Συνολικά 40 δημοσιογράφοι ή μέλη δημοσιογραφικών αποστολών σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τις συνθήκες θανάτου 27 εξ αυτών να παραμένουν αδιευκρίνιστες, σύμφωνα με έκθεση διεθνούς οργανισμού για την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης (INSI).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πολλές από τις δολοφονίες συνέβησαν ενώ τα θύματα επιχειρούσαν την αποκάλυψη εγκλημάτων ή ζητημάτων διαφθοράς.

Η Συρία ήταν η πιο επικίνδυνη ζώνη για τους δημοσιογράφους το 2012, όπου σκοτώθηκαν τόσο από τις δυνάμεις της κυβέρνησης όσο και των ανταρτών, κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους 70 δημοσιογράφοι ή μέλη αποστολών, ανέφερε η έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ασφάλεια της Δημοσιογραφίας (News International Safety Institute INSI).

Έξι δημοσιογράφοι και προσωπικό υποστήριξης σκοτώθηκαν στην Ινδία τους πρώτους έξι μήνες του 2013.

Στη Βραζιλία, ένας δημοσιογράφος ραδιοφωνικού σταθμού και αρθρογράφος με σχόλια κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, δολοφονήθηκε από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, ενώ ένα μήνα αργότερα την ίδια τύχη είχε ένας συνεργάτης του φωτογράφος.

Πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα του έτους στοΠακιστάν, μια χώρα όπου τα δημοσιογραφικά στελέχη είναι σε διαρκή κίνδυνο καθώς μαίνεται η βία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ισλαμιστών ή μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων, σύμφωνα με το INSI.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν σομαλοί δημοσιογράφοι, καθώς συχνά αποτελούν στόχο μαχητών του κινήματος αλ-Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.