current views are: 1

24 Απριλίου 2013
Δημοσίευση11:22

Η κατρακύλα της ΕΡΤ σε ειδήσεις και εκπομπές

Την πραγματική κατάσταση και εικόνα απαξίωσης που επικρατεί στη δημόσια τηλεόραση αποτυπώνει δημοσίευμα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ.

Δημοσίευση 11:22’
αρθρο-newpost

Την πραγματική κατάσταση και εικόνα απαξίωσης που επικρατεί στη δημόσια τηλεόραση αποτυπώνει δημοσίευμα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ.

Την πραγματική κατάσταση και εικόνα απαξίωσης που επικρατεί στη δημόσια τηλεόραση αποτυπώνει δημοσίευμα της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ.

Ενδεικτικό της κατάστασης, αναφέρει η εφημερίδα,  είναι πως τα ποσοστά τηλεθέασης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων με την Έλλη Στάη έχουν σημειώσει πτώση κατά 50% στα νούμερα τηλεθέασης καθώς από 9,5% πέρυσι τον Ιούνιο,  τον Μάρτιο φέτος ο μέσος όρος του κεντρικού δελτίου έκλεισε στο 4,2%. 
 

Την ίδια κατρακύλα ακολουθούν και τα υπόλοιπα νευραλγικά κάποτε δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ στις 12 και 3 το μεσημέρι που έφταναν μέχρι και το 20% και τώρα σπάνια βλέπουν διψήφιο μέσο όρο. 
 
Στην ενημερωτική ζώνη τα νούμερα είναι απογοητευτικά με μοναδική εξαίρεση το πρωινό 6-8 που δείχνει να διασώζεται προς το παρόν από την εικόνα κατάρρευσης. 
 
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο: 
 
«Ναυάγιο» της ΕΡΤ στις ειδήσεις
Από  το 9,5% τον Ιούνιο στο 4,2% το Μάρτιο
 
Τη «χαμένη τιμή» της ΕΡΤ αναζητά – και δεν τη βρίσκει πουθενά επί του παρόντος – ο νέος διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης Γκίκας Μάναλης.

Ο ίδιος είπε, με το που ανέβηκε στο ραδιομέγαρο, ότι από τους πρώτους στόχους του είναι να ανεβάσει τα νούμερα τηλεθέασης – με δεδομένο, όμως, το μέγεθος της αποδόμησης και της απαξίωσης που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες η ΕΡΤ, ο στόχος αυτός μοιάζει περίπου τιτάνιος.
 

Από τον Σεπτέμβριο, που άλλαξε η διοίκηση της Ενημέρωσης και των Ειδήσεων, τα νούμερα τηλεθέασης της ΕΡΤ έχουν .καταβαραθρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι κάθε μήνα οι τηλεθεάσεις πέφτουν όλο και πιο χαμηλά.

Από τις πιο χαρακτηριστικές είναι η περίπτωση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, που άλλωστε αποτελεί και τη «ναυαρχίδα» κάθε καναλιού. Πέρυσι, επί διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης Κογιάννη-Μπίτση, το κεντρικό δελτίο έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο τηλεθέασης (στοιχεία Μαΐου) 9,5%.

Τον Ιούνιο έκλεισε με 9,4%, ενώ στο μήνα  που ακολούθησε, με την καυτή μετεκλογική επικαιρότητα, τα νούμερα του δελτίου ήταν συχνά διψήφια. Εφέτος, στη νέα σεζόν, επί διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης Θωμόπουλου-Λιάτσου και με την ίδια παρουσιάστρια, την Έλλη Στάη το κεντρικό δελτίο έχει φτάσει να γράφει νούμερα της τάξης του 3% και του 4%.

Μόνο τους τελευταίους μήνες η  μέση τηλεθέαση του Ιανουαρίου ήταν 6,1%, του Φεβρουαρίου 5,3%, του Μαρτίου 4,2% (πτώση πάνω από 50%)  και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η τηλεθέαση υποχώρησε ακόμη πιο κάτω.

Πτώση στην πρωινή ζώνη
 
Στις ενημερωτικές εκπομπές η μόνη ζώνη που δείχνει κάποια σημεία αντοχής είναι η πρωινή 6 με 8 π.μ. με τους Σαράντη-Σκάλκο. Η ζώνη 8 με 10 π.μ. έχει σημαντική πτώση σε σχέση με πέρσι, ενώ η ζώνη 10 π.μ. – 12 μ. έχει καταρρεύσει: Σπανίως τα ποσοστά τηλεθέασής της ξεπερνούν το 5%.
 
Η αποδόμηση της πρωινής ζώνης είχε άμεσες συνέπειες και στα δελτία ειδήσεων των 12 μ. και 3 μ.μ. Το δελτίο των 12, που πέρυσι κινείτο σταθερά μεταξύ 15% και 20%, φέτος κινείται σταθερά κάτω από το 10%. Αλλά και το δελτίο των 3 μ.μ., που είχε τα τελευταία χρόνια τηλεθέαση μεταξύ 13% και 15%, έχει πέσει τώρα σταθερά περί το 10%.
Σύμβουλοι της ΕΡΤ εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ
 
Σ’ αυτό το σκηνικό οι χρυσοπληρωμένοι «ειδικοί σύμβουλοι» και οι ΠΕΘ (προσωπικό ειδικών θέσεων), που ξεπερνούν τους 20 όχι μόνο δεν βοήθησαν την ΕΡΤ αλλά έγιναν οικονομικά βαρίδια αφού είτε δεν εμφανίζονται καν και απολαμβάνουν καθεστώς αργομισθίας, είτε απλά παρίστανται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να μην εμφανίζονται καν στην ΕΡΤ.  

Άλλοι είναι σε κυβερνητικά γραφεία, άλλοι στο ΠΑΣΟΚ και άλλοι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς, έναντι ολιγόλεπτων εβδομαδιαίων σχολίων της επικαιρότητας.»