όμως και όχι στα λαϊκά δικαστήρια που επιχειρείται να στηθούν. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, εσκεμμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά ότι δεν αποτελεί «έγκλημα» η διατήρηση λογαριασμών στο εξωτερικό, καθώς αυτό το ψέμα εξυπηρετεί τη γενικευμένη δημιουργία «ενόχων».

«Ισχύει αυτό που μόλις χθες ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης ότι η "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε." σύναψε νέο τραπεζικό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ;» είναι το έτερο ερώτημα που απευθύνει δημοσίως το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον δημοσιογράφο.

Με ακόμη μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στραφεί και εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕGΑ, επειδή προφανώς δεν του είναι αρεστός, για την αντικειμενικότητά του και την απήχηση που βρίσκει η ψύχραιμη φωνή του.

Θλιβερό δείγμα λαϊκισμού είναι αυτό που επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του MEGA, με την ανακύκλωση της είδησης του δανείου των υποτιθέμενων... 98 εκατομμυρίων ευρώ. Η απλή ανάγνωση της ανακοίνωσης της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» δίνει πλήρεις εξηγήσεις:

«Η "ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε." δεν δανείστηκε 98 εκατομμύρια ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Το δάνειο (από πέντε τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνο 8,5 εκατομμύρια - με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες μάλιστα, για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατομμύρια, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατομμυρίων, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί ότι του δανείου προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Είναι θλιβερό, γιατί το κόμμα που δηλώνει έτοιμο να κυβερνήσει εσκεμμένα χρησιμοποιεί το ψεύδος για να συκοφαντήσει και να παραπλανήσει, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει εφήμερα πολιτικά οφέλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα συκοφαντούνται και στοχοποιούνται.
Ισως λόγω ηλικίας ορισμένοι δεν ενθυμούνται τι συνέβη όταν το βρετανικό περιοδικό «Economist» επεχείρησε στα πρώτα βήματα της επιχείρησης, τη δεκαετία του '80, να τη στοχοποιήσει. Η υπόθεση κατέληξε με την καταδίκη του περιοδικού και την υποχρέωσή του σε καταβολή αποζημιώσεων.

Αργότερα, το 2004, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με το εφεύρημα του «βασικού μετόχου», θεώρησε ότι θα μπορούσε να φιμώσει δημοσιογραφικά τα ΜΜΕ του ομίλου μας και να εξοντώσει επιχειρηματικά την οικογένεια Μπόμπολα. Η κατάληξη ήταν να δικαιωθούμε από τους ίδιους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η κατασκευή «στόχων» από σκοτεινά επιτελεία συνήθως αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο εκείνων που θέλουν να κρύψουν τις θέσεις τους και τους πραγματικούς στόχους τους. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις υποκύπτουν σε αυτόν τον πειρασμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ», χωρίς διάθεση αντιδικίας με κανέναν, δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί αυτόν τον ρόλο και θα συνεχίσει να δίνει από κάθε μέσο τη μάχη της ενημέρωσης.

Η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ» και η οικογένεια Μπόμπολα έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν κατέθεσαν τα όπλα, ούτε υπέκυψαν σε εκφοβισμούς και απειλές.

Από όπου κι αν προέρχονται...».

MEGA: Το δάνειο φτάνει τα 10 εκατ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, μέσω της Όλγας Τρέμη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, διέψευσε το γεγονός ότι ο σταθμός πήρε δάνειο 98 εκατ., επισημαίνοντας ότι οι πέντε τράπεζες έδωσαν το ποσό των 10 εκατ. από τα οποία μόνο τα 8,5 δόθηκαν στο σταθμό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η εταιρεία «Τηλέτυπος» για να πάρει το δάνειο υποθήκευσε περιουσιακά στοιχεία 140 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά σχετική ανακοίνωση:

«Η Τηλέτυπος ΑΕ δεν δανείστηκε 98 εκατ. ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα. Το δάνειο (από 5 τράπεζες) ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν μόνον 8,5 εκατ. ευρώ- με την αφαίρεση των τραπεζικών προμηθειών. Οι τράπεζες μάλιστα για να χορηγήσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ, απαίτησαν εξασφαλίσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, τις οποίες και έλαβαν. Να σημειωθεί πως του δανείου, προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 10 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Τηλέτυπος Α.Ε. φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές του ΧΑ ότι έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο 98 εκατομμυρίων ευρώ.