Ανακοίνωση για την Ιδρυτική τους Διακήρυξη εξέδωσαν οι «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Η ΕΣΗΕΑ βαδίζει στις πιο κρίσιμες εκλογές της εκατοντάχρονης λειτουργίας της. Οι εξελίξεις στη χώρα είναι ραγδαίες, οι εργασιακές σχέσεις κλονίζονται συθέμελα και το δημοσιογραφικό λειτούργημα απαξιώνεται σκοπίμως. Και όλοι εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ούτε τα ευχολόγια ούτε η άρνηση αποτελούν λύση. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να αναλάβουμε δράση.

Έφθασε η στιγμή:

Να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το παρόν και το μέλλον της Ένωσής μας.

Να κάνουμε την υπέρβαση στις διαχωριστικές γραμμές και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Να αποτινάξουμε τις ιδεοληψίες και τις εμμονές για άσφαιρες και αναποτελεσματικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Απεργίες που δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένες διεκδικήσεις και διαβουλεύσεις, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική αγωνιστική κινητοποίηση και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργους.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση των παλαιών και των νεοσυνταξιούχων, εξαιτίας της κρίσης, συναδέλφων.

Να στηρίξουμε εμπράκτως και αποτελεσματικά τους ανέργους συναδέλφους μας και αυτούς που έχουν παγιδευτεί στη ζούγκλα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Να παλέψουμε με την αντίληψη που κυριαρχεί,πως: «κάθε εργοδότης καθορίζει τον κατώτατο μισθό», εξωθώντας μας σε προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξαθλίωση.

Να αποφασίσουμε έως πότε θα ανεχόμαστε τη μαύρη και αδήλωτη εργασία στη δημοσιογραφία, την ώρα που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των άλλων πολιτών.

Να εργαστούμε για την αποκατάσταση του κλάδου μας στα μάτια της κοινωνίας.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Μεταρρύθμιση, Διεκδίκηση, Υπέρβαση».