current views are: 1

3 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση16:53

PEC: 56 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το α’ εξάμηνο του 2013

Λιγότεροι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όμως υπήρξαν πιο πολυάριθμες απαγωγές.

Δημοσίευση 16:53’
αρθρο-newpost

Λιγότεροι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όμως υπήρξαν πιο πολυάριθμες απαγωγές.

Λιγότεροι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, όμως υπήρξαν πιο πολυάριθμες απαγωγές, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης του Τύπου Press Emblem Campaign (PEC).

Σύμφωνα με την ΜΚΟ αυτή, 56 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο σε συνολικά 23 χώρες. Την περασμένη χρονιά, 75 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Το πιο πρόσφατο θύμα καταγράφηκε από την ίδια οργάνωση στην Αίγυπτο, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι απαγωγές δημοσιογράφων είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει επιδεινωθεί την τρέχουσα περίοδο στη Συρία, όπως είχε συμβεί την περίοδο από το 2003 ως το 2006 και στο Ιράκ. Τουλάχιστον επτά ξένοι δημοσιογράφοι είναι είτε όμηροι, ή αγνοούμενοι στη Συρία, υπενθύμισε η PEC: οι Ντιντιέ Φρανσουά και Εντουάρ Ελιά (Γαλλία, από την 6η Ιουνίου), Άρμιν Βερτς (Γερμανία, από την 5η Μαΐου), Ντομένικο Κίρικο (Ιταλία, από την 9η Απριλίου), Τζέιμς Φόλεϊ (Ηνωμένες Πολιτείες, από την 22α Νοεμβρίου 2012), Όστιν Τάις (ΗΠΑ, από την 13η Αυγούστου 2012) και Μπασάρ Φάχμι αλ Καντούμι (Παλαιστίνη, από την 20ή Αυγούστου 2012).

Και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν επίσης απαχθεί το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Ονδούρα και η Υεμένη.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της ίδιας ΜΚΟ, από την αρχή της χρονιάς το Πακιστάν είναι η χώρα όπου έχει καταγραφεί ο βαρύτερος απολογισμός, με 10 νεκρούς, ακολουθούμενη από τη Συρία (8 νεκροί). Η Σομαλία και η Βραζιλία μοιράζονται την τρίτη θέση, με πέντε νεκρούς η καθεμιά.