Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι, δέχθηκαν επίθεση στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώνονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δύο Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» και έναν δημοσιογράφο της «Καθημερινής».

Υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τραυμάτισαν τον απεσταλμένο της Καθημερινής στο Κάιρο Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Οι συγκεντρωμένοι -που εκτιμούν πως για την κατάσταση στην Αίγυπτο ευθύνονται τα ΜΜΕ- επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο και τον φωτορεπόρτερ του «Βήματος» Γιώργο Μουτάφη, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσουν ευτυχώς ελαφρά.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου μαχαιρώθηκε στο πόδι και χτυπήθηκε με γκλοπ στο κεφάλι από τους υποστηρικτές του καθεστώτος και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταγγέλλει επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επιτέθηκαν την Τετάρτη στους δρόμους του Καίρου, κατά δημοσιογράφων. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας.

Η ομάδα που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, δημοσιοποίησε μία ανακοίνωση, με την οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντέλ Νταγιέμ, υπεύθυνο της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, έχει υιοθετήσει μία στρατηγική εξουδετέρωσης των μαρτύρων, των πράξεών της.

«Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη συγκαλυμμένη λογοκρισία μέσω εκφοβισμού και έτσι διαπράχθηκε μία σειρά σκόπιμων επιθέσεων εις βάρος δημοσιογράφων, από οργανωμένους οπαδούς του προέδρου Μουμπάρακ», είπε ο Νταγιέμ, ο οποίος παρέθεσε και τις περιπτώσεις έξι συγκεκριμένων περιστατικών.