Το λουκέτο στην ΕΡΤ, από το οποίο τα ιδιωτικά τηλεοπτικά συμφέροντα ανέμεναν κέρδη για τα δικά τους κανάλια, καταδεικνύει μια ακόμη σοβαρή επίπτωση για την οποία τα δημοσιογραφικά επιτελεία δεν θέλουν να μιλάνε.

Την πλήρη απογύμνωση της τηλεοπτικής ενημέρωσης από την οποιαδήποτε επίφαση «αντικειμενικότητας» και «ουδετερότητας». Η απώλεια της άμεσα ελεγχόμενης από το πολιτικό σύστημα δημόσιας τηλεόρασης έβγαλε στη σέντρα την απόλυτα διαπλεκόμενη ενημέρωση των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει πλέον και από τα στοιχεία των ποσοτικών μετρήσεων τηλεθέασης της Nielsen.

Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι πως το τελευταίο διάστημα οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί καταγράφουν σε πανελλαδικό επίπεδο στην κατηγορία της Nielsen « λοιπά κανάλια» ποσοστά θεαματικότητας 18,8%!

Με αυτό το μερίδιο βρίσκονται ήδη στη δεύτερη θέση επιλογής του τηλεοπτικού κοινού, κάτω από το Mega, που διατηρεί την πρωτιά με 21,7%, και πάνω από τον ΑΝΤ1, που έχει το 18% της μέσης εβδομαδιαίας τηλεθέασης.

Στη κατηγορία « λοιπά κανάλια» ανήκουν τα περιφερειακά κανάλια της χώρας και από αυτά , της Αττικής καταγράφουν την πιο σημαντική αύξηση των ποσοστών τηλεθέασης τους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι  ενημερωτικές εκπομπές στο Kontra channel σε ώρες τηλεοπτικού prime time καθημερινά έχουν πολλές φορές την πρώτη θέση τηλεθέασης. Το κανάλι του Ταύρου χωρίς ουσιαστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και μόνο με τρεις ενημερωτικές εκπομπές του παίρνει σχεδόν το 9% της ημερήσιας τηλεθέασης.

 Το δεύτερο στοιχείο που δείχνει το Βατερλό της διαπλεκόμενης τηλεοπτικής ενημέρωσης είναι η ραγδαία πτώση των ποσοστών τηλεθέασης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ.

Πηγή: Το Ποντίκι