Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και η δεύτερη συνάντηση, που είχαν, χθες Παρασκευή, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελής Καψής με εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ, με την μορφή του ενδιάμεσου φορέα να παραμένει η κύρια διαφωνία.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πρόταση του κ. Καψή, όπως παρουσιάστηκε στη Γενική τους Συνέλευση, αναφέρει ότι η λειτουργία του μεταβατικού σχήματος θα γίνει με 2.000 εργαζόμενους και τα κριτήρια επιλογής τους θα καθοριστούν εντός 10ημερου.

Προβλέπει επίσης τη σύναψη δίμηνων συμβάσεων με δυνατότητα ανανέωσης τους και μισθολογικές απολαβές, σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους και το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις άλλες ειδικότητες, καθώς και την υπόσχεση για ένταξη στο Ταμείο Ανεργίας μετά το τέλος τους.

Ακόμη θα καταβάλλονται αποζημίωσεις, με πλαφόν 15.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και για τις οποίες το Υπουργε'ιο Οικονομικών υπόσχεται -εφόσον επιτευχθεί τελικά συμφωνία- να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση βελτίωσης τους, με βάση όμως το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις αλλες ειδικότητες και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2013.

Σε ό,τι αφορά τον νέο φορέα προβλέπεται μικρότερο σχήμα με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ανοικτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και πριμοδότηση για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Η πρόταση της κυβέρνησης, πάντως, δεν ικανοποίησε τους εργαζομένους. Το χθεσινό ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, αναφέρει πως «το περίγραμμα πρότασης που παρουσίασε ο κ. Καψής, στερείται νομικής τεκμηρίωσης. Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου. Το σημαντικότερο δε, θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια».

Επιπρόσθετα οι εργαζόμενοι εμμένουν στη θέση τους «ότι μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».

Επίσης οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, απέστειλαν προς τον κ. Καψή υπόμνημα με το οποίο σημειώνουν:

«Όπως είναι γνωστό αμέσως μετά τη συνάντηση μας, ενημερώσατε με non paper για το περίγραμμα πρότασης που μας παρουσιάσατε. Διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με την ενημέρωση που κάναμε  στους συναδέλφους κατά τη διάρκεια της γενικής μας συνέλευσης. Προς επιβεβαίωση αυτού παραθέτουμε τα δύο άτυπα υπομνήματα. Σχετικά, δε, με τις φερόμενες διευκρινήσεις και τις δήθεν παρερμηνείες από την πλευρά μας, που τηλεφωνικά μας κοινοποιήσατε το πρωί της 29ης Ιουνίου και επαναλάβατε λίγες ώρες αργότερα σε ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σας επισημαίνουμε ότι δεν μας αφορά η τακτική του “χαλασμένου τηλεφώνου”. Οι αποσπασματικές υποσημειώσεις και οι “αστερίσκοι” όταν δεν έχει τεθεί καν το πλαίσιο, δεν βοηθούν τον ουσιαστικό διάλογο.

Όπως σας έχουμε πει και προφορικώς αναμένουμε από την πλευρά σας μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες. Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι παραμένει η εκκρεμότητα της μη τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκπέμψει παντού το σήμα της ΕΡΤ. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε θα είστε σε θέση να μας παρουσιάσετε την πρόταση σας.

Όλο το υλικό της σημερινής ενημέρωσης κοινοποιείται στα ΜΜΕ και τους συναδέλφους της ΕΡΤ».